Vaihde­vuodet

Elämänlaatua heikentäviä vaihdevuosioireita kannattaa hoitaa

Vaihdevuosi­oireet

Vaihdevuodet voivat tuoda mukanaan useita erilaisia oireita, joiden esiintyminen vaihtelee suuresti naisten välillä. Joillakin ei ole oireita lainkaan, kun taas toisilla oireet heikentävät huomattavasti elämänlaatua. Tyypillisimpiä vaihdevuosissa esiintyviä oireita ovat kuumat aallot, yöhikoilu, uniongelmat, emättimen kuivuus ja kuukautisten epäsäännöllistyminen, mutta myös muita oireita esiintyy (lihaskivut, nivelkivut, masennus, ahdistus, ärtyneisyys, keskittymiskyvyttömyys, muistiongelmat, tihentynyt virtsaamistarve, runsaat kuukautiset ja seksuaalinen haluttomuus).

Hormonikorvaushoito on tehokkain vaihdevuosioireiden hoito, mutta sen hyödyt ja riskit on punnittava jokaisen kohdalla yksilöllisesti. Toisin kuin usein luullaan, terveillä naisilla hormonikorvaushoidon hyödyt ovat yleensä mahdollisia riskejä suuremmat, kunhan hoidon aloitus ajoitetaan oikein. Mikäli hormonikorvaushoidon riskien kuitenkin katsotaan ylittävän hyödyt, on olemassa myös muita hoitovaihtoehtoja. Emättimen limakalvojen oireet voidaan hoitaa tehokkaasti paikallisestrogeenivalmisteella.

Jos kohtua ei ole poistettu, on estrogeenin lisäksi käytettävä keltarauhashormonia. Estrogeenikorvaushoito voidaan toteuttaa suun kautta otettavina tabletteina tai annostella iholle (laastari, geeli, suihke). Estrogeenin ja keltarauhashormonin yhdistelmähoito toteutetaan usein tabletein, jotka sisältävät molempia hormoneita. Ihon kautta annosteltava estrogeeni on kuitenkin turvallisempi vaihtoehto, jos naisella on verisuonitukoksen riskitekijöitä. Osa myös kokee ihon kautta annostelun itselleen sopivammaksi. Tuolloin keltarauhashormoni voidaan liittää hoitoon tabletteina otettavina noin kahden viikon kuureina. Kohtuun asetettava keltarauhashormonia sisältävä hormonikierukka on viime vuosina suosiotaaan kasvattanut vähähormoninen ja helppo vaihtoehto. Koska hoidon totetuttamiseen on useita vaihtoehtoja ja hormonikorvaushoidon hyödyt ja riskit ovat yksilölliset, on hormonikorvaushoitoa suunniteltaessa syytä varata riittävän pitkä vastaanottoaika.

Turku

Turun Perhelääkärit
Sibeliuksenkatu 3,
Turku

Ajanvaraus 02 250 4433
tai nettivarauksella.

Hinnasto

Parainen

Pihlajalinna Parainen
Vanha Bläsnäsintie 3,
Parainen

Ajanvaraus 02 458 5990
tai nettivarauksella.

Hinnasto

Gynekologi
Riina Katainen

Sidonnaisuudet

 

Sivusto käyttää evästeitä.