Seksuaalineuvonta
Mitä on seksuaalineuvonta?
Seksuaalineuvontaan voi hakeutua minkä tahansa seksuaalisuuteen liittyvän mieltä askarruttavan asian vuoksi. Seksuaalineuvonnassa voidaan käsitellä esimerkiksi haluttomuutta, erilaisia seksiin liittyviä toimintahäiriöitä, lääkkeen tai sairauden vaikutuksia seksuaalisuuteen tai miettiä, miten seksistä saisi tyydyttävämpää. Jotkut kokevat ahdistusta tai epävarmuutta seksuaalisten mieltymystensä tai seksuaalisen suuntautumisensa suhteen. Näistäkin aiheista voi hakeutua keskustelemaan seksuaalineuvojan kanssa. Seksuaalineuvontatilanteet ovat yksilöllisiä ja mukautuvat asiakkaan tarpeiden mukaan.
Seksuaalineuvojan vastaanotolle voi hakeutua yksin tai yhdessä mahdollisen kumppanin/kumppaneiden kanssa. Seksuaalineuvonnassa pyritään huomioimaan kaikkien suhteen osapuolten tarpeet. Kaikkien osapuolten on tarkoitus tuntea olonsa turvalliseksi, eikä ketään syyllistetä.
Minkä alan ammattilaisen vastaanotolle hakeutua?
Seksuaalineuvojat ovat seksuaalineuvojakoulutuksen suorittaneita henkilöitä, joilla on tyypillisesti sosiaali- tai terveysalan koulutus. Seksuaalineuvojat ovat useimmiten sairaanhoitajia, kätilöitä, fysioterapeutteja, psykologeja, yleislääkäreitä tai eri erikoisalojen erikoislääkäreitä, mutta taustakoulutuksena voi olla myös esimerkiksi teologian tai nuorisotyön tutkinto. Seksuaalineuvoja ei ole suojattu ammattinimike. ”Auktorisoitu seksuaalineuvoja” tarkoittaa, että seksuaalineuvojan neuvontakoulutus on Suomen Seksologisen Seuran hyväksymä. Seksuaalineuvojia työskentelee muun muassa terveyskeskuksissa, sairaaloissa, yksityissektorilla sekä erilaisissa järjestöissä. Julkisen terveydenhuollon palveluiden tarjonta vaihtelee valitettavasti huomattavasti kunnittain.
Se, onko seksuaalineuvojan taustakoulutuksella merkitystä, riippuu kyseessä olevasta ongelmasta. Useimpien ongelmien kohdalla riittää ongelman taustojen kartoitus, neuvonta ja ratkaisujen etsiminen keskustelemalla. Tällöin seksuaalineuvojan taustakoulutuksella ei ole välttämättä merkitystä. Tarvittaessa seksuaalineuvoja voi ohjata asiakkaan jonkin tietyn alan asiantuntijan vastaanotolle. Mikäli ongelman epäillään liittyvän johonkin sairauteen tai lääkitykseen, voi olla hyödyllistä hakeutua ensin kyseistä alaa tuntevan lääkärin vastaanotolle. Jos taas ongelmana on sukuelinten toimintaan liittyvä ongelma kuten seksiin liittyvä kipu, limakalvojen kuivuus, erektiohäiriö tai ennenaikainen tai kivulias siemensyöksy, kannattaa hakeutua ongelmasta riippuen joko gynekologin tai urologin vastaanotolle tai muun kyseiseen ongelmaan perehtyneen lääkärin vastaanotolle tarvittavia tutkimuksia varten. Kätilöillä ja gynekologeilla on eniten tietoa raskauden, synnytyksen ja imetyksen vaikutuksesta seksuaalisuuteen.
Joissakin tapauksissa pelkkä seksuaalineuvonta ei riitä, vaan tarvitaan seksuaali- tai pariterapiaa. Seksuaaliterapialla tarkoitetaan psykoterapiaa, jossa ongelmia lähestytään seksuaalisuuden kautta. Pari- tai polysuhteessa elävällä seksuaalisuuteen liittyvät häiriöt vaikuttavat useimmiten myös suhteen toiseen/toisiin osapuoliin ja suhteen yleiseen hyvinvointiin. Tästä voi seurata noidankehä, jossa suhteen ongelmat edelleen pahentavat seksuaalihäiriötä. Joskus parisuhteen ongelmat ovat alun perinkin seksuaalisuuteen liittyvän ongelman taustalla. Tällaisissa tilanteissa pariterapia voi olla seksuaalineuvontaa tai -terapiaa hyödyllisempää.
Seksuaalisuuteen liittyviä ongelmia
Muuta tietoa seksuaalisuudesta
Aava Turku Hansakortteli
Yliopistonkatu 20, Turku
Ajanvaraus 010 380 3838
tai nettivarauksella.
Gynekologi
Riina Katainen
Instagram:
Ethän ota potilasasioissa yhteyttä sosiaalisen median tai sähköpostin välityksellä. Yhteydenotot ainoastaan sen lääkäriaseman kautta, missä olet asioinut.