BLOGI

Blogin ensisijaisena tarkoituksena on tuoda esiin erilaisia vaihdevuosiin liittyviä näkökulmia. Väitöskirjani käsitteli vaihdevuosioireisiin liittyviä tekijöitä ja vaihdevuosioireiden vaikutusta elämänlaatuun. Tutkimustyötä tehdessäni olen oppinut paljon vaihdevuosista ja niihin liittyvistä oireista. Olen myös perehtynyt hormonikorvaushoidon hyötyihin ja riskeihin sekä muihin keinoihin lievittää oireita.

Ennenaikaiset vaihdevuodet

Kun kuukautiset päättyvät alle 40-vuotiaana, on kyseessä munasarjojen toiminnan ennenaikainen hiipuminen, josta käytetään lyhennettä POI. Termiä ”ennenaikaiset vaihdevuodet” ei itseasiassa suositella käytettävän.

lue lisää

Klimakteriet och sömnlöshet

Sömnbesvär är mycket vanliga under klimakteriet. De vanligaste symptomen är uppvaknanden under natten och svårigheter med att somna om. Oftast förekommer dessa tillsammans med nattsvettningar.

lue lisää

Mystiset ilmaukset gynekologin tekstissä

C ut avfl mobiili, adnexit aristamattomat. Papassa ASC-US, sytolyysi ja clue-soluja. Gynekologin tekstit vilisevät termejä, jotka eivät kerro mitään tavalliselle lukijalle. Tässä blogissa suomennan tavallisimmat gynekologien käyttämät termit.

lue lisää

Vaihdevuosien vaikutus seksuaalisuuteen

Vaihdevuosien oleellisin vaikutus seksuaalisuuteen liittyy estrogeenin puutteen aiheuttamiin emättimen limakalvojen paikallisoireisiin. Osa kokee kuitenkin myös haluttomuutta tai vähentynyttä kiinnostusta seksuaaliseen kanssakäymiseen.

lue lisää

Kun seksi sattuu

Seksiin liittyvät kivut ovat yleinen ja valitettavan usein vaiettu vaiva. Kivut voivat tuntua niin ulkosynnyttimissä kuin syvemmällä emättimessäkin. Vaihdevuosi-iässä voi esiintyä samoja kipuja aiheuttavia tekijöitä kuin nuoremmallakin iällä. Lisäksi vaihdevuosiin liittyvä estrogeeninpuute aiheuttaa emättimeen muutoksia, jotka voivat johtaa kipuihin.

lue lisää

Vaihdevuodet ja haluttomuus

Vaihdevuosien oleellisin vaikutus seksuaalisuuteen liittyy estrogeenin puutteen aiheuttamiin emättimen limakalvojen paikallisoireisiin. Nämä vähentävät usein halua ja kiinnostusta seksiin. Haluttomuutta esiintyy vaihdevuosissa kuitenkin myös moniin muihin syihin liittyen.

lue lisää

Turku

Turun Perhelääkärit
Sibeliuksenkatu 3,
Turku

Ajanvaraus 02 250 4433
tai nettivarauksella.

Hinnasto

Parainen

Pihlajalinna Parainen
Vanha Bläsnäsintie 3,
Parainen

Ajanvaraus 02 458 5990
tai nettivarauksella.

Hinnasto

Gynekologi
Riina Katainen

Sidonnaisuudet

 

Sivusto käyttää evästeitä.