Virtsan­karkailu

Virtsankarkailu on yleinen vaiva

Virtsan­karkailua voidaan hoitaa tehokkaasti

Virtsankarkailu eli virtsainkontinenssi on yleinen vaiva. Tavallisimmat muodot ovat ponnistusvirtsankarkailu ja pakko-oireinen virtsankarkailu. Mikäli nämä esiintyvät yhdessä, on kyseessä sekamuotoinen virtsankarkailu. Ponnistusvirtsankarkailusta on kyse, kun virtsa karkaa nostamiseen, nauramiseen, yskäisyyn, aivastukseen tai muuhun ponnistukseen liittyen. Pakko-oireisessa karkailussa karkaamista edeltää yllättäen alkava voimakas virtsaamistarve.

Molempien virtsankarkailutyyppien ensisijainen hoito on lantionpohjanlihasten vahvistaminen. Jotta lantionpohjan lihasvoimistelu tehoaa, on jumpan kohdistuttava oikeisiin lihaksiin. Joskus lihasten löytäminen vaatii asiaan perehtyneen fysioterapeutin apua.

Vaihdevuosissa ja niiden jälkeen emättimeen annosteltava paikallisestrogeeni helpottaa virtsankarkailua. Se suojaa myös virtsatieinfektioilta. Ponnistusvirtsankarkailu liittyy usein ylipainoon. Tuolloin laihduttamisesta on apua.

Mikäli edellä mainitut keinot eivät tuo riittävää helpotusta oireeseen, voidaan ponnistusvirtsankarkailua hoitaa ruiskuttamalla virtsaputken limakalvon alle polyakrylamidihydrogeeliä (Bulkamid®) tai leikkaushoidolla. Leikkauksessa virtsaputki tuetaan verkkomateriaalia olevan nauhan avulla. Leikkaus on nimeltään TOT-leikkaus (transobturator tape) tai TVT-leikkaus (tension-free vaginal tape), leikkausmenetelmästä riippuen.

Ponnistusvirtsankarkailun hoitona voidaan käyttää myös virtsankarkailun hoitoon tarkoitettuja tamponeja tai uretrarengasta. Nämä tukevat virtsaputkea ja sopivat hoidoksi esimerkiksi tapauksissa, joissa virtsa karkaa lähinnä urheiluharrastuksissa.

Pakko-oireista virtsankarkailua ei voida hoitaa leikkaamalla, mutta hoitona voidaan käyttää virtsankarkailulääkkeitä.

Turku

Turun Gynekologikeskus
Aurakatu 14 B, Turku

Ajanvaraus 02 251 4444
tai nettivarauksella.

Aava/ Turku Hansakortteli
Yliopistonkatu 20, Turku

Ajanvaraus 010 380 3838
tai nettivarauksella.

Hinnasto

Parainen

Pihlajalinna Parainen
Vanha Bläsnäsintie 3,
Parainen

-EI AIKOJA TÄLLÄ HETKELLÄ-

Ajanvaraus 010 312192
tai nettivarauksella.

Hinnasto

Gynekologi
Riina Katainen

Instagram:

@riinakatainen

@vaihdevuosiblogi

Ethän ota potilasasioissa yhteyttä sosiaalisen median tai sähköpostin välityksellä. Yhteydenotot ainoastaan sen lääkäriaseman kautta, missä olet asioinut.

Sidonnaisuudet

 

Sivusto käyttää evästeitä.