Vestibulodynia

Kosketukseen liittyvä emättimen suun kipu
Vestibulodyniasta käytetään myös nimityksiä vestibuliitti ja vulvan vestibuliittioireyhtymä. Vestibulodynialla tarkoitetaan emättimen suulla tuntuvaa kipua. Tyypillistä on kipu, joka ilmenee emättimen aukkoa kosketettaessa, esimerkiksi penetraatioon liittyen. Vestibulodyniaan liittyy usein myös taipumus lantionpohjan lihasten tahattomaan kouristeluun (vaginismi). Joskus emättimen aukolla tuntuva kipu voi olla niin hankalaa, että jopa alushousut ja istuminen satuttavat. Kivun aiheuttaa muuttunut kipuaistimus. Alun perin taustalla on voinut olla esimerkiksi emätintulehdus tai kudosvaurio, mutta tutkittaessa limakalvot ovat yleensä terveet.
Kivun hoito olisi tärkeää aloittaa mahdollisimman varhain ennen kuin oireilu pitkittyy. Yhdistelmäehkäisypillerit saattavat ylläpitää oireita, joten ne on yleensä syytä tauottaa. Mikäli taustalla on toistuvia hiivainfektioita, aloitetaan hoidoksi hiivatulehduksen estohoito. Lantionpohjanlihasten toimintaan ja seksuaalineuvontaan perehtynyt fysioterapeutti voi auttaa lantionpohjan lihaskireyden hoidossa (jos fysioterapiaan hakeudutaan lääkärin lähetteellä, myönnetään siihen kelakorvaus). Useimmat hyötyvät seksuaalineuvojan kanssa keskustelusta. Kipua voidaan hoitaa myös kipukynnystä nostavin lääkkein. Lääkkeiden teho tulee melko hitaasti ja niitä on käytettävä useiden kuukausien ajan.
Limakalvojen kunnosta on tärkeää huolehtia käyttämällä päivittäin hajusteetonta perusvoidetta tai ihoöljyä. Alapää pyritään pesemään korkeintaan pari kertaa päivässä. Pesuun riittää pelkkä vesi. Veden kuivattavan vaikutuksen estämiseksi, voi pesuun käyttää perusvoidetta. Pikkuhousunsuojat ärsyttävät ja kuivattavat limakalvoja, joten niiden käyttöä on vältettävä. Alushousujen olis hyvä olla riittävän väljät, puuvillaiset ja valkoiset. Värillisten alushousujen sisältämät väriaineet saattavat ärsyttää limakalvoja.
Kipupisteitä kannattaa opettaa sietämään kosketusta (desensitisaatio). Siedätyshoidon voi toteuttaa päivittäisen perusvoiteen tai ihoöljyn levityksen yhteydessä. Siedätyshoidon seurauksena kipupisteet tottuvat vähitellen kosketukseen ja kosketukseen liittyvä kipu vähenee.
Kipu saadaan yleensä hallintaan, mutta hoito vaatii pitkäjänteisyyttä. Usein tarvitaan lääkkeettömien ja lääkkellisen kivunhoidon yhdistämistä.
Parainen
Pihlajalinna Parainen
Vanha Bläsnäsintie 3,
Parainen
Ajanvaraus 02 458 5990
tai nettivarauksella.