Kystat ja muut munasarja­muutokset

Munasarjoissa esiintyy useita erilaisia kystia ja muita muutoksia

Munasarja­muutokset

Munasarjakystat ovat hyvin yleisiä. Hedelmällisessä iässä olevilla kystat ovat usein toiminnallisia eli munasarjan normaaliin toimintaan liittyviä (puhkeamattoman munarakkulan follikkelikysta tai keltarauhasen verenvuotoon liittyvä kysta eli hemorraginen kysta). Munasarjoissa esiintyy myös useita muita erilaisia kystia ja kasvaimia.

Suurin osa kystista on oireettomia ja todetaan sattumalta gynekologisen sisätutkimuksen tai ultraäänitutkimuksen yhteydessä. Mikäli kysta aiheuttaa oireita, voi oireena esiintyä kipua tai painontunnetta. Suuri kysta voi myös painaa virtsarakkoa tai suolta aiheuttaen tihentynyttä virtsaamistarvetta tai suolioireita. Kova kipu voi viitata munasarjan kiertymään eli torsioon. Jos kova kipu alkaa hyvin äkillisesti, voi kyseessä olla kystan puhkeaminen eli kystaruptuura.

Hedelmällisessä iässä olevalla oireeton alle viiden senttimetrin kokoinen nestetäyteinen kysta ei vaadi hoitoa. Tätä isommatkaan kystat eivät aina vaadi hoitoa, jos ne eivät kasva seurannassa. Jos kystassa on sisärakenteita kuten väliseiniä tai kysta aiheuttaa oireita tai kasvaa seurannassa, vaatii kysta lisäselvittelyjä ja mahdollisesti leikkaushoidon eli munasarjamuutoksen tai munasarjan poiston. Munasarjamuutokset voidaan useimmiten poistaa vatsaontelon tähystysleikkauksessa eli laparoskopiassa.

Turku

Turun Gynekologikeskus
Aurakatu 14 B, Turku

Ajanvaraus 02 251 4444
tai nettivarauksella.

Aava/ Turku Hansakortteli
Yliopistonkatu 20, Turku

Ajanvaraus 010 380 3838
tai nettivarauksella.

Hinnasto

Parainen

Pihlajalinna Parainen
Vanha Bläsnäsintie 3,
Parainen

-EI AIKOJA TÄLLÄ HETKELLÄ-

Ajanvaraus 010 312192
tai nettivarauksella.

Hinnasto

Gynekologi
Riina Katainen

Instagram:

@riinakatainen

@vaihdevuosiblogi

Ethän ota potilasasioissa yhteyttä sosiaalisen median tai sähköpostin välityksellä. Yhteydenotot ainoastaan sen lääkäriaseman kautta, missä olet asioinut.

Sidonnaisuudet

 

Sivusto käyttää evästeitä.