Vaihdevuodet eivät itsessään ole sairaus, mutta suurimmalla osalla vaihdevuosiin liittyy oireita. Useimmilla oireet ovat melko lieviä, osalla kuitenkin elämänlaatua heikentäviä. Jotkut eivät koe oireita lainkaan.

Vaihdevuosien hormonihoidon kannattavuus oli viime viikolla esillä mediassa, joten päätin itsekin tarttua aiheeseen. Kanadalainen lääkepolitiikan tutkija Alan Cassels rinnasti Helsingin Sanomissa 16.8.2018 naisten vaihdevuodet miesten vaihdevuosiin ja antoi ymmärtää, että hormonikorvaushoitoa käytettäisiin paljonkin turhaan. Lisäksi hän korosti hormonikorvaushoitoon liittyviä riskejä. Vaihdevuosioireisiin perehtyneet dosentit Tomi Mikkola ja Hanna Savolainen-Peltonen Helsingistä reagoivat juttuun nopeasti ja kirjoittivat aiheesta mielipidekirjoituksen, joka julkaistiin Helsingin Sanomissa 19.8.2018. Kirjoituksessaan Mikkola ja Savolainen-Peltonen toivat esiin, että miesten ja naisten ikääntymismuutoksia ei voi missään mielessä verrata toisiinsa. Naisilla hormonitasot romahtavat vaihdevuosi-iässä, miehillä vastaavaa romahdusta ei tapahdu. Lisäksi he muistuttivat, että vaihdevuodet voivat heikentää elämänlaatua paljonkin, ja että Casselsin näkemykset hormonikorvaushoidon riskeistä olivat vanhentuneita ja virheellisiä. Hormonikorvaushoidon on todettu vähentävän sydäntapahtumia ja sydänsairauksiin liittyvää kuolleisuutta. Hormonihoitoon liittyvä suoja riippuu tosin hoidon aloitusajankohdasta. Hormonikorvaushoito antaa sitä paremman suojan mitä aikaisemmin vaihdevuosioireiden alun jälkeen hoito aloitetaan.

Vaihdevuodet voivat aiheuttaa useita erilaisia oireita. Näitä ovat mm. kuumat aallot, yöhikoilu, unihäiriöt, erilaiset mielialaoireet, keskittymisvaikeudet, muistiongelmat ja moninaiset kivut. Kaikille liene selvää, että voimakkaina esiintyessään mikä tahansa edellä mainituista voi heikentää paljonkin elämänlaatua. Useimmiten oireista kärsivät kokevat vieläpä useita erilaisia oireita.

Hormonikorvaushoito on vaihdevuosioireiden ainoa oikeasti tehokas hoito. Myös muita hoitovaihtoehtoja on, mutta ne eivät yleensä tuo yhtä selvää apua. Terveellisillä elämäntavoilla voi olla mahdollista lievittää tai ehkäistä oireita. Esimerkiksi ylipainoiset, tupakoivat ja runsaasti alkoholia käyttävät kokevat enemmän oireita. Liikunnan ei ole tutkimuksissa todettu olevan lumehoitoa tehokkaampi hoito kuumiin aaltoihin tai hikoilun. Se voi kuitenkin parantaa elämänlaatua mielialan kohenemisen ja unenlaadun paranemisen myötä.

Emättimen limakalvot ohenevat ja kuivavat vaihdevuosissa käytönnössä kaikilla, vaikka kaikki eivät tätä itse huomaa. Toisin kuin muut vaihdevuosioireet, emättimen oireet eivät ohitu vaihdevuosien edetessä. Emättimen limakalvoja kannattaa hoitaa paikallisestrogeenivalmisteilla, joiden käyttöön ei tiedetä liittyvän riskejä. Hoito suojaa emättimen limakalvoja tulehduksilta. Tämän lisäksi hoito vaikuttaa myös virtsateihin. Se ehkäisee virtsatieinfektioita ja voi helpottaa virtsankarkailua. Paikallishoidolla on myös positiivinen vaikutus seksielämään.

Vaihdevuosien hormonikorvaushoitoon liittyy riskejä (kirjoitan niistä blogissani lähitulevaisuudessa), eikä sitä nykytiedon valossa kannata käyttää huvin vuoksi, mikäli elämänlaatua heikentäviä vaihdevuosioireita ei ole. Jotkin sairaudet ovat myös esteitä hormonikorvaushoidon käytölle. Useimmilla oireisilla henkilöillä hormonikorvaushoidon hyödyt, niin oireiden vähenemisen kuin terveysvaikutusten osalta, voittavat kuitenkin hoitoon liittyvät riskit.