Orgasmin saamisen vaikeus

Orgasmin saanti voi kestää ilman että taustalla olisi orgasmihäiriö

Orgasmiongelmat

Orgasmin saamisen vaikeutta esiintyy kaikilla sukupuolilla. Aika, jonka orgasmin saavuttaminen vaatii, vaihtelee huomattavasti yksilöiden välillä. Se, että aikaa menee paljon ja orgasmin saaminen vaatii paljon stimulaatiota ei tarkoita, että henkilössä olisi jotain vikaa.

Orgasmi tapahtuu aivoissa. Jotta orgasmiin riittävä kiihottuminen voidaan saavuttaa, on mielen oltava altis seksuaalisille ärsykkeille. Orgasmin saavuttaminen vaatii läsnäoloa tilanteessa ja kiihottumisen aikaansaamien psykologisten ja fyysisten vasteiden hyväksymistä. On antauduttava nautinnon ja tuntemusten vietäväksi ja luovuttava kontrollista. Jos ajatukset tai huomio harhailevat toisaalla on orgasmin saavuttaminen epätodennäköistä.

Normaalikin orgasmin saamiseen menevä aika voi tuntua pitkältä niin henkilöstä itsestään kuin kumppanistakin. Orgasmin viipyminen voi aiheuttaa epäonnistumisen tunteita ja turhautumista. Tilanteessa suurin ongelma voi olla pelko kumppanin tyytymättömyydestä sekä huoli siitä, että hän väsyy tai kokee epäonnistumisen tunteita ja turhautumista. Tämä lisää suorituspaineita ja vaikeuttaa edelleen orgasmin saamista.

Orgasmivaikeuden taustalla voi olla useita erilaisia syitä. Orgasmin saaminen vaikeutuu herkästi esimerkiksi erilaisiin elämänolosuhteisiin ja elämänkokemuksiin liittyen. Tällaisia voivat olla kiire, stressi, väsymys, raskaat elämäntapahtumat, lapsuuden seksuaalikielteinen kasvatus tai menneisyyden traumaattiset kokemukset. Elintavoista orgasmin saamista voivat vaikeuttaa alkoholin käyttö ja mahdollisesti myös tupakointi, sillä se vaikuttaa sukuelinten verenkiertoon. Joskus taustalla on yksi ainoa seksitaitoihin tai seksin aikaiseen käyttäytymiseen liittyvä vähättelevä tai nolaava kommentti. Orgasmin saamisen vaikeuden taustalla voi olla myös erilaisia parisuhteeseen liittyviä asioita, kuten käsittelemättömiä ristiriitoja, läheisyyden puutetta tai luottamusongelmia. Orgasmin saaminen edellyttää olosuhteita, joissa on mahdollista rentoutua ja luopua kontrollista.

Jos orgasmi saavutetaan yksin, muttei kumppanin kanssa, voi kyse olla kumppanin taidottomuudesta tai siitä, ettei tälle ole kerrottu, miten orgasmin saavuttamista voisi edesauttaa. Isolla osalla henkilöistä, joilla on klitoris, orgasmin saavuttaminen vaatii erillistä klitoriksen stimulaatiota ja henkilöillä, joilla on penis, orgasmi voi vaatia yhdyntää voimakkaampaa stimulaatiota. Osa ihmisistä kykenee saavuttamaan orgasmin vain itsetyydytyksen avulla.

Seksuaalitoimintojen muut häiriöt kuten seksiin liittyvä kipu tai erektiohäiriö ovat omiaan vaikeuttamaan kiihottumista ja edelleen orgasmin saavuttamista. Myös erilaiset sairaudet ja erityisesti lääkitykset voivat vaikeuttaa orgasmin saamista. Orgasmia voivat estää sairaudet, jotka vaikuttavat verenkiertoon tai sukuelinten hermotukseen. Tällaisia sairauksia ovat esimerkiksi valtimokovettumatauti, diabetes ja erilaiset neurologiset sairaudet. Mielenterveyden ongelmat kuten masennus ja ahdistus voivat myös vaikeuttaa orgasmin saavuttamista. Lääkityksistä tavallisimmin ongelmia aiheuttavat mielialalääkkeet, erityisesti selektiiviset serotoniinin takaisinoton estäjät (SSRI-lääkkeet), joita käytetään esimerkiksi masennuksen ja ahdistuneisuuden hoidossa. Mielialalääkkeistä seksuaalisuuden suhteen suotuisampia ovat agomelatiini, bupropioni, mianseriini, mirtatsapiini, moklobemidi ja vortioksetiini.

Seksikokemusten karttuessa seksin jännittävyys vähenee. Tämän seurauksena orgasmiin vaadittava kiihottuminen voi iän myötä vaatia enemmän stimulaatiota ja aikaa. Lisäksi iän myötä lantionpohjanlihakset heikkenevät, mikä voi vähentää seksuaalista nautintoa, aiheuttaa erektiohäiriöitä ja heikentää orgasmiin liittyviä tuntemuksia. Toisin kuin usein luullaan, lantionpohjanlihasten heikkous voi koskettaa kaikkia, sukupuolesta riippumatta. Ikääntymisen lisäksi lantionpohjanlihasten heikentymiselle altistavat muun muassa raskaus, synnytys, jotkin eturauhaseen kohdistuvat toimenpiteet, ylipaino, tupakointi sekä pitkäaikainen yskä tai ummetus. Lantionpohjanlihasten kuntoa olisi tärkeää pitää yllä jo ennen kuin ongelmia ilmenee.

Vaihdevuosiin liittyvä estrogeeninpuute voi vaikeuttaa kiihottumista johtamalla emättimen limakalvojen ohenemiseen, kimmoisuuden vähenemiseen, kuivumiseen ja arkuuteen. Estrogeenitaso laskee vaihdevuosissa ja jää tämän jälkeen pysyvästi hyvin matalalle tasolle. Limakalvojen oireet voidaan hoitaa helposti ja turvallisesti emättimeen paikallisesti annosteltavilla matalahormonisilla estrogeenivalmisteilla. Myöskään liukuvoiteen käyttöä ei pidä unohtaa. Vaihdevuosien lisäksi estrogeenitasot ovat matalalla synnytyksen jälkeen imetyksen ajan. Myös tällöin sukuelinten paikallisoireita voidaan hoitaa paikallisesti vaikuttavilla estrogeenivalmisteilla.

Omaan vartaloon ja seksuaalisiin reaktioihin kannattaa tutustua itsetyydytyksen avulla, tarvittaessa apuvälineitä, fantasioita ja eroottista materiaalia hyväksi käyttäen. Kannattaa myös tutkia omaa mieltään ja sitä mikä saa aikaan kiihottumista. Riittävä kiihottuminen ja orgasmin saavuttaminen voivat vaatia todellisten ärsykkeiden lisäksi fantasiointia.

Ajoittainen orgasmin saavuttamisen vaikeus on normaali ilmiö. Ongelman pitkittyessä kannattaa kuitenkin pysähtyä pohtimaan, mistä ongelma voisi johtua. Mikäli ongelma ei ratkea omin avuin, kannattaa hakeutua seksuaalineuvojan tai -terapeutin vastaanotolle. Seksuaalitoimintojen häiriöt vaikuttavat usein myös seksikumppaniin ja pari- tai polysuhteessa elävällä suhteen yleiseen hyvinvointiin. Orgasmin saamisen vaikeus voi vähentää molempien osapuolten kiinnostusta seksiin, laskea molempien itsetuntoa sekä johtaa seksin ja muunkin läheisyyden välttelyyn. Tästä voi seurata noidankehä, jossa suhteen ongelmat edelleen pahentavat orgasmin saamiseen liittyviä ongelmia.

Turku

Turun Perhelääkärit
Sibeliuksenkatu 3, Turku

Ajanvaraus 02 250 4433
tai nettivarauksella.

Turun Gynekologikeskus
Aurakatu 14 B, Turku

Ajanvaraus 02 251 4444
tai nettivarauksella.

Hinnasto

Parainen

Pihlajalinna Parainen
Vanha Bläsnäsintie 3,
Parainen

Ajanvaraus 010 312192
tai nettivarauksella.

Hinnasto

Vaihde­vuosi­klinikka BetterMeno

Kokonaisvaltaista vaihdevuosihoitoa tarjoava etäklinikka
bettermeno.com

Gynekologi
Riina Katainen

Sidonnaisuudet

 

Sivusto käyttää evästeitä.