seksitaudit

Virtsankirvely, poikkeava valkovuoto ja veriset välivuodot voivat olla seksitaudin oireita

Gynekologisia oireita aiheuttavat seksitaudit

Seksitaudeista eli seksikontaktissa tarttuvista taudeista esimerkiksi klamydia, tippuri, herpes ja papilloomavirus (human papilloma virus, HPV) voivat aiheuttaa oireita gynekologisissa elimisissä. Klamydia ja tippuri voivat aiheuttaa eriasteisia sisäsynnytinten tulehduksia (kohtutulehdus, kohdunkaulantulehdus tai sisäsynnytintulehdus eli PID). Oireita voivat olla mm. virtsankirvely, poikkeava valkovuoto, veriset välivuodot, yhdyntään liittyvä verinen vuoto, vatsakivut ja kuumeilu. Klamydia ja tippuri diagnosoidaan virtsasta tai limakalvoilta otettavalla näytteellä.

Sukuelinherpes eli genitaaliherpes aiheuttaa tyypillisesti rakkuloita ja haavaumia, joihin voi liittyä voimakastakin kipua ja kirvelyä. Oireet ovat usein voimakkaat ensimmäisellä kerralla tartunnan jälkeen. Tuolloin voi ilmetä myös yleisoireita kuten kuumetta, päänsärkyä ja lihaskipuja. Oireiden kestoa voidaan lyhentää lääkkein, mutta herpesvirus (Herpes simplex -virus, HSV) jää pysyvästi elimistöön. Herpesoireet voivat uusiutua esimerkiksi stressin tai sairastelun yhteydessä. Mikäli herpes oireilee usein, voidaan käyttää estohoitoa. Vaikka HSV-1:tä pidetään tyypillisesti huuliherpeksen aiheuttajana, voivat sekä HSV-1 että HSV-2 esiintyä sukuelimissä. HSV-1 tartunnan on saanut noin puolet suomalaisista ja HSV-2 on noin viidenneksellä. Suurin osa viruksen saaneista ei kuitenkaan oireile ja useimmat ovat tietämättömiä tartunnastaan. Tämän vuoksi viruksen diagnosoiminen verestä vasta-aineita tutkimalla on yleensä turhaa. Mikäli oireiden yhteydessä oireiden aiheuttaja on epävarma, voidaan herpes diagnosoida ottamalla pumpulipuikolla näyte iho- tai limakalvomuutoksesta.

Papilloomaviruksia tunnetaan pari sataa erilaista tyyppiä. Osa virustyypeistä aiheuttaa sukuelinten tulehduksia. Papilloomavirusinfektiot eli HPV-infektiot paranevat useimmiten itsestään.  Gynekologisissa elimissä HPV-infektio voi aiheuttaa kukkakaalimaisia visvasyyliä eli kondyloomia sekä kohdunkaulan solumuutoksia, joiden vaikeusaste vaihtelee. Kohdunkaulan solumuutokset voivat hitaasti ajan kuluessa kehittyä kohdunkaulan syöväksi. Kohdunkaulan solumuutokset todetaan papa-kokeella, kun taas kondyloomamuutokset voidaan usein todeta paljaalla silmälläkin. Kondyloomamuutoksia voidaan hoitaa paikallisesti limakalvomuutokseen annosteltavilla lääkkeillä. Joskus päädytään myös muutosten kirurgiseen poistoon.

Lisää seksitaudeista voit lukea lääketieteen ammattilaisten ylläpitämän Terveyskylän sivuilta:
https://www.terveyskyla.fi/ihotautitalo/seksitaudit

Terveyskylän sivuilta löytyy myös tietoa HPV:sta ja papa-näytteestä:
https://www.terveyskyla.fi/naistalo/gynekologinen-terveys/kohdunsuun-irtosolumuutokset-papa

Turku

Turun Gynekologikeskus
Aurakatu 14 B, Turku

Ajanvaraus 02 251 4444
tai nettivarauksella.

Aava/ Turku Hansakortteli
Yliopistonkatu 20, Turku

Ajanvaraus 010 380 3838
tai nettivarauksella.

Hinnasto

Parainen

Pihlajalinna Parainen
Vanha Bläsnäsintie 3,
Parainen

-EI AIKOJA TÄLLÄ HETKELLÄ-

Ajanvaraus 010 312192
tai nettivarauksella.

Hinnasto

Gynekologi
Riina Katainen

Instagram:

@riinakatainen

@vaihdevuosiblogi

Ethän ota potilasasioissa yhteyttä sosiaalisen median tai sähköpostin välityksellä. Yhteydenotot ainoastaan sen lääkäriaseman kautta, missä olet asioinut.

Sidonnaisuudet

 

Sivusto käyttää evästeitä.