Endometrioosi on pitkäaikainen sairaus, jossa kohdun limakalvon kaltaista kudosta kasvaa pesäkkeinä kohdun ulkopuolella, esimerkiksi kohdun tai vatsaontelon pinnoilla, munasarjan sisällä, kohdun kannattimissa, virtsarakossa tai emättimen tai peräsuolen seinämissä. Endometrioosi voi sijaita myös kohdun seinämän sisällä, jolloin tilasta käytetään nimitystä adenomyoosi.
Endometrioosin pääoire on kuukautiskipu. Toisin kuin tavanomaiset kuukautiskivut, endometrioosikipu alkaa tyypillisesti jo useamman päivän ennen kuukautisvuotoa, eikä kipu yleensä lopu parissa päivässä. Endometrioosikipu ei välttämättä myöskään helpota tavallisilla särkylääkkeillä. Kipu on usein niin voimakasta, että se on aiheuttanut poissaoloja töistä tai opinnoista. Riippuen siitä, missä endometrioosi sijaitsee, voi se aiheuttaa myös penetratiiviseen seksiin liittyviä syvällä vatsanpohjassa tuntuvia kipuja tai kuukautisten aikana esiintyviä virtsaamiseen tai ulostamiseen liittyviä kipuja. Joillakin endometrioosi oireilee myös kuukautisten välillä.
Endometrioosi on estrogeenista riippuvainen sairaus, joten kun vaihdevuosissa menopaussin eli viimeisten kuukautisten jälkeen estrogeenitaso romahtaa, endometrioosioireet useimmiten helpottavat. Endometrioosikudos voi kuitenkin tuottaa hieman estrogeenia myös itsenäisesti. Lisäksi osa oireista voi johtua endometrioosin aiheuttamista kiinnikkeistä, joihin vaihdevuodet eivät valitettavasti vaikuta.
Endometrioosin hoidosta johtuvat vaihdevuodet
Hankalan endometrioosin hoidossa päädytään joskus käyttämään GnRH-agonistia (gonadotropiinia vapauttava hormoni), joka saa aikaan estrogeenitason laskun ja vaihdevuosien kaltaisen tilan. Hoitoon liittyy usein hankalia vaihdevuosioireita ja pidempiaikainen käyttö lisää osteoporoosin sekä sydän- ja verisuonisairauksien riskiä. Näitä riskejä voidaan ehkäistä ja vaihdevuosioireita hoitaa yhdistämällä hoitoon estrogeeni, joko e-pillerinä tai vaihdevuosien hormonikorvaushoitovalmisteena.
Joissakin tapauksissa endometrioosileikkauksessa päädytään poistamaan munasarjat. Yhden munasarjan poistamisella ei yleensä ole terveydellistä merkitystä, mutta molempien munasarjojen poisto aiheuttaa menopaussin. Tällaiseen munasarjojen poistolla aiheutettuun menopaussiin liittyy useimmiten tavallisia vaihdevuosia voimakkaammat vaihdevuosioireet. Näitä on mahdollista hoitaa samoin kuin luonnolliseen menopaussiin liittyviä oireita. Mikäli munasarjat poistetaan useita vuosia ennen luonnollista menopaussi-ikää, liittyy siihen kohonnut osteoporoosin ja sydän- ja verisuonisairauksien riski samoin kuin GnRH-analogin käyttöön. Tällöin hormonihoidon käyttö on erityisen suositeltavaa. Mitä tulee kohdunpoistoon, saa se kuukautisvuodot jäämään pois, muttei vaikuta munasarjojen hormonitoimintaan eikä siten aiheuta menopaussia.
Vaihdevuosioireiden hoito
Tutkimusnäyttö vaihdevuosioireiden hoitoon käytettyjen hormonihoitojen vaikutuksesta endometrioosiin on vielä vähäistä, eikä sen perusteella voida sanoa, onko jokin hormonihoito muita sopivampi. Periaatteessa endometrioosia sairastavan vaihdevuosioireet hoidetaan samoin kuin kenen tahansa muunkin. Mikäli muita vasta-aiheita hoidolle ei ole, voidaan hoito aloittaa, kun oireet heikentävät elämänlaatua.
Vaikka vaihdevuosioireet hoidetaan estrogeenilla, kuuluu vaihdevuosioireiden hormonihoitoon aina estrogeenin ohella keltarauhashormoni, mikäli kohtua ei ole poistettu (hormonihoitojen vaihtoehdoista lisää aikaisemmassa blogikirjoituksessa). Tämä siksi, että ilman keltarauhashormonia estrogeenin käyttö aiheuttaisi kohtusyöpäriskin. Jos kohtu on poistettu, voivat muut kuin endometrioosia sairastavat käyttää pelkkää estrogeenia. Endometrioosia sairastavilla pelkkä estrogeeni saattaisi kuitenkin johtaa endometrioosin aktivoitumiseen, minkä vuoksi endometrioosia sairastavien on syytä käyttää estrogeenin rinnalla aina keltarauhashormonia, jolla saadaan kumottua estrogeenin vaikutus endometrioosikudoksessa.
Limakalvojen oireiden hoitoon käytetään paikallisesti annosteltavaa estrogeenia tai prasteronia. Näiden valmisteiden hormonipitoisuudet ovat hyvin vähäiset, eikä niistä vapaudu estrogeenia verenkiertoon ainakaan mitattavissa olevina määrinä. Endometrioosia sairastavat voivat siten käyttää paikallisvalmisteita huoletta, eikä näihin tarvitse liittää keltarauhashormonia.
Endometrioosista löytyy tietoa esimerkiksi Terveyskylän-internetsivuilta.