Vaihdevuodet ja seksuaalisuus

Emättimen kuivuus on helppo hoitaa tehokkaasti ja turvallisesti

Vaihdevuosien vaikutus seksuaalisuuteen

Vaihdevuodet voivat vaikuttaa seksuaalitoimintoihin ja seksuaalisuuteen liittyvään elämänlaatuun. Usein on kuitenkin vaikea erottaa vaihdevuosien ja iän tuomia muutoksia toisistaan. Vaihdevuosien ja ikääntymisen vaikutus seksuaalisuuteen on hyvin yksilöllistä. Jotkut kokevat vaihdevuosien vaikuttavan seksuaalisuuteensa myönteisesti, kun kuukautiset ja niihin mahdollisesti liittyvät oireet jäävät pois, eikä raskauden pelkoa ole. Oleellisin vaihdevuosien mukanaan tuoma muutos on estrogeenitason laskusta johtuva emättimen limakalvojen oireilu. Jotkut kokevat vaihdevuosissa seksuaalinen halun ja kiihottumisen vähenevän.

Seksuaalinen halukkuus ja kiinnostus seksuaaliseen kanssakäymiseen ovat hyvin herkkiä ja alttiita niin ulkoisille tekijöille kuin fyysisen ja psyykkisen terveyden muutoksillekin. Esimerkiksi stressi on omiaan alentamaan halua. Koska vaihdevuosi-ikäiset voivat kohdata suuria elämänmuutoksia, paineita töissä ja vaihdevuosien mukanaan tuomia muutoksia kehossa ja monet sairaudetkin yleistyvät samaan aikaan, on monesti mahdoton erottaa vaihdevuosien vaikutusta näiden muiden tekijöiden vaikutuksesta.

Vaihdevuosiin liittyvästä estrogeenin puutteesta johtuen emättimen limakalvot muuttuvat ohuiksi ja niiden kimmoisuus ja poimuisuus vähenevät. Usein emättimessä on todettavissa estrogeenin puutteen aiheuttama tulehdustila (atrofinen vaginiitti). Oireina esiintyy kuivuuden tunnetta, kirvelyä, kutinaa sekä aristusta tai varsinaista kipua. Vaikka muut vaihdevuosioireet menevät yleensä ajan kanssa ohi, on estrogeenin puutteen vaikutus emättimen limakalvoihin pysyvä.

Limakalvojen oireet voidaan hoitaa helposti ja turvallisesti emättimeen paikallisesti annosteltavalla estrogeenilla. Myöskään liukuvoiteen käyttöä ei pidä unohtaa. Estrogeenivalmisteita on erilaisia. Useimmille mieluisin vaihtoehto ovat pienet asettimen kanssa emättimeen asetettavat tabletit. Muita vaihtoehtoja ovat estrogeenivoide tai -geeli, emätinpuikko ja emätinrengas. Useimmat valmisteista ovat reseptivapaita. Rengas vaihdetaan uuteen kolmen kuukauden välein, muut valmisteet annostellaan emättimeen 2−3 kertaa viikossa. Paikallisvalmisteiden vaikutus on paikallinen, eikä niitä voi käyttää muiden vaihdevuosioireiden hoitoon. Seksuaalinen halukkuus ja kiinnostus voivat kuitenkin lisääntyä, kun seksiin liittyvä ja sitä seuraava kipu ja kirvely vähenevät. Paikallisestrogeenin käyttöön ei liity hormonikorvaushoitoon liitettyjä riskejä. Paikallisestrogeenin käyttöön ei ole esimerkiksi yhdistetty kohonnutta rintasyöpäriskiä. Apteekeissa on myynnissä paljon hormonittomiakin emättimen paikallisoireiden hoitoon tarkoitettuja valmisteita. Näillä on mahdollista helpottaa vaihdevuosi-ikäistenkin limakalvo-oireita, mutta lähellekään paikallisestrogeenin veroisia ne eivät ole. Ne lievittävät ainoastaan oireita vaikuttamatta taustalla olevaan syyhyn tai limakalvoilla tapahtuviin muutoksiin. Paikallisestrogeenin käytölle ei ole aikarajaa vaan sitä on hyvä käyttää tauoitta elämän loppuun saakka.

Seksuaaliseen haluun, kiihottumiseen ja nautintoon liittyvät ongelmat voivat liittyä myös muihin vaihdevuosioireisiin. Kuumien aaltojen lisäksi vaihdevuosissa esiintyy muun muassa unettomuutta, mielialaoireita ja erilaisia kipuja. Jos esimerkiksi yöt menevät valvoessa, ei energiaa ehkä riitä seksiin. Vaihdevuosiin liittyviä oireita, erityisesti hikoilu- ja unioireita, voidaan hoitaa tehokkaasti hormonikorvaushoidolla. Sillä on positiivisia vaikutuksia myös emättimen limakalvoihin, mutta vaikutus ei yleensä ole paikallisesti annosteltavan estrogeenin veroinen. Paikallisestrogeenia voidaan käyttää yhtä aikaa hormonikorvaushoidon kanssa.

Vaihdevuosien ja iän myötä lantionpohjanlihakset heikkenevät. Lantionpohjanlihasten heikkous voi vähentää seksuaalista nautintoa ja heikentää orgasmiin liittyviä tuntemuksia. Lantionpohjanlihasten heikkeneminen altistaa myös virtsan, ilman ja jopa ulosteen karkailulle. Oireiden aiheuttama alentunut hygienia voi tuntua kiusalliselta ja vähentää kiinnostusta seksiin. Joskus karkailua esiintyy myös seksin yhteydessä. Lantionpohjanlihasten kuntoa olisi tärkeää ylläpitää jo ennen kuin ongelmia ilmenee.

Turku

Turun Gynekologikeskus
Aurakatu 14 B, Turku

Ajanvaraus 02 251 4444
tai nettivarauksella.

Aava/ Turku Hansakortteli
Yliopistonkatu 20, Turku

Ajanvaraus 010 380 3838
tai nettivarauksella.

Hinnasto

Parainen

Pihlajalinna Parainen
Vanha Bläsnäsintie 3,
Parainen

-EI AIKOJA TÄLLÄ HETKELLÄ-

Ajanvaraus 010 312192
tai nettivarauksella.

Hinnasto

Gynekologi
Riina Katainen

Instagram:

@riinakatainen

@vaihdevuosiblogi

Ethän ota potilasasioissa yhteyttä sosiaalisen median tai sähköpostin välityksellä. Yhteydenotot ainoastaan sen lääkäriaseman kautta, missä olet asioinut.

Sidonnaisuudet

 

Sivusto käyttää evästeitä.