Siemensyöksyhäiriöt
Siemensyöksyyn liittyvät ongelmat
Ennenaikainen siemensyöksy
Ennenaikaiseksi tai nopeaksi koetusta siemensyöksystä kärsii jopa useampi kuin joka viides. Ongelman esiintyminen ei liity ikään, vaan sitä esiintyy kaikenikäisillä yhtä paljon. Osalla siemensyöksy on nopea ensimmäisistä seksuaalisista kokemuksista lähtien, kun taas osalle ongelma kehittyy myöhemmin. Ajoittainen nopea siemensyöksy on normaali ilmiö. Häiriöstä ajatellaan olevan kyse silloin, kun siemensyöksy tapahtuu aina tai useimmiten parissa minuutissa ja tilanteeseen liittyy siemensyöksyn hallinnan puute. Tähän ei välttämättä liity orgasmia, mutta silloinkin kun liittyy, voi nopeasti ja hallitsemattomasti tapahtuva orgasmi tuntua epätyydyttävältä. Nykykäsityksen mukaan kyseessä ei ole psyykkinen ongelma, vaan oireen tausta on ruumiillinen.
Nopeaan siemensyöksyyn on mahdollista saada hoitoa, mikäli asiasta koetaan haittaa ja hoitoa halutaan. Lääkehoitona käytetään useimmiten päivittäin otettavia selektiivisiä serotoniinin takaisinoton estäjiä eli SSRI-lääkkeitä. SSRI-lääkkeet ovat mielialalääkkeitä, joiden tyypillinen sivuvaikutus on orgasmin saannin vaikeus. Perinteisten SSRI-lääkkeiden vaihtoehtona voidaan käyttää myös nimenomaan ennenaikaisen siemensyöksyn hoitoon kehitettyä lyhytvaikutteista SSRI-lääkettä dapoksetiinia. Dapoksetiini otetaan 1−3 tuntia ennen suunniteltua aktia eli lääkkeen käyttö vaatii jonkin verran suunnittelua. Myös puudutusaineita voidaan käyttää, mutta nämä voivat valitettavasti vähentää seksuaalista nautintoa.
Osa hyötyy niin sanotusta käyttäytymisterapiasta. Nopeaa siemensyöksyä voidaan pyrkiä viivästämään start-stop- ja puristustekniikoilla. Start-stop -tekniikassa stimulaatio keskeytetään ja pidetään pieni tauko, jonka jälkeen stimulaatiota jatketaan. Myös puristustekniikassa stimulaatio keskeytetään, mutta tämän lisäksi penistä puristetaan kahdella sormella terskan tyvestä. Keskeytys on hyvä pyrkiä tekemään useamman kerran ennen kuin siemensyöksyn annetaan tapahtua. Käyttäytymisterapia vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä. Harjoitukset voi olla järkevää aloittaa itsetyydytyksenä. Parin kanssa harjoiteltaessa stimulaatio on hyvä pitää alkuun melko vähäisenä.
On syytä huomata, että seksi voi olla sekä itselle että seksikumppanille hyvinkin tyydyttävää nopeasta siemensyöksystä huolimatta ja mikäli siemensyöksyyn liittyy orgasmi, on siitä lupa nauttia. Jos nopea siemensyöksy tuntuu ongelmalta, kannustan pohtimaan, onko ongelmassa kyse henkilökohtaisesta ongelmasta vai yhteiskunnan odotuksista. Onko nopea siemensyksy ongelma muun seksin kuin yhdyntäseksin näkökulmasta? Seksin toiselle osapuolelle on mahdollista tuottaa nautintoa monella muullakin tavalla kuin peniksen avulla, ja toki kannattaa etsiä tapoja myös oman nautinnon lisäämiseksi. Tapahtuuko siemensyöksy esimerkiksi nopeasti myös silloin, kun nautinto saadaan peräaukon kauttaa eturauhasen stimuloinnista?
Jos asiasta on hankalaa keskustella ja hakea vaihtoehtoisia tapoja nautinnon lisäämiseksi, nopea siemensyöksy voi vaikuttaa pari- tai monisuhteessa elävällä suhteen yleiseen hyvinvointiin, vähentää molempien/kaikkien osapuolten kiinnostusta seksiin, laskea itsetuntoa sekä johtaa seksin ja muunkin läheisyyden välttelyyn. Tästä voi seurata noidankehä, jossa suhteen ongelmat edelleen pahentavat siemensyöksyhäiriötä. Nopean siemensyöksyn hoidosta vastaavat yleislääkärit, urologit sekä yksittäiset muut ongelmaan perehtyneet lääkärit. Koska ongelma voi vaikuttaa laajasti niin seksuaaliseen kuin muuhunkin hyvinvointiin, on myös seksuaalineuvojan tai -terapeutin vastaanotolle hakeutuminen suositeltavaa. Ihanteellista olisi, että hoitavalla lääkärillä olisi seksuaalineuvojan koulutus.
Viivästynyt siemensyöksy
Siemensyöksy ja orgasmi ovat kaksi erillistä tapahtumaa, vaikka ne ilmenevätkin yleensä samanaikaisesti. Useimmiten kyseessä on siemensyöksyn estymisen sijaan orgasmin saavuttamisen ongelma. On syytä huomata, että suurin osa ihmisistä ei saa orgasmia joka kerta. Jos siis ongelma ilmenee satunnaisesti, on kyseessä todennäköisesti normaali ilmiö. Useimmiten orgasmin saaminen vaikeutuu psykologisista tekijöistä johtuen, mutta taustalla voi olla myös sairaus tai lääkkeen haittavaikutus.
Jos orgasmi tapahtuu, mutta siemennestettä ei tule ulos, voi kyseessä olla retrogradinen eli taaksepäin suuntautuva siemensyöksy. Joissakin tapauksissa siemensyöksy voi estyä myös lantion alueelle kohdistuneen toimenpiteen seurauksena. Sterilisaatio siemenjohtimet katkaisemalla (vasektomia) ei vaikuta siemensyöksyyn. Toimenpide estää siittiöiden pääsyn siemennesteeseen, mutta siemennestettä muodostuu kuten ennenkin.
Retrogradinen siemensyöksy
Retrogradisella siemensyöksyllä tarkoitetaan tilannetta, jossa siemenneste päätyy siemensyöksyn yhteydessä virtsarakkoon. Orgasmin yhteydessä ei esiinny siemennestettä, mutta myöhemmin virtsa voi olla sameaa. Tila voi liittyä eturauhaseen kohdistuneeseen toimenpiteeseen tai hermostolliseen sairauteen, kuten diabeteksen aiheuttamaan hermovaurioon, selkäydinvaurioon tai MS-tautiin. Retrogradinen siemensyöksy voi olla myös lääkkeen haittavaikutus. Ilmiö on liitetty alfasalpaajiin sekä joihinkin mielialalääkkeisiin. Alfasalpaajia käytetään eturauhasen liikakasvusta johtuvan virtsaamisvaikeuden hoidossa sekä verenpainelääkkeinä. Retrogradinen siemensyöksy voi aiheuttaa ongelmia raskaustoiveen yhteydessä, muutoin ilmiöstä ei ole haittaa.
Kivulias siemensyöksy
Joskus siemensyöksyyn tai orgasmiin liittyy kipua. Useimmiten kyseessä on eturauhaseen liittyvä sairaus, tavallisimmin tulehdus tai liikakasvu. Kivulias siemensyöksy ei ole kuitenkaan yleensä sairauden ainoa oire. Siemensyöksyyn liittyviä kipuja voi aiheuttaa myös eturauhasleikkaus tai lantion alueelle annettu sädehoito. Joskus taustalta löytyy seksin välityksellä tarttuva tauti, kuten klamydia tai herpes.
Seksuaalisuuteen liittyviä ongelmia
Muuta tietoa seksuaalisuudesta
Aava Turku Hansakortteli
Yliopistonkatu 20, Turku
Ajanvaraus 010 380 3838
tai nettivarauksella.
Gynekologi
Riina Katainen
Instagram:
Ethän ota potilasasioissa yhteyttä sosiaalisen median tai sähköpostin välityksellä. Yhteydenotot ainoastaan sen lääkäriaseman kautta, missä olet asioinut.