Transnainen ja seksi

Sukupuolenkorjaushoidot voivat vaikuttaa seksuaalisuuteen

Korjaushoitojen vaikutus seksiin ja seksuaalisuuteen

Termi ”transnainen” kuvaa naista, jonka sukupuoli on syntymässä määritetty ulkoisten sukupuoliominaisuuksien perusteella mieheksi. Henkilö ei siis koe syntymässä määriteltyä sukupuolta omakseen. Kehon tai ulkonäön tuntuminen väärältä vaikuttaa usein seksuaalisuuteen ja vähentää kiinnostusta seksiä kohtaan. Lisäksi monet transsukupuoliset käyvät läpi korjaushoitoja, jotka voivat vaikuttaa seksuaalisuuteen ja seksin harrastamiseen.

Feminisoivana hormonihoitona käytettävät estrogeeni ja testosteroninestäjä voivat aiheuttaa seksuaalisen halun ja mielenkiinnon vähenemistä. Halun lisääntyminenkin on kuitenkin mahdollista kehon alkaessa tuntua enemmän omalta, ja tyytyväisyys kehoon helpottaa usein seksistä nauttimista. Hormonihoidot voivat vaikuttaa myös orgasmin kokemiseen. Se onko orgasmin saavuttaminen aikaisempaa helpompaa vai vaikeampaa vaihtelee yksilöittäin. Estrogeenin ansiosta sukuelinten ja rintojen tuntoherkkyys voi lisääntyä. Rintojen kasvuvaiheessa rintojen tuntoaisti  voi olla hyvin korostunut. Osa kokee tämän kiihottavana, osa epämiellyttävänä. Erektio puolestaan heikkenee. Halutessaan erektiokykyä voi yrittää ylläpitää esimerkiksi säännöllisellä itsetyydytyksellä. Sukupuolen korjaaminen ei myöskään estä erektiolääkkeiden käyttöä. Siemenneste voi muuttua koostumukseltaan ja sen määrä voi vähentyä. Siemensyöksy saattaa myös kokonaan estyä. Tämä ei tarkoita sitä, että orgasmin saanti estyisi. On syytä huomata, että kaikki ovat erilaisia, eikä hormonihoitojen vaikutuksia seksuaalisuuteen voi ennustaa etukäteen.

Sukuelinten korjaamisen vaikutukset seksuaalisuuteen riippuvat tehdystä toimenpiteestä. Kaikki eivät pidä toimenpiteitä tarpeellisina. Kivesten poisto voi laskea seksuaalista halua ja vähentää kiinnostusta seksiin. Kaikki eivät kuitenkaan koe libidon muutoksia. Kivesten poisto voi myös entisestään hankaloittaa erektion saavuttamista tai ylläpitoa. Leikkausta, jossa muodostetaan emätin, kutsutaan vaginoplastiaksi. Leikkaus tehdään useimmiten siten, että poistettavan peniksen iho käännetään emättimen (neovaginan) sisäpinnaksi. Häpyhuulet voidaan muotoilla kivespussin ihosta ja klitoris terskan yläpinnasta ja esinahan hupusta. Klitoriksen tuntoaisti voi olla alkuun puutteellinen ja kosketus saattaa tuntua jopa epämiellyttävältä. Tunto kuitenkin palautuu yleensä joidenkin kuukausien kuluessa. Useimmilla orgasmikyky säilyy toimenpiteen jälkeen. Penetroivassa, ja mielellään muussakin seksissä, kannattaa käyttää aina liukuvoidetta, jotteivät limakalvot hankaudu rikki. Toimenpiteessä ei poisteta eturauhasta, ja sitä voikin stimuloida sekä emättimen että peräaukon kautta.

Kaikilla on oikeus tyydyttävään seksuaalisuuteen. Mikäli keho käy läpi muutoksia, voi kehoon olla hyvä tutustua ensin yksin omassa rauhassa, jotta oppii millaiset asiat tuottavat nautintoa. Tällöin osaa myös kertoa mahdolliselle kumppanille mistä pitää. Halutessaan apuna voi käyttää fantasioita, apuvälineitä ja eroottista materiaalia. Seksiä saa harrastaa juuri niin kuin itse haluaa, tai olla harrastamatta. Hyvä seksi voi vahvistaa sukupuolikokemusta. Seksuaalisuuteen liittyvistä ongelmista tai mieltä askarruttavista asioista voi hakeutua keskustelemaan seksuaalineuvojan tai -terapeutin vastaanotolle.

Turun Gynekologikeskus
Aurakatu 14 B, Turku

Ajanvaraus 02 251 4444
tai nettivarauksella.

Hinnasto

Aava Turku Hansakortteli
Yliopistonkatu 20, Turku

Ajanvaraus 010 380 3838
tai nettivarauksella.

Hinnasto

Gynekologi
Riina Katainen

Instagram:

@riinakatainen

@vaihdevuosiblogi

Ethän ota potilasasioissa yhteyttä sosiaalisen median tai sähköpostin välityksellä. Yhteydenotot ainoastaan sen lääkäriaseman kautta, missä olet asioinut.

Sidonnaisuudet

 

Sivusto käyttää evästeitä.