Transnainen ja seksi

Sukupuolen korjaushoidot voivat vaikuttaa seksuaalisuuteen

Korjaushoitojen vaikutus seksiin ja seksuaalisuuteen

Termi ”transnainen” kuvaa naista, jonka sukupuoli on syntymässä määritetty ulkoisten sukupuoliominaisuuksien perusteella mieheksi. Henkilö ei siis koe syntymässä määriteltyä sukupuolta omakseen. Kehon tai ulkonäön tuntuminen väärältä vaikuttaa usein seksuaalisuuteen ja vähentää kiinnostusta seksiä kohtaan. Lisäksi monet transsukupuoliset käyvät läpi korjaushoitoja, jotka voivat vaikuttaa seksuaalisuuteen ja seksin harrastamiseen.

Transnaisten hormonihoitona käytettävät estrogeeni ja testosteroninestäjä voivat aiheuttaa seksuaalisen halun ja mielenkiinnon vähenemistä. Halun lisääntyminenkin on kuitenkin mahdollista kehon alkaessa tuntua enemmän omalta. Tyytyväisyys kehoon helpottaa usein seksistä nauttimista. Hormonihoidot voivat vaikuttaa myös orgasmin kokemiseen. Se onko orgasmin saavuttaminen aikaisempaa helpompaa vai vaikeampaa vaihtelee yksilöittäin. Estrogeenin ansiosta sukuelinten tuntoherkkyys voi lisääntyä. Erektio puolestaan heikkenee. Halutessaan erektiokykyä voi yrittää ylläpitää säännöllisellä itsetyydytyksellä. Siemensyöksy saattaa estyä, mutta tämä ei tarkoita sitä, että orgasmin saanti estyisi. On syytä huomata, että kaikki ovat erilaisia, eikä hormonihoitojen vaikutuksia seksuaalisuuteen voi ennustaa etukäteen.

Leikkausta, jossa muodostetaan emätin, kutsutaan vaginoplastiaksi. Kaikki eivät pidä leikkausta tarpeellisena. Leikkaus tehdään useimmiten siten, että poistettavan peniksen iho käännetään emättimen (neovaginan) sisäpinnaksi. Häpyhuulet voidaan muotoilla kivespussin ihosta ja klitoris terskan yläpinnasta ja esinahan hupusta. Klitoriksen tuntoaisti voi olla alkuun puutteellinen ja kosketus saattaa tuntua jopa epämiellyttävältä. Tunto kuitenkin palautuu yleensä joidenkin kuukausien kuluessa. Useimmilla orgasmikyky säilyy toimenpiteen jälkeen. Toimenpiteessä ei poisteta eturauhasta, ja sitä voikin stimuloida sekä emättimen että peräaukon kautta.

Penetroivassa seksissä kannattaa käyttää aina liukuvoidetta. Tällä voi estää limakalvojen haavautumisen. Lisäksi uusien ja satunnaisten kumppanien kanssa on muistettava käyttää kondomia seksitautien ehkäisemiseksi.

Kaikilla on oikeus tyydyttävään seksuaalisuuteen. Mikäli keho käy läpi muutoksia, voi kehoon olla hyvä tutustua ensin yksin omassa rauhassa, jotta oppii millaiset asiat tuottavat nautintoa. Tällöin osaa myös kertoa mahdolliselle kumppanille mistä pitää. Halutessaan apuna voi käyttää fantasioita, apuvälineitä ja eroottista materiaalia. Seksiä saa harrastaa juuri niin kuin itse haluaa, tai olla harrastamatta. Hyvä seksi voi vahvistaa sukupuolikokemusta. Seksuaalisuuteen liittyvistä ongelmista tai mieltä askarruttavista asioista voi hakeutua keskustelemaan seksuaalineuvojan tai -terapeutin vastaanotolle.

Turku

Turun Perhelääkärit
Sibeliuksenkatu 3,
Turku

Ajanvaraus 02 250 4433
tai nettivarauksella.

Hinnasto

Parainen

Pihlajalinna Parainen
Vanha Bläsnäsintie 3,
Parainen

Ajanvaraus 02 458 5990
tai nettivarauksella.

Hinnasto

Gynekologi
Riina Katainen

Sidonnaisuudet

 

Sivusto käyttää evästeitä.