Lapset­tomuus

Tahaton lapsettomuus on yleinen ongelma

Vaikeus tulla raskaaksi

Tahaton lapsettomuus on luultua yleisempää. Alentunut hedelmällisyys voi johtua kummasta tahansa osapuolesta, ja joskus molemmista. Syynä lapsettomuuteen voivat olla esimerkiksi munasolun kypsymishäiriö tai munasolun irtoamishäiriö (esim. munasarjojen monirakkulaoireyhtymään eli PCOS:ään liittyen), endometrioosi tai alentunut siemennesteen laatu. Myös epäterveelliset elämäntavat, erityisesti tupakointi ja runsas alkoholin käyttö, voivat alentaa hedelmällisyyttä sukupuolesta riippumatta.

Alkuvaiheen tutkimuksiin kuuluvat perusteellinen haastattelu, gynekologinen tutkimus ja gynekologinen ultraäänitutkimus. Lisäksi voidaan tehdä laboratoriotutkimuksia hedelmällisyyteen vaikuttavien perussairauksien poissulkemiseksi ja hormonitoiminnan tutkimiseksi. Myös siemennesteen laatu olisi hyvä tutkia ensimmäisten tutkimusten yhteydessä.

Hoito riippuu toiveista, taustatekijöistä ja hedelmättömyyden syystä. Jos taustalta löytyy munasolun irtoamisen häiriö, voi ensivaiheen hoidoksi riittää suun kautta tabletteina otettava hoito. Mikäli tablettihoito ei tehoa voidaan edetä pistoshoitoon, inseminaatiohoitoon (keinosiemennys) tai koeputkihedelmöitykseen. Nykyään lapsettomuushoidot ovat tehokkaita ja suurin osa hoidot läpikäyvistä saa lapsen. Hoidot ovat kuitenkin useimmille henkisesti raskaita ja voivat vaatia pitkäaikaista sitoutumista.

Koska hedelmättömyyden selvittely vaatii perusteellisen haastattelun ja mielessä on usein paljon kysymyksiä, on ensikäynnille hyvä varata keskustelun mahdollistava riittävän pitkä vastaanottoaika.

Turku

Turun Perhelääkärit
Sibeliuksenkatu 3, Turku

Ajanvaraus 02 250 4433
tai nettivarauksella.

Turun Gynekologikeskus
Aurakatu 14 B, Turku

Ajanvaraus 02 251 4444
tai nettivarauksella.

Hinnasto

Parainen

Pihlajalinna Parainen
Vanha Bläsnäsintie 3,
Parainen

Ajanvaraus 010 312192
tai nettivarauksella.

Hinnasto

Vaihde­vuosi­klinikka BetterMeno

Kokonaisvaltaista vaihdevuosihoitoa tarjoava etäklinikka
bettermeno.com

Gynekologi
Riina Katainen

Sidonnaisuudet

 

Sivusto käyttää evästeitä.