Endo­metrioosi ja adeno­myoosi

Poikkeuksellisen kovat kuukautiskivut?

Kovat kuukautis­kivut voivat johtua endometri­oosista

Endometrioosissa kohdun limakalvon kaltaista kudosta on vatsaontelossa kohdun ulkopuolella. Endometrioosia voi olla missä tahansa vatsaontelossa, esimerkiksi kohdun tai vatsaontelon pinnoilla (pinnallinen endometrioosi), munasarjan sisällä (endometriooma), kohdun kannattimissa (sakrouteriinisten ligamenttien endometrioosi), virtsarakossa tai emättimen tai peräsuolen seinämässä (rektovaginaalinen endometrioosi). Jos endometrioosi sijaitsee kohdun seinämän sisällä, puhutaan adenomyoosista.

Tyypillisin endometrioosin oire on kuukautiskipu. Kipu alkaa yleensä jo ennen kuukautisvuotoa. Se voi olla niin hankalaa, että se estää työssä tai koulussa käynnin. Endometrioosiin liittyy usein myös tärinäkipua. Pinnallinen endometrioosi aiheuttaa tyypillisesti kuukautiskiertoon liittyviä alavatsakipuja. Syvä endometrioosi voi sijainnistaan riippuen aiheuttaa kuukautiskivun lisäksi kuukautiskierron mukaan esiintyviä ulostamiskipuja, veriulosteita tai virtsaamiseen liittyviä kipuja. Lisäksi voi esiintyä yhdyntäkipuja. Osa endometrioosia sairastavista on täysin oireettomia.

Endometrioosia ei voida täysin parantaa tai poistaa, mutta oireita voidaan lievittää lääkkein. Endometrioosin ensisijainen hoito ovat hormonaaliset valmisteet (hormonikierukka, ehkäisypillerit, minipillerit, muut keltarauhashormonia sisältävät lääkkeet, ehkäisyrengas ja ehkäisylaastari), jotka oireiden helpottamisen lisäksi ehkäisevät endometrioosin leviämistä. Hormonaalisia valmisteita on lukuisia erilaisia, joten useimmiten jokaiselle löytyy sopiva. Joskus tämä voi kuitenkin vaatia kärsivällisyyttä. Kipuja voidaan lievittää myös tulehduskipulääkkein. Osa potilaista kokee hyötyvänsä fysioterapiasta, akupunktiosta tai TENS-hoidosta (transkutaaninen hermostimulaatio). Mikäli oireet ovat hankalat eikä lääkehoidosta ole riittävästi apua, voi kyseeseen tulla leikkaushoito. Leikkaushoidonkin jälkeen suositellaan hormonihoidon jatkamista taudin uusiutumisen estämiseksi.

Turku

Turun Gynekologikeskus
Aurakatu 14 B, Turku

Ajanvaraus 02 251 4444
tai nettivarauksella.

Aava/ Turku Hansakortteli
Yliopistonkatu 20, Turku

Ajanvaraus 010 380 3838
tai nettivarauksella.

Hinnasto

Parainen

Pihlajalinna Parainen
Vanha Bläsnäsintie 3,
Parainen

-EI AIKOJA TÄLLÄ HETKELLÄ-

Ajanvaraus 010 312192
tai nettivarauksella.

Hinnasto

Gynekologi
Riina Katainen

Instagram:

@riinakatainen

@vaihdevuosiblogi

Ethän ota potilasasioissa yhteyttä sosiaalisen median tai sähköpostin välityksellä. Yhteydenotot ainoastaan sen lääkäriaseman kautta, missä olet asioinut.

Sidonnaisuudet

 

Sivusto käyttää evästeitä.