Erektio­häiriöt

Impotenssi voi olla sydänsairauden ensimmäinen oire

Impotenssi

Erektiohäiriöt ovat yleisiä ja lisääntyvät ikääntyessä. Erektiohäiriössä penis ei jäykisty lainkaan tai jäykistyy puutteellisesti. Erektio voi jäädä saavuttamatta täysin tai se voi mennä ohi kesken seksiaktin. Ajoittaisia erektiohäiriöitä esiintyy lähes kaikilla. Ajoittaisten häiriöiden syynä voivat olla esimerkiksi kiire, stressi, väsymys, liiallinen fyysinen tai henkinen kuormitus, runsas alkoholin käyttö tai raskaat elämäntapahtumat. Usein taustalla on myös erilaisia parisuhteeseen liittyviä asioita kuten käsittelemättömät ristiriidat, läheisyyden puute tai luottamusongelmat. Ongelmana voivat olla myös jännitys, suorituspaineet tai seksitekniikat. Myös käsittelemättömät negatiiviset tunteet, masennus ja ahdistuneisuus voivat aiheuttaa ajoittaisia erektiohäiriöitä. Pitkäaikaisempi ja erityisesti kypsemmällä iällä alkava erektiohäiriö ei kuitenkaan useimmiten johdu psykologisista syistä. Taustalta voi löytyä jokin pitkäaikaissairaus tai lääkkeen haittavaikutus. Myös tupakointi on yleinen erektiohäiriön aiheuttaja. Häiriön syy on selvitettävä aina ennen hoidon aloitusta.

Erektiohäiriön yleisin syy on peniksen verenkierron häiriö, ja erektiohäiriö voikin olla verenkiertoon vaikuttavan sairauden ensimmäinen oire. Peniksen verisuonet ovat sisähalkaisijaltaan hyvin kapeita, joten pienikin tukos estää erektioon vaadittavan verenvirtauksen. Verenkierron heikkenemisen taustalla voi olla muun muassa valtimokovettumatauti, korkea kolesteroli, verenpainetauti tai diabetes. Hoitamattomina näillä sairauksilla on taipumus edetä johtaen vakaviinkin seuraamuksiin.

Erektiohäiriö voi johtua myös neurologisesta eli hermoperäisestä syystä. Peniksen hermotukseen voivat vaikuttaa muun muassa diabetes, selkäydinvamma ja erilaiset aivojen ja ääreishermoston sairaudet. Peniksen hermotus voi vaurioitua myös esimerkiksi eturauhasleikkauksen yhteydessä. Muista sairauksista erektiohäiriöitä liittyy esimerkiksi kilpirauhasen ja eturauhasen sairauksiin. Myös testosteronin puute voi aiheuttaa erektiohäiriöitä. On kuitenkin huomattava, että testosteronin puutteeseen liittyy yleensä myös muita oireita, kuten lihasheikkoutta ja lihasmassan vähenemistä, seksuaalisen kiinnostuksen puutetta, alakuloa ja väsymystä. Testosteroninpuute voi liittyä ikääntymiseen, anabolisten steroidien käyttöön, liiallisen tai liian vähäiseen liikuntaan, univajeeseen, reiluun ylipainoon, aliravitsemukseen, runsaaseen alkoholin käyttöön, tupakointiin sekä erilaisiin sairauksiin tai lääkityksiin.

Tupakointi heikentää peniksen verenkiertoa ja lisää erektiohäiriön riskin kaksinkertaiseksi tupakoimattomiin verrattuna. Vaikutukset verisuonten seinämiin ovat osittain pysyviä, joten tupakointi kannattaisi lopettaa jo ennen kuin ongelmia ilmenee. Verenkierto voi kuitenkin palautua riittäväksi siinäkin tapauksessa, että tupakointi lopetetaan vasta erektiohäiriön kehityttyä. Erektiohäiriön riskiä lisäävät myös muut epäterveelliset elintavat kuten runsas alkoholin käyttö ja liikkumattomuus sekä lihavuus ja lantionpohjanlihasten heikkous. Reilu ylipaino voi aiheuttaa hormonaalisia muutoksia, jotka nostavat erektiohäiriön riskiä. Lisäksi ylipaino kuormittaa lantionpohjanlihaksia voiden johtaa niiden heikkouteen. Siihen liittyy myös lisääntynyt verisuonisairauden ja diabeteksen todennäköisyys. Liikunta vaikuttaa erektioon myönteisesti ja aktiivisesti liikkuvilla onkin huomattavasti vähemmän erektiohäiriöitä kuin liikkumattomilla. Liikunta voi parantaa erektiota vielä erektiohäiriön ilmaannuttua.

Joskus erektiohäiriö on lääkkeen haittavaikutus. Erektiohäiriöitä aiheuttavia lääkkeitä ovat esimerkiksi jotkin verenpainelääkkeet sekä mielialalääkkeet. Verenpainelääkkeistä ongelmallisimpia ovat nesteenpoistolääkkeet ja beetasalpaajat. Mielialalääkkeistä tavallisimmin ongelmia aiheuttavat selektiiviset serotoniinin takaisinoton estäjät (SSRI-lääkkeet), joita käytetään esimerkiksi masennuksen ja ahdistuneisuuden hoidossa. Tarvittaessa SSRI-lääkitys voidaan kokeilla vaihtaa agomelatiiniin, bupropioniin, mianseriiniin, mirtatsapiiniin, moklobemidiin tai vortioksetiinin, joihin liittyy vähemmän seksuaalisia haittavaikutuksia. Verenpainetaudinkin hoitoon on olemassa useita vaihtoehtoisia lääkkeitä.

Riippumatta erektiohäiriön aiheuttajasta, ongelmaa ovat käytännössä aina osaltaan pahentamassa psykologiset tekijät, sillä erektiohäiriöön liittyy useimmiten suorituspaineita ja epäonnistumisen pelkoa. Tämä lisää epäonnistumisen riskiä.

Erektiohäiriön hoitoon on olemassa tehokkaita lääkkeitä. Suun kautta otettavissa lääkkeissä on valittavana lyhytvaikutteisia suunnittelua vaativia valmisteita sekä pitkävaikutteinen tadalafiili, jota voidaan käyttää säännöllisesti päivittäin. Lisäksi voidaan käyttää alprostadiilivoidetta, joka annostellaan pursottamalla terskan päälle. Voide vaikuttaa 5−30 minuutissa. Voidehoito on mahdollista yhdistää suun kautta otettavaan lääkitykseen.

Lääkkeettömänä hoitona voidaan käyttää penisrengasta, joka vahvistaa erektiota ja auttaa sen ylläpitämisessä estämällä veren pakenemista peniksestä laskimoverisuonten kautta. Penisrenkaan käyttö vaatii erektion saavuttamista ja sopii käytettäväksi vain tapauksissa, joissa penis jäykistyy ensin riittävästi, mutta erektio loppuu kesken. Penisrenkaita on tarjolla lukuisia erilaisia. Suositeltavimpia ovat silikoniset leveät renkaat.

Joissakin tapauksissa edellä mainitut suun kautta otettavat tai peniksen päälle annosteltavat lääkkeet eivät tehoa tai sovi käytettäviksi. Tällöin voidaan turvautua virtsaputken sisään annosteltavaan tai peniksen tyveen pistettävään lääkkeeseen. Mikäli näistäkään hoitokeinoista ei ole apua, on peniksen sisään mahdollista asettaa kirurgisesti implantit, joiden avulla penis saadaan jäykistymään mekaanisesti.

Mikäli erektiohäiriön taustalla on verenkierron häiriö, jatkaa verenkierto heikkenemistään, ellei sen taustalla oleviin tekijöihin puututa. Ei siis pidä unohtaa terveellisiä elintapoja ja mahdollisen perussairauden hoitoa.

Kuormittaviin elämänoloihin liittyvä ajoittainen erektiohäiriö on todennäköisesti normaali reaktio. Pidempään jatkuneen häiriön taustalla voi kuitenkin olla pitkäaikaissairaus, minkä vuoksi erektiohäiriön syyn selvittäminen on tärkeää. Erektiohäiriöitä tutkivat ja hoitavat yleislääkärit, urologit sekä yksittäiset muut ongelmaan perehtyneet lääkärit.

On syytä huomata, ettei erektio ole välttämättömyys hyvälle seksille seksikumppanin sukupuolesta riippumatta. Seksin toiselle osapuolelle on mahdollista tuottaa nautintoa monella muullakin tavalla kuin peniksen avulla, ja toki kannattaa etsiä tapoja myös oman nautinnon lisäämiseksi. Moni kokee hyvin nautinolliseksi esimerkiksi eturauhasen stimuloinnin peräaukon kautta. Jos asiasta on hankalaa keskustella ja hakea vaihtoehtoisia tapoja nautinnon lisäämiseksi, voi erektiohäiriö vaikuttaa pari- tai monisuhteessa elävällä myös suhteen yleiseen hyvinvointiin. Erektiohäiriö saattaa vähentää molempien/kaikkien osapuolten kiinnostusta seksiin, laskea itsetuntoa sekä johtaa seksin ja muunkin läheisyyden välttelyyn. Tästä voi seurata noidankehä, jossa suhteen ongelmat edelleen pahentavat erektiohäiriötä.

Turku

Turun Gynekologikeskus
Aurakatu 14 B, Turku

Ajanvaraus 02 251 4444
tai nettivarauksella.

Aava/ Turku Hansakortteli
Yliopistonkatu 20, Turku

Ajanvaraus 010 380 3838
tai nettivarauksella.

Hinnasto

Parainen

Pihlajalinna Parainen
Vanha Bläsnäsintie 3,
Parainen

-EI AIKOJA TÄLLÄ HETKELLÄ-

Ajanvaraus 010 312192
tai nettivarauksella.

Hinnasto

Gynekologi
Riina Katainen

Instagram:

@riinakatainen

@vaihdevuosiblogi

Ethän ota potilasasioissa yhteyttä sosiaalisen median tai sähköpostin välityksellä. Yhteydenotot ainoastaan sen lääkäriaseman kautta, missä olet asioinut.

Sidonnaisuudet

 

Sivusto käyttää evästeitä.