Vaihdevuosi-ikä tuo usein mukanaan kiinnostuksen terveellisempiin elämäntapoihin ja halun löytää uusia haasteita. Monilla olisi paljonkin motivaatiota luopua sohvalla makoilusta ja aloittaa uusi liikuntaharrastus, mutta silti harrastus toisensa jälkeen tyssää alkuunsa. Syitä on monia. Liikunnan ilo voi jäädä löytymättä. Liikunta tuntuu pahalta. Liikunta on tylsää. Liikunta on liian rankkaa. Ei jaksa nousta sohvalta. Ulos ei viitsi lähteä, kun sataa vettä. Ja niin edelleen. Monesti perimmäinen syy harrastuksen jäämiseen on kuitenkin lienee se, että lähdetään harrastamaan liian rankasti tai liian haastavaa liikuntaa.

Jos keho on rapakunnossa, kannattaa liikunta aloittaa maltillisesti. On myös syytä hyväksyä se, että heikot lihakset reagoivat rasitukseen eritavalla kuin paljon liikuntaa harrastaneen lihakset. Heti alkuun et ehkä löydä sitä hyvänolon tunnetta, jota paljon liikuntaa harrastavat hehkuttavat. Alkuun liikuntakerran kesto kannattaa pitää lyhyenä ja kuormittavuus kevyenä. Lyhyt liikuntapyrähdyskin on parempi kuin ei liikuntaa ollenkaan. Kun keho alkaa tottua rasitukseen, voit hiljalleen kasvattaa sekä kestoa että kuormitusta.

Yritä miettiä, mikä voisi olla juuri sinulle mieluinen liikuntamuoto. Jos keksit useamman, vielä parempi. Tärkeää olisi liikkua useamman kerran viikossa, jotta kunto alkaa kohota ja liikunnasta tulee osa arkea. Sama laji monta kertaa viikossa saattaa tympiä. Tykkäätkö olla ulkona? Jos päädyt esimerkiksi kävelyyn, suunnistukseen tai pyöräilyyn, yritä nauttia ympäristöstä ja kiinnittää huomiota ympärillä oleviin asioihin sen sijaan, että miettisit miltä itse liikunta tuntuu. Lenkkeillessäsi voit myös keskittää ajatuksesi musiikkiin. Juoksua ei ehkä kannata huonokuntoisena aloittaa heti ensimmäiseksi. Juoksemisessa oikea juoksutekniikka on tärkeää ja sitä on vaikea ylläpitää, jos lihakset ovat voimattomat, etenkin kun voimattomat lihakset väsyvät. Kävelylenkkeihin voi toki lisätä pieniä juoksupätkiä. Kunnon kohentuessa, voit lopulta juosta koko lenkin. Hanki kunnolliset ulkoiluvaatteet, jotta voit liikkua huonommallakin säällä.

Olisiko tanssiminen kuitenkin enemmän sinun juttusi? Tai jokin taistelulaji? Entäpä kiipeily? Ovatko joukkuelajit sinua varten? Miten olisi jalkapallo, salibandy, koris tai lentopallo? Jos pelaaminen viehättää, muttet viihdy joukkueissa, niin ehkäpä voisit aloittaa tenniksen tai sulkapallon. Olisiko sinulla joku vastaavassa tilanteessa oleva ystävä, jonka voisit houkutella mukaan? Voisitte pitää alkuun yhdessä riittävän määrän taukoja, ettei kunto ja sitä myöten into lopu kesken.

Jos kaipaat ennemmin rauhoittumista, voisi jooga tai pilates olla sinua varten. Nämä sopivat erinomaisesti huonokuntoiselle aloittelijalle. Myös uinnista on helppo aloittaa. Uimisen jälkeen, tai miksei uimisen välilläkin, voit nautiskella saunan löylyistä. Kunnon kehittyessä kannattaa ottaa oheen jokin kuormittavampi liikuntamuoto.

Jos tykkäät eläimistä, voisi liikunnan ilo löytyä ratsastuksesta. Ratsastuskoulut järjestävät aikuisille suunnattuja tunteja aivan aloittajillekin. Jos olet ratsastanut nuoruudessasi, löytyvät perustaidot varmasti nopeasti takaisin.

Jos haluat kokeilla tekniikkalajia kuten jotain tanssia tai taistelulajia, etsi palveluntarjoaja, joka tarjoaaa eritasoisia tunteja. Motivaatiota ei kannata mennä tappamaan samalle tunnille vuosia harjoitelleiden kanssa. Aloittelijoille suunnatussa ryhmässä ei tarvitse nolostella omaa tekemistä, kun kukaan muukaan ei osaa. Aloittelijoille suunnatut tunnit ovat yleensä myös fyysisesti kevyempiä.

Muista huolehtia kehostasi. Juo riittävästi ennen liikuntasuoritusta. Älä lähde liikkumaan liian nälkäisenä, äläkä myöskään syö liian raskaasti. Jos yö on mennyt valvoessa, pitäydy kevyessä liikunnassa. Esimerksiksi venyttelypainotteinen jooga voi väsymyksestä huolimatta tuntua hyvältä. Hanki harrastukseen sopivat vaatteet ja varusteet. Vaikket haluaisi ajatella lajisi olevan välineharrastus, tekevät oikeanlaiset varusteet harrastamisesta useimmiten miellyttävämpää.

Jos liikkumaan on vaikea lähteä, kun olet huilannut sohvalla työpäivän jälkeen, lähde tauon sijaan liikkumaan heti. Kun liikunta vakiintuu osaksi elämää, ei liikkumaan lähteminen tunnu lainkaan niin raskaalta. Onnistumisista tulee hyvänolontunne, joka palkitsee ja motivoi jatkamaan. Kokeile erilajeja, äläkä luovuta parin ensimmäisen kerran jälkeen. Nautinto ja ilo löytyvät vasta, kun keho voimistuu ja taidot kehittyvät. Mitä päätätkin tehdä, asenne ratkaisee. Kiinnitä huomiota positiivisiin asioihin. Ajattele, miten hyvää liikunta tekee kehollesi.