Orgasmin saamisen vaikeus

Orgasmin saanti voi kestää ilman että taustalla olisi orgasmihäiriö

Orgasmiongelmat

Orgasmin saamisen vaikeutta esiintyy kaikilla sukupuolilla. Aika, jonka orgasmin saavuttaminen vaatii, vaihtelee huomattavasti yksilöiden välillä. Se, että aikaa menee paljon ja orgasmin saaminen vaatii paljon stimulaatiota ei tarkoita, että henkilössä olisi jotain vikaa.

Orgasmi tapahtuu aivoissa. Jotta orgasmiin riittävä kiihottuminen voidaan saavuttaa, on mielen oltava altis seksuaalisille ärsykkeille. Orgasmin saavuttaminen vaatii läsnäoloa tilanteessa ja kiihottumisen aikaansaamien psykologisten ja fyysisten vasteiden hyväksymistä. On antauduttava nautinnon ja tuntemusten vietäväksi ja luovuttava kontrollista. Jos ajatukset tai huomio harhailevat toisaalla, on orgasmin saavuttaminen epätodennäköistä.

Normaalikin orgasmin saamiseen menevä aika voi tuntua pitkältä niin henkilöstä itsestään kuin kumppanistakin. Orgasmin viipyminen voi aiheuttaa epäonnistumisen tunteita ja turhautumista. Tilanteessa suurin ongelma voi olla pelko kumppanin tyytymättömyydestä sekä huoli siitä, että hän väsyy tai kokee epäonnistumisen tunteita ja turhautumista. Tämä lisää suorituspaineita ja vaikeuttaa edelleen orgasmin saamista.

Orgasmivaikeuden taustalla voi olla useita erilaisia syitä. Orgasmin saaminen vaikeutuu herkästi esimerkiksi erilaisiin elämänolosuhteisiin ja elämänkokemuksiin liittyen. Tällaisia voivat olla kiire, stressi, väsymys, raskaat elämäntapahtumat, lapsuuden seksuaalikielteinen kasvatus tai menneisyyden traumaattiset kokemukset. Elintavoista orgasmin saamista voivat vaikeuttaa alkoholin käyttö ja mahdollisesti myös tupakointi, sillä se vaikuttaa sukuelinten verenkiertoon. Joskus taustalla on yksi ainoa seksitaitoihin tai seksin aikaiseen käyttäytymiseen liittyvä vähättelevä tai nolaava kommentti. Orgasmin saamisen vaikeuden taustalla voi olla myös erilaisia parisuhteeseen liittyviä asioita, kuten käsittelemättömiä ristiriitoja, läheisyyden puutetta tai luottamusongelmia. Orgasmin saaminen edellyttää olosuhteita, joissa on mahdollista rentoutua ja luopua kontrollista. Mikäli seksiin liittyy raskauden riski, voi tämä vaikeuttaa tilanteeseen heittäytymistä.

Jos orgasmi saavutetaan yksin, muttei kumppanin kanssa, voi kyse olla kumppanin taidottomuudesta tai siitä, ettei tälle ole kerrottu, miten orgasmin saavuttamista voisi edesauttaa. Sukupuolesta ja sukuelinten muodosta riippumatta yhdyntä ei välttämättä mahdollista orgasmia ja olisikin hyvä etsiä itselle ja seksikumppanille eniten nautintoa tuottavia seksitapoja. Esimerkiksi useimmilla klitoriksen omaavilla henkilöillä orgasmin saavuttaminen vaatii klitoriksen stimulaatiota. Osa ihmisistä kykenee saavuttamaan orgasmin vain itsetyydytyksen avulla.

Seksuaalitoimintojen muut häiriöt kuten seksiin liittyvä kipu tai erektiohäiriö ovat omiaan vaikeuttamaan kiihottumista ja edelleen orgasmin saavuttamista. Myös erilaiset sairaudet ja erityisesti lääkitykset voivat vaikeuttaa orgasmin saamista. Orgasmia voivat estää sairaudet, jotka vaikuttavat verenkiertoon tai sukuelinten hermotukseen. Tällaisia sairauksia ovat esimerkiksi valtimokovettumatauti, diabetes ja erilaiset neurologiset sairaudet. Mielenterveyden ongelmat kuten masennus ja ahdistus voivat myös vaikeuttaa orgasmin saavuttamista. Lääkityksistä tavallisimmin ongelmia aiheuttavat mielialalääkkeet, erityisesti selektiiviset serotoniinin takaisinoton estäjät (SSRI-lääkkeet), joita käytetään esimerkiksi masennuksen ja ahdistuneisuuden hoidossa. Mielialalääkkeistä seksuaalisuuden suhteen suotuisampia ovat agomelatiini, bupropioni, mianseriini, mirtatsapiini, moklobemidi ja vortioksetiini.

Oma osansa voi olla myös lantionpohjanlihaksilla. Mikäli ne toimivat virheellisesti tai ovat jännittyneet tai heikot voi tämä vähentää seksuaalista nautintoa ja heikentää orgasmiin liittyviä tuntemuksia. Toisin kuin usein luullaan, lantionpohjanlihasten toimintahäiriöt voivat koskettaa kaikkia, sukupuolesta riippumatta.

Seksikokemusten karttuessa seksin jännittävyys vähenee. Tämän ja varttuneemmalla iällä myös iän mukanaan tuomien kehollisten muutosten seurauksena orgasmiin vaadittava kiihottuminen voi iän myötä vaatia enemmän stimulaatiota ja aikaa. 

Vaihdevuosiin liittyvä estrogeeninpuute voi vaikeuttaa kiihottumista johtamalla emättimen limakalvojen ohenemiseen, kimmoisuuden vähenemiseen, kuivumiseen ja arkuuteen. Estrogeenitaso laskee vaihdevuosissa ja jää tämän jälkeen pysyvästi hyvin matalalle tasolle. Limakalvojen oireet voidaan hoitaa helposti ja turvallisesti emättimeen paikallisesti annosteltavilla matalahormonisilla estrogeenivalmisteilla. Myöskään liukuvoiteen käyttöä ei pidä unohtaa. Vaihdevuosien lisäksi estrogeenitasot ovat matalalla synnytyksen jälkeen imetyksen ajan. Myös tällöin sukuelinten paikallisoireita voidaan hoitaa paikallisesti vaikuttavilla estrogeenivalmisteilla.

Omaan vartaloon ja seksuaalisiin reaktioihin kannattaa tutustua itsetyydytyksen avulla, tarvittaessa apuvälineitä, fantasioita ja eroottista materiaalia hyväksi käyttäen. Kannattaa myös tutkia omaa mieltään ja sitä, mikä saa aikaan kiihottumista. Riittävä kiihottuminen ja orgasmin saavuttaminen voivat vaatia todellisten ärsykkeiden lisäksi fantasiointia.

Ajoittainen orgasmin saavuttamisen vaikeus on normaali ilmiö. Mikäli tämä pitkittyy ja henkilö itse kokee asian ongelmaksi, kannattaa pysähtyä pohtimaan, mistä vaikeus voisi johtua. Mikäli ongelma ei ratkea omin avuin, kannattaa hakeutua seksuaalineuvojan tai -terapeutin vastaanotolle. Seksuaalitoimintojen häiriöt vaikuttavat usein myös seksikumppaniin ja pari- tai polysuhteessa elävällä suhteen yleiseen hyvinvointiin, voivat vähentää molempien/kaikkien osapuolten kiinnostusta seksiin, laskea itsetuntoa sekä johtaa seksin ja muunkin läheisyyden välttelyyn. Tästä voi seurata noidankehä, jossa suhteen ongelmat edelleen pahentavat orgasmin saamiseen liittyviä ongelmia.

Turun Gynekologikeskus
Aurakatu 14 B, Turku

Ajanvaraus 02 251 4444
tai nettivarauksella.

Hinnasto

Aava Turku Hansakortteli
Yliopistonkatu 20, Turku

Ajanvaraus 010 380 3838
tai nettivarauksella.

Hinnasto

Gynekologi
Riina Katainen

Instagram:

@riinakatainen

@vaihdevuosiblogi

Ethän ota potilasasioissa yhteyttä sosiaalisen median tai sähköpostin välityksellä. Yhteydenotot ainoastaan sen lääkäriaseman kautta, missä olet asioinut.

Sidonnaisuudet

 

Sivusto käyttää evästeitä.