Seksuaalisuus

Kaikilla ihmisillä on seksuaalisuus, riippumatta siitä, onko ihminen seksuaalisesti aktiviinen

Seksuaalinen hyvinvointi

Seksuaaliset tarpeet ovat yhtä luonnollisia kuin syöminen ja nukkuminen. Seksuaalisuudesta ja seksistä saatava mielihyvä ja nautinto ovatkin monille olennainen osa elämää.

Omien mieltymysten ja tarpeiden tunteminen on avain tyydyttävään seksuaalisuuteen. Onkin hyvä keskittyä omiin aistimuksiin ja tuntemuksiin sekä miettiä säännöllisin väliajoin mitä haluaa ja tarvitsee. Tarpeet ja mieltymykset voivat muuttua paljonkin ajan ja iän myötä. Seksuaaliset mieltymykset ovat hyvin yksilöllisiä, eikä ole olemassa oikeanlaista tapaa toteuttaa seksuaalisuuttaan tai harrastaa seksiä. Mitä vain voi kokeilla, kunhan se ei loukkaa kenenkään seksuaalioikeuksia.

Myönteinen ja empaattinen suhtautuminen itseen edistää seksuaalista hyvinvointia. Seksuaalisuuteen liittyvien tarpeiden ja toiveiden lisäksi on ajoittain hyvä pysähtyä miettimään, mitä haluaa elämältä yleisesti. Itsensä näköisen elämän eläminen tukee yleistä hyvinvointia ja yleinen hyvinvointi heijastuu seksuaaliseen hyvinvointiin.

Pari- tai polysuhteessa kommunikaatio on, ainakin pitkällä tähtäimellä, edellytys seksuaaliselle hyvinvoinnille. Suhteessa on hyvä pyrkiä puhumaan niin seksistä kuin muista tarpeista ja toiveista. Toimiva kommunikaatio tuo läheisyyttä, joka tukee hyvää seksielämää, ja tyydyttävä seksielämä lisää edelleen läheisyyttä. Kommunikaation ohella läheisyyttä lisää myös koskettaminen, joka on hyvä saada osaksi arkista vuorovaikutusta.

Koska seksuaalisuus on olennainen osa ihmisyyttä koko elämän ajan, sen soisi olevan positiivinen iloa, nautintoa ja mielihyvää tuottava asia. Joskus seksuaalisuuteen tai seksiin liittyy kuitenkin ongelmia. Useimpien seksuaalisuuteen liittyvien ongelmien ratkaisemisessa oma rooli on merkittävä ja ongelman ratkaiseminen vaatii aktiivisuutta ja vaivannäköä. Seksuaalisen halun ja kiihottumisen herääminen sekä seksistä nauttiminen vaativat näihin liittyvien ajatusten, tuntemusten ja reaktioiden hyväksymistä ja tunnistamista sekä aikaa ja voimavaroja.

Olen koonnut tälle sivustolle tietoa tavallisista seksuaalisuuteen liittyvistä ongelmista sekä vaihdevuosien ja sukupuolenkorjaushoitojen mahdollisista vaikutuksista seksuaalisuuteen. Osa seksuaalisuuteen liittyvistä ongelmista voi ratketa omin avuin, kun oivaltaa, mistä ongelma kumpuaa. Kaikki ongelmat eivät kuitenkaan ole itse ratkaistavissa. Tällöin kannattaa hakea apua ulkopuolelta. Seksuaalineuvonta-osio tarjoaa apua sopivan asiantuntijan valintaan.

Turku

Turun Gynekologikeskus
Aurakatu 14 B, Turku

Ajanvaraus 02 251 4444
tai nettivarauksella.

Aava/ Turku Hansakortteli
Yliopistonkatu 20, Turku

Ajanvaraus 010 380 3838
tai nettivarauksella.

Hinnasto

Parainen

Pihlajalinna Parainen
Vanha Bläsnäsintie 3,
Parainen

-EI AIKOJA TÄLLÄ HETKELLÄ-

Ajanvaraus 010 312192
tai nettivarauksella.

Hinnasto

Gynekologi
Riina Katainen

Instagram:

@riinakatainen

@vaihdevuosiblogi

Ethän ota potilasasioissa yhteyttä sosiaalisen median tai sähköpostin välityksellä. Yhteydenotot ainoastaan sen lääkäriaseman kautta, missä olet asioinut.

Sidonnaisuudet

 

Sivusto käyttää evästeitä.