PMS-oireet

PMS-oireilla eli premenstruaali­oireyhtymällä tarkoitetaan kuukautisia edeltäviä oireita

Premenstruaali­oireyhtymä

Kuukautisia edeltävä oireyhtymä eli premenstruaalioireyhtymä (PMS) tarkoittaa oireita, jotka ilmenevät ennen kuukautisia. Oireet alkavat yleensä viikon tai joitakin päiviä ennen kuukautisvuodon alkua ja helpottavat muutaman päivän kuluessa kuukautisten alkamisesta. PMS:n oireita ovat mm. ärtyneisyys, masennusoireet, itkuherkkyys, päänsärky, väsymys, keskittymisvaikeudet, rintojen arkuus, rintojen turpoaminen ja yleinen turvotus. PMS-oireet saatetaan myös sekoittaa esivaihdevuosioireisiin.

Vaikka PMS on vaaraton ilmiö, voi se vaikuttaa huomattavasti elämänlaatuun. Suolan, kahvin ja alkoholin välttäminen ennen kuukautisia saattaa vähentää oireita. Jotkut hyötyvät liikunnasta. Kalsium joko yksin tai D-vitamiiniin yhdistettynä, magnesium ja B6-vitamiini eli pyridoksiini saattavat myös helpottaa oloa.

Mikäli lääkkeettömät keinot eivät tuo riittäävää apua oireisiin, voidaan käyttää lääkehoitoa. Masennuslääkkeistä selektiiviset serotoniin takaisinoton estäjät (SSRI-lääkkeet) ovat yleensä tehokkaita. Niitä voidaan käyttää joko jatkuvasti tai kuureittain, jolloin hoito alkaa aina kierron puolivälissä ja jatkuu kuukautisten alkamiseen saakka. PMS-oireiden hoitoon riittää yleensä pienempi annos, kuin mitä tarvitaan masennuksen hoidossa. Yhdistelmäehkäisypillerit estävät munasolun irtoamisen ja siten helpottavat usein oireita. Perinteisen käytön sijaan pillereitä voi olla hyödyllistä käyttää ilman joka kuukausi pidettäviä taukoviikkoja. Jotkut hyötyvät myös hormonikierukasta. Hyvin hankalaa turvotusta voidaan hoitaa pienellä annoksella nesteenpoistolääkettä. Kipuoireisiin voi käyttää särkylääkkeitä.

Turun Gynekologikeskus
Aurakatu 14 B, Turku

Ajanvaraus 02 251 4444
tai nettivarauksella.

Hinnasto

Aava Turku Hansakortteli
Yliopistonkatu 20, Turku

Ajanvaraus 010 380 3838
tai nettivarauksella.

Hinnasto

Gynekologi
Riina Katainen

Instagram:

@riinakatainen

@vaihdevuosiblogi

Ethän ota potilasasioissa yhteyttä sosiaalisen median tai sähköpostin välityksellä. Yhteydenotot ainoastaan sen lääkäriaseman kautta, missä olet asioinut.

Sidonnaisuudet

 

Sivusto käyttää evästeitä.