Kohdun myooma

Kuukautisvuotojen runsastumisen ja lantion alueen paineentunteen tai kipujen taustalta voi löytyä myooma

Myooma on kohdun hyvän­laatuinen kasvain

Myoomat ovat hyvänlaatuisia kohdun sileälihaskasvaimia. Myoomien aiheuttamia oireita voivat olla runsaat kuukautisvuodot sekä lantion alueen paineentunne ja kivut. Myoomat voivat myös painaa virtsarakkoa tai peräsuolta. Myoomat ovat kuitenkin useimmiten oireettomia.

Isokokoinen myooma voidaan todeta gynekologisessa sisätutkimuksessa. Tarkempi käsitys myooman koosta ja sijainnista saadaan emättimen kautta tehtävällä ultraäänitutkimuksella.

Oireettomat myoomat, joissa ei todeta nopeaa kasvua eivät vaadi hoitoa. Hoito riippuu myooman koosta ja sijainnista sekä siitä onko hedelmällisyyden säilyttäminen tarpeen. Myoomia ei voida poistaa lääkehoidolla, mutta sillä voidaan helpottaa myoomien aiheuttamia oireita. Myoomien aiheuttamia kuukautiskipuja voidaan hoitaa tulehduskipulääkkeillä. Hormonikierukka vähentää useissa tapauksissa kuukautisvuodon määrää. Jos oireet ovat kovin hankalia, eivätkä kajoamattomat hoitomuodot tuo riittävää apua tai sovi käytettäviksi, voi leikkaushoito tulla kyseeseen. Jos raskaustoivetta ei enää ole, on vaihtoehtona kohdunpoisto. Pienikokoiset kohtuontelossa sijaitsevat myoomat voidaan poistaa kohduntähystyksessä eli hysteroskopiassa kun taas kohdun ulkopuolella olevat myoomat voi olla mahdollista poistaa vatsaontelon tähystyksessä eli laparoskopiassa. Vaihtoehtona leikkaushoidolle on joissain tapauksissa kohtuvaltimon verenvirtauksen tukkiminen eli embolisaatio tai myoomien tuhoaminen suurienergiaisella fokusoidulla ultraäänellä eli HIFU-hoito. Myoomien kokoa voidaan pienentää myös ulipristaaliasetaatti-lääkkeellä, jolla saadaan tehokas apu myoomista johtuviin runsaisiiin kuukautisvuotoihin. Kyseisen lääkkeen käyttö vaatii kuitenkin tämänhetkisen tiedon mukaan tiheää maksa-arvojen seurantaa ja sen käyttöä suositellaan vain, jos muut hoitovaihtoehdot eivät ole mahdollisia tai, jos myoomien kokoa on tarpeellista pienentää ennen leikkaushoitoa.

Turku

Turun Perhelääkärit
Sibeliuksenkatu 3, Turku

Ajanvaraus 02 250 4433
tai nettivarauksella.

Turun Gynekologikeskus
Aurakatu 14 B, Turku

Ajanvaraus 02 251 4444
tai nettivarauksella.

Hinnasto

Parainen

Pihlajalinna Parainen
Vanha Bläsnäsintie 3,
Parainen

Ajanvaraus 010 312192
tai nettivarauksella.

Hinnasto

Gynekologi
Riina Katainen

Sidonnaisuudet

 

Sivusto käyttää evästeitä.