Lapsettomuus

Vaikeus tulla raskaaksi
Tahaton lapsettomuus on luultua yleisempää. Alentunut hedelmällisyys voi johtua kummasta tahansa osapuolesta, ja joskus molemmista. Syynä lapsettomuuteen voivat olla esimerkiksi munasolun kypsymishäiriö tai munasolun irtoamishäiriö (esim. munasarjojen monirakkulaoireyhtymään eli PCOS:ään liittyen), endometrioosi tai alentunut siemennesteen laatu. Myös epäterveelliset elämäntavat, erityisesti tupakointi ja runsas alkoholin käyttö, voivat alentaa hedelmällisyyttä sukupuolesta riippumatta. Anabolisten steroidien käyttö heikentää siemennesteen laatua. Vaikutus ohittuu aikaisintaan kolmen kuukauden kuluttua hormonivalmisteiden käytön lopettamisen jälkeen, mutta osalla siihen voi kulua huomattavasti pidempi aika.
Alkuvaiheen tutkimuksiin kuuluvat perusteellinen haastattelu, gynekologinen tutkimus ja gynekologinen ultraäänitutkimus. Lisäksi voidaan tehdä laboratoriotutkimuksia hedelmällisyyteen vaikuttavien perussairauksien poissulkemiseksi ja hormonitoiminnan tutkimiseksi. Myös siemennesteen laatu olisi hyvä tutkia ensimmäisten tutkimusten yhteydessä.
Hoito riippuu toiveista, taustatekijöistä ja hedelmättömyyden syystä. Jos taustalta löytyy munasolun irtoamisen häiriö, voi ensivaiheen hoidoksi riittää suun kautta tabletteina otettava hoito. Mikäli tablettihoito ei tehoa voidaan edetä pistoshoitoon, inseminaatiohoitoon (keinosiemennys) tai koeputkihedelmöitykseen. Nykyään lapsettomuushoidot ovat tehokkaita ja suurin osa hoidot läpikäyvistä saa lapsen. Hoidot ovat kuitenkin useimmille henkisesti raskaita ja voivat vaatia pitkäaikaista sitoutumista.
Koska hedelmättömyyden selvittely vaatii perusteellisen haastattelun ja mielessä on usein paljon kysymyksiä, on ensikäynnille hyvä varata keskustelun mahdollistava riittävän pitkä vastaanottoaika.
Lapsettomuushoidon kriteerit julkisessa terveydenhuollossa:
Mikäli hoitoihin hakeudutaan heteroparina vaaditaan pääsääntöisesti, että parilla on ollut säännöllisiä suojaamattomia yhdyntöjä vähintään vuoden ajan; 38–39 vuotiaille lähete voidaan tehdä jo kuuden kuukauden kohdalla.
Hoitopäätöstä tehtäessä henkilön, jonka toivotaan tulevan raskaaksi, tulee olla alle 40-vuotias ja toisen osapuolen alle 60-vuotias.
Lähete voidaan harkinnan mukaan laatia aiemmin muun muassa seuraavissa tilanteissa:
Kuukautisia ei ole tai ne tulevat harvoin
Huono siemennesteen laatu
Muu terveydellinen seikka, jonka voidaan aiheellisesti olettaa vaikeuttavan raskaaksi tulemista
Tilanteet, joissa lähetettä ei voida tehdä:
Perussairaus, jonka vuoksi raskaus on vasta-aiheinen
BMI yli 35 henkilöllä, jonka toivotaan tulevan raskaaksi
Lapsettomuuden taustalla on sterilisaatio
Pariskunnalla tai yksin raskautta toivovalla on ennestään enemmän kuin yksi lapsi
Hoitoja toivovasta parista jompi kumpi osapuoli on avioliitossa muun henkilön kanssa
Lahjasukusoluhoitojen kriteerit:
Spermanäytteessä ei ole siittiöitä, eikä kiveksissä siittiötuotantoa
Naisparit ja muut parit, joissa kummallakaan ei ole kiveksiä
Yksin raskautta toivovat kohdulliset henkilöt
Muuta huomioitavaa:
Mikäli taustalla on tekijöitä, jotka antavat aihetta epäillä vanhemmuuden toimivuutta, esimerkiksi huumetausta tai aiemmin huostaan otetut lapset on lähetteeseen liitettävä sosiaalityöntekijän selvitys nykyisestä elämäntilanteesta ja hoitoja toivovan/toivovien mahdollisuudesta turvata lapselle tasapainoinen kehitys.
Tupakointi tulee lopettaa ennen hoidon aloitusta (koskee molempia).
Linkit
Yleisiä syitä hakeutua gynekologin vastaanotolle
Tietoa gynekologisten elinten poikkeavuuksista
Turku
Turun Perhelääkärit
Sibeliuksenkatu 3, Turku
Ajanvaraus 02 250 4433
tai nettivarauksella.
Turun Gynekologikeskus
Aurakatu 14 B, Turku
Ajanvaraus 02 251 4444
tai nettivarauksella.
Parainen
Pihlajalinna Parainen
Vanha Bläsnäsintie 3,
Parainen
Ajanvaraus 010 312192
tai nettivarauksella.