BLOGI

Blogin ensisijaisena tarkoituksena on tuoda esiin erilaisia vaihdevuosiin liittyviä näkökulmia. Väitöskirjani käsitteli vaihdevuosioireisiin liittyviä tekijöitä ja vaihdevuosioireiden vaikutusta elämänlaatuun. Tutkimustyötä tehdessäni olen oppinut paljon vaihdevuosista ja niihin liittyvistä oireista. Olen myös perehtynyt hormonikorvaushoidon hyötyihin ja riskeihin sekä muihin keinoihin lievittää oireita.

Vulvodynia ei kosketa vain nuoria

Vulvodyniaa eli ulkoisten genitaalien kipua pidetään usein nuorten ongelmana, mutta sitä voi esiintyä missä iässä tahansa. Vaihdevuodet saavuttaneilla kyse on nuoria useammin paikallisen vulvodynian sijaan yleistyneestä vulvodyniasta. Lisäksi kivun taustalla voi olla erilaisia muita tekijöitä.

lue lisää

Vulvodyniadiagnoosi viivästyy usein

Vulvodynia tarkoittaa ulkoisissa genitaaleissa tai emättimen aukolla tuntuvaa kipua. Kipu ilmenee useimmiten seksiin, erityisesti yhdyntöihin tai muuhun penetroivaan seksiin liittyen. Kipu voi kuitenkin olla myös jatkuvaa tai ilmetä esimerkiksi kosketukseen, tamponin tai kuukautiskupin laittoon sekä istumiseen tai pyöräilyyn liittyen.

lue lisää

Miten hormonihoitoa käytetään?

Vaihdevuosien hormonikorvaushoito voidaan toteuttaa useilla erilaisilla valmisteilla. Tarjolla on tabletteja ja laastareita sekä iholle annosteltavia geelejä ja suihke. Valittava hoito riippuu käyttäjän omien mieltymysten lisäksi henkilökohtaisista riskitekijöistä ja siitä onko kohtu aikaisemmin poistettu.

lue lisää

Hikoilua voivat aiheuttaa myös sairaudet

Tyypillisessä vaihdevuosi-iässä esiintyvät vaihdevuosiin viittaavat oireet johtuvat todennäköisimmin vaihdevuosista, mutta vastaavia oireita esiintyy myös erilaisten sairauksien oireina ja lääkitysten sivuvaikutuksina.

lue lisää

Mistä tietoa kannattaa etsiä?

Nykyään tieto on kaikkien saatavilla ja sitä on tarjolla rajattomasti. Terveyteen ja sairauksiin liittyvä tieto ei ole tästä poikkeus. Mitä tahansa netissä vastaan tulevaa tietoa ei kuitenkaan kannata uskoa

lue lisää

Ennenaikaiset vaihdevuodet

Kun kuukautiset päättyvät alle 40-vuotiaana, on kyseessä munasarjojen toiminnan ennenaikainen hiipuminen, josta käytetään lyhennettä POI. Termiä ”ennenaikaiset vaihdevuodet” ei itseasiassa suositella käytettävän.

lue lisää

Turku

Turun Perhelääkärit
Sibeliuksenkatu 3,
Turku

Ajanvaraus 02 250 4433
tai nettivarauksella.

Hinnasto

Parainen

Pihlajalinna Parainen
Vanha Bläsnäsintie 3,
Parainen

Ajanvaraus 02 458 5990
tai nettivarauksella.

Hinnasto

Gynekologi
Riina Katainen

Sidonnaisuudet

 

Sivusto käyttää evästeitä.