Emätin­tulehdus ja alapään kutina

Kutina ei johdu aina hiivasta

Kutina, kirvely ja poikkeava valkovuoto

Tavallisimpia emätintulehduksia ovat hiivasienitulehdus, bakteerivaginoosi ja vaihdevuosien jälkeen esiintyvä estrogeenivajauksesta johtuva atrofinen vaginiitti. Emätintulehduksen oireita ovat lisääntynyt valkovuoto, kutina ja kirvely. Valkovuoto on yleensä koostumukseltaan tai hajultaan normaalista poikkeavaa. Myös haavaumia voi esiintyä.

Hiivasienitulehduksen tyypillisin oire on kutina, johon voi liittyä limakalvojen turvotusta ja kirvelyä. Valkovuoto on valkoista, kokkareista, limakalvoille takertuvaa ja yleensä hajutonta. Hiivatulehduksen voi hoitaa kertaalleen oireiden perusteella hiivan hoitoon tarkoitetuilla lääkkeillä, joita saa apteekista ilman reseptiä. Jos oireet toistuvat, on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle. Partneria ei tarvitse hoitaa, jos hänellä ei ole oireita.

Bakteerivaginoosi tarkoittaa emättimen bakteerikannan häiriötä, jossa emättimen normaali bakteerikanta korvautuu anaerobisilla bakteereilla, jotka muuttavat valkovuodon hajua. Oireena esiintyykin kirvelyn ja kutinan lisäksi pahanhajuinen valkovuoto. Oireetonta lievää bakteerivaginoosia ei tarvitse hoitaa. Oireita aiheuttava bakteerivaginoosi hoidetaan antibiootein, jotka voidaan yleensä annostella paikallisesti emättimeen. Antibioottivalmisteet ovat reseptilääkkeitä. Myös aerobiset bakteerit voivat aiheuttaa emätintulehduksen. Tuolloin kyseessä on deskvamoiva inflammatorinen vaginiitti (DIV), joka hoidetaan paikallisesti annosteltavalla klindamysiinivoiteella.

Vaihdevuosien jälkeen esiintyvä atrofinen vaginiitti johtuu estrogeenin puutteesta. Estrogeenin puute aiheuttaa emättimen limakalvojen ohenemista ja kuivuutta. Ohut limakalvo on altis tulehduksille. Hoidoksi voi riittää paikallisestrogeenivalmisteen käyttö.

On syytä huomata, että kutinan taustalla ei läheskään aina ole emätintulehdus, vaan kyseessä voi olla esimerkiksi sytolyysi, joka tarkoittaa solujen hajoamista. Sen tarkoituksena on pitää emätin puhtaana. Kyseessä on normaali tilanne, mutta joillakin sytolyysiin liittyvä hapan valkovuoto aiheuttaa kutinaa ja kirvelyä. Oireisiin voi liittyä myös runsastunut valkovuoto. Sytolyysi ei ole tulehdus eikä se vaadi hoitoa, jos se ei aiheuta oireita. Jos oireet kuitenkin haittaavat, voi oireita hoitaa paikallisestrogeenivalmisteella. Hiivan hoitoon tarkoitetut paikallisesti käytettävät lääkkeet voivat hetkellisesti helpottaa sytolyysin oireita, mikä voi saada käyttäjän uskomaan, että kyseessä oli hiivatulehdus.

Alapään kutinaa voivat aiheuttaa myös muut tekijät, mm. liiallinen peseminen, jatkuva pikkuhousunsuojien käyttö, liian kireät ja hautovat alushousut, värillisten alushousujen sisältämät väriaineet, pyykinpesuaineallergia tai jokin limakalvojen sairaus, kuten valkojäkälä. Valkovuotoa emättimessä kuuluu olla normaalistikin. Poikkeavan valkovuodon taustalla voi olla muitakin syitä kuin emätintulehdus, esimerkiksi seksitauti tai jopa kohdunkaulan syöpä.

Turku

Turun Perhelääkärit
Sibeliuksenkatu 3,
Turku

Ajanvaraus 02 250 4433
tai nettivarauksella.

Hinnasto

Parainen

Pihlajalinna Parainen
Vanha Bläsnäsintie 3,
Parainen

Ajanvaraus 02 458 5990
tai nettivarauksella.

Hinnasto

Gynekologi
Riina Katainen

Sidonnaisuudet

 

Sivusto käyttää evästeitä.