Vaihdevuodet eivät itsessään ole sairaus, mutta suurimmalla osalla vaihdevuosiin liittyy oireita. Useimmilla oireet ovat melko lieviä, osalla kuitenkin elämänlaatua heikentäviä. Jotkut eivät koe oireita lainkaan.

Vaihdevuodet voivat aiheuttaa useita erilaisia oireita, muun muassa kuumia aaltoja, yöhikoilua, unihäiriöitä, erilaisia mielialaoireita, keskittymisvaikeuksia, aivosumua, muistiongelmia ja moninaisia kipuja. Kaikille liene selvää, että voimakkaina esiintyessään mikä tahansa edellä mainituista voi heikentää paljonkin elämänlaatua. Useimmiten oireista kärsivät kokevat vieläpä useita erilaisia oireita.

Hormonikorvaushoito on vaihdevuosioireiden ainoa oikeasti tehokas hoito. Myös muita hoitovaihtoehtoja on, mutta ne eivät yleensä tuo yhtä selvää apua. Terveellisillä elämäntavoilla voi olla mahdollista lievittää tai ehkäistä oireita. Esimerkiksi ylipainoiset, tupakoivat ja runsaasti alkoholia käyttävät kokevat enemmän oireita. Liikunnan osalta tutkimustulokset ovat jossain määrin ristiriitaisia. On mahdollista, että jotkin liikuntamuodot voisivat lievittää kuumia aaltoja, mutta näyttö tästä on vähäistä. Liikunta voi kuitenkin parantaa elämänlaatua mielialan kohenemisen ja unenlaadun paranemisen myötä.

Emättimen limakalvot ohenevat ja kuivavat vaihdevuosissa käytännössä kaikilla, vaikka kaikki eivät tätä itse huomaa. Toisin kuin muut vaihdevuosioireet, emättimen oireet eivät ohitu vaihdevuosien edetessä. Emättimen limakalvoja kannattaa hoitaa paikallisesti käytettävillä estrogeeni- tai DHEA-valmisteilla, joiden käyttöön ei liity riskejä. Hoito suojaa emättimen limakalvoja myös tulehduksilta. Tämän lisäksi hoito vaikuttaa myös virtsateihin. Se ehkäisee virtsatieinfektioita ja voi helpottaa virtsankarkailua. Paikallishoidolla on myös positiivinen vaikutus seksielämään.

Varsinaisen hormonikorvaushoidon on todettu vaihdevuosioireiden hoitamisen lisäksi ehkäisevän useampia sairauksia. Yksi oleellisimmista on sydäntapahtumien ja sydänsairauksiin liittyvän kuolleisuuden väheneminen. Hormonihoitoon liittyvä suoja riippuu tosin hoidon aloitusajankohdasta. Hormonikorvaushoito antaa sitä paremman suojan mitä aikaisemmin vaihdevuosioireiden alun jälkeen hoito aloitetaan.

Mikäli yksilöllisiä hormonikorvaushoitoon liittyviä riskitekijöitä ei ole, ei vaihdevuosioireista kannata kärsiä. Nykytiedon valossa hormonikorvaushoitoa ei kuitenkaan kannata käyttää huvin vuoksi, mikäli elämänlaatua heikentäviä vaihdevuosioireita ei ole, sillä hoito ei ole täysin riskitöntä. Useimmilla oireista kärsivillä henkilöillä hoidon hyödyt, niin oireiden vähenemisen kuin terveysvaikutusten osalta, voittavat kuitenkin hoitoon liittyvät riskit. Hyödyistä ja riskeistä lisää tietoa aikaisemmassa blogikirjoituksessa Vaihdevuosien hormonihoidon hyödyt ja riskit.