Monien sairauksien esiintyminen yleistyy vaihdevuosien jälkeen. Tällaisia sairauksia ovat esimerkiksi verenpainetauti, verisuonten kovettumatauti, sepelvaltimotauti, diabetes, uniapnea, nivelrikko, osteoporoosi ja virtsankarkailu. Osa näistä ja muistakin pitkäaikaissairauksista tai niiden hoitoon käytettävistä lääkkeistä voi aiheuttaa oireita, jotka tulkitaan vaihdevuosioireiksi. Tyypillisimpiä vaihdevuosioireita ovat kuumat aallot, yöhikoilu ja nukkumiseen liittyvät ongelmat. Muina oireina voi esiintyä sydämen tykyttelyä, mielialaoireita, muistiongelmia, keskittymisvaikeuksia, kipuja, seksuaalista haluttomuutta ja kiinnostuksen puutetta sekä emättimen kuivuutta.

Kuumien aaltojen on todettu lisäävän sydän- ja verisuonisairauksien riskiä. Riski näyttäisi liittyvän erityisesti vaihdevuosien myöhemmässä vaiheessa ilmeneviin kuumiin aaltoihin. Tämän vuoksi terveelliset elämäntavat ovat luultavasti erityisen tärkeitä heille, jotka kärsivät voimakkaista kuumista aalloista, etenkin jos kuumat aallot ilmenevät vasta useamman vuoden kuluttua kuukautisten poisjäämisen jälkeen. Toki verisuonten terveyden kannalta olisi vielä hyödyllisempää suosia terveellisiä elämäntapoja jo ennen vaihdevuosia, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

Vaihdevuosi-iässä esiintyvät kuumat aallot ja yöhikoilu ovat yleensä vaihdevuosien oire. Jos hikoiluoireet ovat kuitenkin epätyypillisiä, esimerkiksi hikoilua, johon ei liity kuumia aaltoja (kuumuutta joka alkaa kasvoilta, kaulalta ja ylävartalolta leviten koko kehoon) ja/tai öihin painottuvaa hikoilua, on syytä pitää mielessä myös sairauden mahdollisuus hikoilun taustalla. Hikoilua aiheuttavia sairauksia ovat esimerkiksi kilpirauhasen liikatoiminta, uniapnea, refluksitauti ja diabetes. Myös jotkin lääkkeet voivat aiheuttaa hikoiluoireita. Sydämentykytys ilman muita vaihdevuosioireita ei ole tyypillistä vaihdevuosille.

Unioireet ja/tai väsymys, voivat myös esiintyä useiden sairauksien oireena. Esimerkiksi kilpirauhasen toimintahäiriöihin, uniapneaan, diabetekseen, autoimmuunisairauksiin ja joihinkin neurologisiin sairauksiin voi liittyä univaikeuksia tai päiväväsymystä. Lisäksi monien sairauksien oireet voivat vaikeuttaa nukahtamista ja heikentää unenlaatua. Tällaisia oireita ovat esimerkiksi erilaiset kiputilat, kutina ja tihentynyt tarve käydä wc:ssä. Vaihdevuosille tyypillinen univaikeus on kesken yön herääminen ja vaikeus nukahtaa uudelleen. Tämä oire voi tosin liittyä myös masennukseen ja stressiin. Mikäli henkilö kärsii vaihdevuosi-iässä alkaneista elämänlaatua heikentävistä univaikeuksista, kannattaa oireita kokeilla hoitaa hormonikorvaushoidolla eli estrogeenilla. Etenkin, jos unioireisiin liittyy myös kuumia aaltoja tai yöhikoilua.

Mielialaoireet ja muistin ja keskittymisen ongelmat on myös yhdistetty moniin sairauksiin. Vaikka näitä oireita esiintyy myös vaihdevuosiin liittyen, eivät ne ole kovinkaan tyypillisiä vaihdevuosioireita. Etenkään, jos niihin ei liity hikoiluoireita tai nukkumisvaikeuksia. Osa sairauksista voi vaikuttaa suoraan aivotoimintoihin, mutta mielialaoireet sekä muisti- ja keskittymisongelmat voivat liittyä myös sairauksien aiheuttamiin muihin oireisiin tai suruun ja henkiseen pahoinvointiin, jota sairastaminen aiheuttaa. Mikäli kyseisiin oireisiin ei liity tyypillisempiä vaihdevuosioireita, kannattaa lääkärille muistaa mainita myös oireista, jotka voisivat liittyä muihin sairauksiin. Onko esimerkiksi poikkeavia/uusia kipuja, laihtumista, hiustenlähtöä tai ruokahaluttomuutta?

Seksuaalisuuteen vaihdevuodet vaikuttavat erityisesti limakalvojen kuntoa heikentäen. Myös kiinnostus seksiin voi vähentyä. Sairauksista etenkin diabetes vaikuttaa seksuaalitoimintoihin. Tämä tosin tuskin on diabeteksen ensioire, vaan liittyy ennemminkin pidemmälle edenneeseen tautiin. Diabetes vaikuttaa sukuelinten verisuoniin ja hermoihin ja voi aiheuttaa limakalvojen tuntohäiriöitä, kuivuutta ja kiihottumiseen liittyvän kostumisen vähenemistä. Myös monien muiden sairauksien oireet ja lääkitykset voivat toki alentaa seksuaalista halua tai vaikuttaa fyysisesti seksin harrastamiseen. Joihinkin sairauksien aiheuttamiin muutoksiin tai oireisiin voi myös liittyä häpeää, joka alentaa seksuaalisuuteen liittyvää elämänlaatua. Mikäli sairaus haittaa seksuaalisuutta, kannattaa asiasta hakeutua keskustelemaan seksuaalineuvojan kanssa.

Tyypillisessä iässä, eli viidenkympin kieppeillä ja joitakin vuosia sen jälkeen, ilmeneviä tyypillisiä vaihdevuosioireita voidaan hoitaa vaihdevuosien hormonikorvaushoidolla ilman lisätutkimuksia. Jos oireet ovat epätyypillisiä tai ilmenevät muulloin kuin tyypillisessä vaihdevuosi-iässä, kannattaa kuitenkin pitää mielessä oireiden taustalla olevan sairauden mahdollisuus.