Vaihde­vuodet

Elämänlaatua heikentäviä vaihdevuosioireita kannattaa hoitaa

Vaihdevuosi­oireet

Vaihdevuodet voivat tuoda mukanaan useita erilaisia oireita, joiden esiintyminen vaihtelee suuresti ihmisten välillä. Joillakin ei ole oireita lainkaan, kun taas toisilla oireet heikentävät huomattavasti elämänlaatua. Tyypillisimpiä vaihdevuosissa esiintyviä oireita ovat kuumat aallot, yöhikoilu, uniongelmat, emättimen kuivuus ja kuukautisten epäsäännöllistyminen, mutta myös muita oireita esiintyy (lihaskivut, nivelkivut, masennus, ahdistus, ärtyneisyys, keskittymiskyvyttömyys, muistiongelmat, tihentynyt virtsaamistarve, runsaat kuukautiset ja seksuaalinen haluttomuus).

Hormonikorvaushoito on tehokkain vaihdevuosioireiden hoito, mutta sen hyödyt ja riskit on punnittava jokaisen kohdalla yksilöllisesti. Toisin kuin usein luullaan, terveillä henkilöillä hormonikorvaushoidon hyödyt ovat yleensä mahdollisia riskejä suuremmat, kunhan hoidon aloitus ajoitetaan oikein. Mikäli hormonikorvaushoidon riskien kuitenkin katsotaan ylittävän hyödyt, on olemassa myös muita hoitovaihtoehtoja. Emättimen limakalvojen oireet voidaan hoitaa tehokkaasti paikallisestrogeenivalmisteella.

Jos kohtua ei ole poistettu, on estrogeenin lisäksi käytettävä keltarauhashormonia. Estrogeenikorvaushoito voidaan toteuttaa suun kautta otettavina tabletteina tai annostella iholle (laastari, geeli, suihke). Estrogeenin ja keltarauhashormonin yhdistelmähoito toteutetaan usein tabletein, jotka sisältävät molempia hormoneita. Ihon kautta annosteltava estrogeeni on kuitenkin turvallisempi vaihtoehto, jos henkilöllä on verisuonitukoksen riskitekijöitä. Osa myös kokee ihon kautta annostelun itselleen sopivammaksi. Tuolloin keltarauhashormoni voidaan liittää hoitoon tabletteina tai kohtuun voidaan asettaa keltarauhashormonia sisältävä hormonikierukka. On olemassa myös hormonikorvaushoitolaastari, joka sisältää sekä estrogeenia että keltarauhashormonia. Hormonikierukka on viime vuosina suosiotaaan kasvattanut vähähormoninen ja helppo vaihtoehto.

Koska hormonikorvaushoidon toteuttamiseen on useita vaihtoehtoja ja hoidon hyödyt ja riskit ovat yksilölliset, on hormonikorvaushoitoa suunniteltaessa syytä varata riittävän pitkä vastaanottoaika.

Turun Gynekologikeskus
Aurakatu 14 B, Turku

Ajanvaraus 02 251 4444
tai nettivarauksella.

Hinnasto

Aava Turku Hansakortteli
Yliopistonkatu 20, Turku

Ajanvaraus 010 380 3838
tai nettivarauksella.

Hinnasto

Gynekologi
Riina Katainen

Instagram:

@riinakatainen

@vaihdevuosiblogi

Ethän ota potilasasioissa yhteyttä sosiaalisen median tai sähköpostin välityksellä. Yhteydenotot ainoastaan sen lääkäriaseman kautta, missä olet asioinut.

Sidonnaisuudet

 

Sivusto käyttää evästeitä.