Ylipaino on yhdistetty useiden vaihdevuosioireiden lisääntyneeseen esiintymiseen. Lisäksi se lisää useiden pitkäaikaissairauksien riskiä. Osa näistä sairauksista aiheuttaa oireita, jotka voidaan sekoittaa vaihdevuosioireisiin.

Rasvakudos muodostaa estrogeenia ja lihavilla estrogeenipitoisuudet ovatkin normaalipainoisia suuremmat. Tämän vuoksi voisi ajatella, että lihavuus suojaisi vaihdevuosioireilta. Rasvakudos tuottaa kuitenkin myös välittäjäaineita, jotka vähentävät munasarjojen omaa estrogeenin tuotantoa. Lisäksi rasvakudos toimii lämmön eristeenä ja voi siten pahentaa kuumia aaltoja ja hikoilua.

Kuumien aaltojen ohella merkittävimmät ja yleisimmät vaihdevuosioireet ovat unihäiriöt ja yöhikoilu. Nämä oireet voivat vaihdevuosien lisäksi liittyä myös uniapneaan, jonka esiintyvyys kasvaa vaihdevuosi-iässä. Uniapneaa on huomattavasti enemmän ylipainoisilla kuin normaalipainoisilla. Sen lisäksi, että uniapnea aiheuttaa yöllisiä hengityskatkoja, unen katkonaisuutta ja päiväväsymystä ja heikentää unenlaatua, siihen liittyy myös useita muita oireita, joita voidaan pitää vaihdevuosioireina. Uniapnea aiheuttaa öihin painottuvaa hikoilua, aamupäänsärkyä ja lisääntynyttä tarvetta käydä yöllä virtsaamassa. Lisäksi siihen voi liittyä keskittymisvaikeuksia, muistiongelmia, mielialaoireita ja alentunut seksuaalinen halukkuus. Jos siis vaihdevuosien hormonihoito ei auta, kannattaa pysähtyä miettimään, voisiko oireiden taustalla olla sittenkin (myös) uniapnea. Lisää uniapneasta voit lukea aikaisemmasta blogikirjoituksestani tai Käyvän hoidon potilasversiosta.

Vaihdevuosiin voi liittyä erilaisia kolotuksia, erityisesti nivelkipuja, ja nivelrikkokin yleistyy vaihdevuosi-iässä. Ylipaino kuormittaa kehon alaosan niveliä ja lihaksia ja altistaa kivuille, virheasennoille ja nivelrikolle. Ylipaino saattaa vaikuttaa niveliin jonkin muunkin mekanismin kuin kuormituksen kautta, sillä myös käden nivelrikko on lihavilla yleisempää. Tutkimusten tulokset hormonikorvaushoidon vaikutuksista nivelten terveyteen ovat ristiriitaisia. Nivelrikkoa sillä tuskin voi parantaa, mutta jotkut saattavat saada siitä apua nivelkipuihin. Tämä selittynee tosin unen laadun paranemisella ja sen myötä tapahtuvalla kipukynnyksen kohoamisella. Hormonihoitoa ei pääsääntöisesti suositella nivelkipujen hoitoon, mikäli kipujen ohella ei esiinny elämänlaatua heikentäviä hikoiluoireita. Ylipainoisilla hormonihoitoon liittyvät riskit ovat suuremmat kuin normaalipainoisilla.

Vaihdevuosien lähestyessä kuukautiskierto muuttuu useimmiten epäsäännölliseksi. Osalla tähän liittyy vuodon määrän runsastuminen. Ylipaino lisää kuukautisten runsastumisen riskiä, sillä kuukautisvuotona ulos vuotava kohdun limakalvo paksuuntuu rasvakudoksen tuottaman estrogeenin vuoksi. Mitä paksummaksi kohdun limakalvo kasvaa kuukautisten välillä, sitä runsaammat ovat vuodot. Runsaat kuukautiset voivat liittyä myös kohdun limakalvon liikakasvuun ja polyyppeihin, jotka ovat nekin yleisempiä ylipainoisilla.

Vaihdevuosissa virtsankarkailun riski kasvaa. Lihavuus kuormittaa lantionpohjan lihaksia ja lisää riskiä entisestään. Lantionpohjan lihaksia on syytä jumpata jo ennen virtsankarkailun kehittymistä, sillä jo heikentymään ehtineiden lantionpohjan lihasten treenaaminen on huomattavasti vaikeampaa kuin hyväkuntoisten lihasten treenaaminen. Lantionpohjan lihakset eivät huolehdi vain virtsanpidätyskyvystä, vaan niitä tarvitaan myös alavatsan elinten tukemiseen, lanneselän hyvän asennon ylläpitoon sekä kaasun ja ulosteenpidätykseen. Niillä on huomattava merkitys myös seksuaalisen nautinnon kokemisessa. Vaihdevuosissa ja sen jälkeen virtsankarkailua voidaan lantionpohjan lihasten jumppaamisen ohella ehkäistä ja hoitaa myös emättimeen paikallisesti käytettävillä estrogeenivalmisteilla (lisää aikaisemmassa blogikirjoituksessa). Virtsankarkailun hoidosta ja lantionpohjan lihasten huollosta voit lukea terveydenhuollon ammattilaisten ylläpitämän virtuaalisairaalan, Terveyskylän, sivuilta.

Lihavuus lisää osittain tuntemattomasta syystä masennukseen sairastumisen riskiä. Mahdollisia masennukselle altistavia tekijöitä ovat lihavuuden elimistöön aiheuttama tulehdustila ja sokeriaineenvaihdunnan muutokset sekä lihavuuteen mahdollisesti liittyvä hypotalamus-aivolisäke-lisämunuaiskuori-akselin (HPA-akselin) toiminnan häiriintyminen. Myös psykologisilla tekijöillä on varmasti merkitystä. Yleinen laihuuden ihannointi voi heikentää ylipainoisen itsetuntoa ja aiheuttaa tyytymättömyyttä omaan kehoon, mikä edelleen altistaa masennusoireille.

Vaihdevuosi-iässä painonhallinta tyypillisesti vaikeutuu. Koska ylipaino lisää riskiä sairastua useisiin erilaisiin sairauksiin ja voi edetessään vaikuttaa toimintakykyyn, on sitä syytä pyrkiä ehkäisemään ajoissa. Pysyvien tulosten saavuttaminen vaatii sisäisen motivaation löytymistä. Mieti miten ylipaino vaikuttaa/vaikuttaisi sinun elämääsi. Mitä olisit valmis tekemään laihtuaksesi/pitääksesi painosi ennallaan? Dieettien tulos jää yleensä lyhytaikaiseksi, joten parempi olisi pyrkiä muuttamaan elintapoja terveellisempään suuntaan, askel kerrallaan. Koko elämää ei ehkä kannata laittaa uusiksi kerralla, ellet tiedä sen olevan sinulle sopivin keino. Lihavuuden hoidosta voit lukea Käyvän hoidon potilasversiosta.