Vaihdevuosissa voi esiintyä hyvin paljon erilaisia oireita ja nämä vaihtelevat huomattavasti ihmisten välillä. Joillakin on vain jokin yksittäinen oire, useimmilla useita erilaisia. Helposti tunnistettavimmat oireet ovat kuumat aallot, yöhikoilu ja unettomuus. Lisäksi voi esiintyä erilaisia mielialaoireita, tiedonkäsittelyyn liittyviä vaikeuksia, sydämen tykytystä tai rytmihäiriöitä, kipuja, väsymystä, painonnousua sekä sukuelinten ja virtsateiden oireita. Limakalvojen kuivuus haittaa yleensä erityisesti sukuelinten limakalvoilla, mutta myös silmien, suun ja nenän limakalvojen kuivuutta voi esiintyä. Erilaisten oireiden voimakkuus vaihtelee huomattavasti. Joillakin oireet ovat lieviä ja vaivaavat vain ajoittain, kun taas osalla oireet heikentävät huomattavasti elämänlaatua. Jotkut eivät koe oireita lainkaan. Useimmilla oireet ovat jotain näiden väliltä.

Vaihdevuosiin liittyvät kuumat aallot kuvataan useimmiten kuumotuskohtauksiksi, joissa punoitus ja kuumuus nousee rintakehältä kohti kasvoja. Tähän voi liittyä myös huomattavaa hikoilua. Yöaikaan monia vaivaa lakanat kasteleva hikoilu, jota seuraa usein huomattava kylmyydentunne. Poikkeavaa viluisuutta voi olla myös päiväaikaan. Sen lisäksi, että hikoilu voi herättää monta kertaa yössä, heräilee osa ilman havaittavia kuumia aaltoja tai hikoilua. Tyypillistä on myös vaikeus nukahtaa uudelleen. Lisäksi voi esiintyä nukahtamisvaikeuksia nukkumaan mennessä, mutta tämä ei ole yhtä yleistä ja tämän taustalla on useammin muita tekijöitä. Tutkimusten mukaan vaihdevuosiin liittyy myös unenlaadun heikkeneminen; syvän unen määrä vähenee. Jatkuvasta univajeesta seuraa luonnollisesti useita muita oireita, kuten väsymystä, heikkouden tunnetta, jaksamisen puutetta, muistamattomuutta, keskittymiskyvyttömyyttä ja erilaisia mielialaoireita. Univaje vaikeuttaa myös työstä selviytymistä, lisää onnettomuusriskiä ja vaikuttaa herkästi ihmissuhteisiin.

Vaihdevuosiin liittyvät mielialaoireet ovat hyvin moninaisia ja etenkin niin sanotuissa esivaihdevuosissa näiden tunnistaminen vaihdevuosioireiksi voi olla haastavaa. Lisähaastetta tuo myös varsinaisen masennuksen yleistyminen vaihdevuosi-iässä. Tutkimuksissa vaihdevuosiin liittyviksi oireiksi kuvataan mm. ärtyneisyys, masentuneisuus, ahdistus, aikaansaamattomuus, surullisuus, itkuherkkyys, levottomuus, jännittyneisyys ja alentunut kyky nauttia asioista. Vastaanotolla tuodaan tyypillisesti esiin erityisesti pinnan kiristyminen, alakulo ja nopeat mielialanvaihtelut. Jotkut kokevat olon olevan kuin murrosiässä.

Kognitiivisista eli tiedonkäsittelyyn liittyvistä oireista tavallisimpia ovat muistiin liittyvät ongelmat ja keskittymisvaikeudet. Moni kuvaa myös aivosumua.

Estrogeeni vaikuttaa niveliin ja lihaksiin ja moni kokeekin vaihdevuosissa erilaisia kolotuksia. Tavallista on myös jäykkyydentunne. Myös migreeni voi pahentua tai jopa puhjeta, vaikka sellaista ei olisi aikaisemmin ollut.

Moni kertoo painon nousseen vaihdevuosissa. Aineenvaihdunnan itsessään ei ole osoitettu hidastuvan vaihdevuosissa, mutta painonnousu voi liittyä esimerkiksi unettomuuteen ja estrogeeninpuutteen aiheuttamaan lihasmassan vähenemiseen. Unettomuus on kaiken ikäisillä tavallinen painonnousun aiheuttaja. Lisäksi estrogeeninpuute saa tosiaan aikaan lihasten kutistumista. Koska lihakset kuluttavat huomattavasti energiaa, vähenee energiantarve lihasmassan vähentyessä. Tätä voi halutessaan estää lihaskuntoliikunnalla.

Sukuelinten limakalvoihin estrogeeninpuutteella on huomattava vaikutus. Ensimmäinen oire on tyypillisesti kuivuuden tunne. Lisäksi voi esiintyä kutinaa, kirvelyä ja kosketusarkuutta sekä hajua valkovuodossa. Estrogeenin puutteen vuoksi limakalvot ohenevat ja saattavat myös olla herkästi vertavuotavat. Maitohappobakteerit korvaantuvat ajan myötä suoliston bakteereilla, mistä voi seurata hajua ja tulehduksia. Limakalvojen ohenemista tapahtuu myös virtsateissä, mistä voi seurata virtsankarkailua, tihentynyt virtsaamistarve, yllättäen tuleva pakottava virtsaamistarve tai virtsatieinfektioita. Muut vaihdevuosioireet ovat useimmiten ohimeneviä, mutta limakalvojen estrogeenin tarve ei ohitu. Oireet ja muutokset voidaan hoitaa helposti ja turvallisesti paikallisesti emättimeen annosteltavilla estrogeeni- tai DHEA-valmisteilla.

Estrogeeni ei ole haluhormoni, mutta sen puutteella on paljon epäsuoria vaikutuksia seksuaalisuuteen. Limakalvomuutosten ohella siihen vaikuttavat erityisesti unettomuus ja mielialaoireet. Jos olo on koko ajan väsynyt, ei energia riitä useinkaan edes seksin ajatteluun, puhumattakaan sen harrastamisesta. Seksuaalisesta haluttomuudesta vaihdevuosissa lisää aikaisemmassa blogissa.

Vaihdevuosioireet voivat alkaa jo useita vuosia ennen kuukautisten päättymistä, mikä tekee niiden tunnistamisen haastavaksi. Kuukautiset puolestaan päättyvät useimmilla 45–55 vuoden iässä. On siis täysin mahdollista, että vaihdevuosioireet alkavat jo noin 40-vuotiaana ilman, että on kyse ennenaikaisista vaihdevuosista, mikä tulee monille yllätyksenä. On hyvä huomata, että vastaavia oireita voi liittyä moniin muihinkin tekijöihin, sairauksiin, lääkityksiin, stressiin, masennukseen, ahdistuneisuushäiriöön ja kuormittaviin elämäntapahtumiin. Kuumat aallot ovat sopivassa iässä esiintyessään useimmiten vaihdevuosioire, mutta nämäkin voivat liittyä myös esimerkiksi kilpirauhasen toimintahäiriöihin tai uniapneaan. Vaihdevuosien mahdollisuus on tärkeää muistaa erilaisten oireiden yhteydessä, mutta on kuitenkin syytä pitää mielessä, että kyse voi olla myös jostain muusta.