Lapset­tomuus

Tahaton lapsettomuus on yleinen ongelma

Vaikeus tulla raskaaksi

Tahaton lapsettomuus on luultua yleisempää. Alentunut hedelmällisyys voi johtua kummasta tahansa osapuolesta, ja joskus molemmista. Syynä lapsettomuuteen voivat olla esimerkiksi munasolun kypsymishäiriö tai munasolun irtoamishäiriö (esim. munasarjojen monirakkulaoireyhtymään eli PCOS:ään liittyen), endometrioosi tai alentunut siemennesteen laatu. Myös epäterveelliset elämäntavat, erityisesti tupakointi ja runsas alkoholin käyttö, voivat alentaa hedelmällisyyttä sukupuolesta riippumatta. Anabolisten steroidien käyttö heikentää siemennesteen laatua. Vaikutus ohittuu aikaisintaan kolmen kuukauden kuluttua hormonivalmisteiden käytön lopettamisen jälkeen, mutta osalla siihen voi kulua huomattavasti pidempi aika.

Alkuvaiheen tutkimuksiin kuuluvat perusteellinen haastattelu, gynekologinen tutkimus ja gynekologinen ultraäänitutkimus. Lisäksi voidaan tehdä laboratoriotutkimuksia hedelmällisyyteen vaikuttavien perussairauksien poissulkemiseksi ja hormonitoiminnan tutkimiseksi. Myös siemennesteen laatu olisi hyvä tutkia ensimmäisten tutkimusten yhteydessä.

Hoito riippuu toiveista, taustatekijöistä ja hedelmättömyyden syystä. Jos taustalta löytyy munasolun irtoamisen häiriö, voi ensivaiheen hoidoksi riittää suun kautta tabletteina otettava hoito. Mikäli tablettihoito ei tehoa voidaan edetä pistoshoitoon, inseminaatiohoitoon (keinosiemennys) tai koeputkihedelmöitykseen. Nykyään lapsettomuushoidot ovat tehokkaita ja suurin osa hoidot läpikäyvistä saa lapsen. Hoidot ovat kuitenkin useimmille henkisesti raskaita ja voivat vaatia pitkäaikaista sitoutumista.

Koska hedelmättömyyden selvittely vaatii perusteellisen haastattelun ja mielessä on usein paljon kysymyksiä, on ensikäynnille hyvä varata keskustelun mahdollistava riittävän pitkä vastaanottoaika.

Lapsettomuushoidon kriteerit julkisessa terveydenhuollossa:

Mikäli hoitoihin hakeudutaan heteroparina vaaditaan pääsääntöisesti, että parilla on ollut säännöllisiä suojaamattomia yhdyntöjä vähintään vuoden ajan; 38–39 vuotiaille lähete voidaan tehdä jo kuuden kuukauden kohdalla.

Hoitopäätöstä tehtäessä henkilön, jonka toivotaan tulevan raskaaksi, tulee olla alle 40-vuotias ja toisen osapuolen alle 60-vuotias.

Lähete voidaan harkinnan mukaan laatia aiemmin muun muassa seuraavissa tilanteissa:

Kuukautisia ei ole tai ne tulevat harvoin

Huono siemennesteen laatu

Muu terveydellinen seikka, jonka voidaan aiheellisesti olettaa vaikeuttavan raskaaksi tulemista

Tilanteet, joissa lähetettä ei voida tehdä:

Perussairaus, jonka vuoksi raskaus on vasta-aiheinen

BMI yli 35 henkilöllä, jonka toivotaan tulevan raskaaksi

Lapsettomuuden taustalla on sterilisaatio

Pariskunnalla tai yksin raskautta toivovalla on ennestään enemmän kuin yksi lapsi

Hoitoja toivovasta parista jompi kumpi osapuoli on avioliitossa muun henkilön kanssa

Lahjasukusoluhoitojen kriteerit:

Spermanäytteessä ei ole siittiöitä, eikä kiveksissä siittiötuotantoa

Naisparit ja muut parit, joissa kummallakaan ei ole kiveksiä

Yksin raskautta toivovat kohdulliset henkilöt

Muuta huomioitavaa:

Mikäli taustalla on tekijöitä, jotka antavat aihetta epäillä vanhemmuuden toimivuutta, esimerkiksi huumetausta tai aiemmin huostaan otetut lapset on lähetteeseen liitettävä sosiaalityöntekijän selvitys nykyisestä elämäntilanteesta ja hoitoja toivovan/toivovien mahdollisuudesta turvata lapselle tasapainoinen kehitys.

Tupakointi tulee lopettaa ennen hoidon aloitusta (koskee molempia).

Turku

Turun Gynekologikeskus
Aurakatu 14 B, Turku

Ajanvaraus 02 251 4444
tai nettivarauksella.

Aava/ Turku Hansakortteli
Yliopistonkatu 20, Turku

Ajanvaraus 010 380 3838
tai nettivarauksella.

Hinnasto

Parainen

Pihlajalinna Parainen
Vanha Bläsnäsintie 3,
Parainen

-EI AIKOJA TÄLLÄ HETKELLÄ-

Ajanvaraus 010 312192
tai nettivarauksella.

Hinnasto

Gynekologi
Riina Katainen

Instagram:

@riinakatainen

@vaihdevuosiblogi

Ethän ota potilasasioissa yhteyttä sosiaalisen median tai sähköpostin välityksellä. Yhteydenotot ainoastaan sen lääkäriaseman kautta, missä olet asioinut.

Sidonnaisuudet

 

Sivusto käyttää evästeitä.