Transmies ja seksi

Sukupuolenkorjaushoidot voivat vaikuttaa seksuaalisuuteen

Korjaushoitojen vaikutus seksiin ja seksuaalisuuteen

Termi ”transmies” kuvaa miestä, jonka sukupuoli on syntymässä määritetty ulkoisten sukupuoliominaisuuksien perusteella naiseksi. Henkilö ei siis koe syntymässä määriteltyä sukupuolta omakseen. Kehon tai ulkonäön tuntuminen väärältä vaikuttaa usein seksuaalisuuteen ja vähentää kiinnostusta seksiä kohtaan. Lisäksi monet transsukupuoliset käyvät läpi korjaushoitoja, jotka voivat vaikuttaa seksuaalisuuteen ja seksin harrastamiseen.

Maskulinisoivana hormonihoitona käytettävän testosteronin käyttöön liittyy yleensä seksuaalisen halun ja mielenkiinnon lisääntyminen. Hormonihoitojen myötä orgasmi voi muuttua ja tuntua erilaiselta kuin aiemmin. Se onko orgasmin saavuttaminen aiempaa helpompaa vai vaikeampaa vaihtelee yksilöittäin. Kaikki kokevat hormonihoitojen vaikutukset yksilöllisesti.

Testosteroni vaikuttaa myös sukuelimiin. Testosteronin vaikutuksesta klitoris kasvaa huomattavasti, jopa useita senttimetrejä, mikä voi vaikuttaa myönteisesti seksuaalisuuteen. Hormonihoidolla on kuitenkin myös epäedullisia paikallisia vaikutuksia. Sen vaikutuksesta sukuelinten limakalvot ohenevat ja voivat kuivua, minkä vuoksi seksi saattaa tuntua epämiellyttävältä ja jopa kivuliaalta. Seksiin liittyvien oireiden lisäksi limakalvojen kuivuuteen liittyy joskus kutinaa ja kirvelyä, tiheä virtsaamistarve, virtsankarkailua ja virtsaamiseen liittyvää kirvelyä. Lievissä tapauksissa oireita voi hoitaa hormonittomilla kosteuttavilla valmisteilla. Jos näistä ei ole riittävää apua, voidaan limakalvo-oireet hoitaa sukuelimiin paikallisesti annosteltavalla estrogeenilla (tabletit, voiteet, puikot tai rengas) tai prasteronipuikoilla. Myöskään liukuvoiteen käyttöä ei kannata unohtaa, ainakaan penetroivassa seksissä. Paikallisestrogeenivalmisteet sisältävät hyvin vähän estrogeenia ja vaikuttavat vain paikallisesti. Prasteroni on dehydroepiandrosteroni (DHEA), joka muuntuu soluissa estrogeeniksi ja testosteroniksi. Myös tämän valmisteen hormonimäärä on hyvin pieni ja vaikutus paikallinen. Paikallisesti käytettävät hormonivalmisteet eivät siis vaikuta mieleen tai muuhun ruumiiseen. 

Sukuelinten korjaamisen vaikutukset seksuaalisuuteen riippuvat tehdystä toimenpiteestä. Kaikki eivät pidä toimenpiteitä tarpeellisina. Iso osa transmiehistä poistattaa kohdun ja munasarjat. Tällä ei ole vaikutusta seksiin. Osalle muotoillaan penis klitoriksesta (metaidoioplastia tai metoidioplastia) ja osalle rakennetaan penis (neofallos) muista kudoksista (falloplastia). Jälkimmäisessä tapauksessa klitoris jätetään yleensä peniksen sisään, jolloin sitä on edelleen mahdollista stimuloida. Peniksen sisään on mahdollista asettaa implantti, joka mahdollistaa erektion. Joskus penis muodostetaan reiden lihaksista niiden oma hermotus säästäen. Tällöin voi olla mahdollista hallita peniksen lihaksia siten, että penis jäykistyy. Kivespussi voidaan muodostaa häpyhuulista ja tehdä kivekset silikonista. Leikkaukseen voidaan liittää myös emättimen sulkeminen. Mikäli emätintä ei suljeta, on sitä mahdollista käyttää penetratiiviseen seksiin leikkauksen jälkeenkin.

Leikkauksessa sukuelinten hermotus pyritään säästämään. Kyseessä on kuitenkin suuri toimenpide, johon liittyy kudosten arpeutumista. Tämä saattaa heikentää leikatun alueen tuntoaistia. Toimenpiteen vaikutus orgasmin saantiin on yksilöllinen. Monet voivat saada orgasmeja toimenpiteen jälkeen. Peniksen sisään muodostettu virtsaputki ei yleensä tyhjene täydellisesti. Tästä johtuva virtsan tiputtelu voi alentuneen hygienian vuoksi vaikuttaa kielteisesti seksuaalisuuteen ja etenkin seksuaaliseen itsetuntoon.

Kaikilla on oikeus tyydyttävään seksuaalisuuteen. Mikäli keho käy läpi muutoksia, voi kehoon olla hyvä tutustua ensin yksin omassa rauhassa, jotta oppii millaiset asiat tuottavat nautintoa. Tällöin osaa myös kertoa mahdolliselle kumppanille mistä pitää. Halutessaan apuna voi käyttää fantasioita, apuvälineitä ja eroottista materiaalia. Seksiä saa harrastaa juuri niin kuin itse haluaa, tai olla harrastamatta. Hyvä seksi voi vahvistaa sukupuolikokemusta. Seksuaalisuuteen liittyvistä ongelmista tai mieltä askarruttavista asioista voi hakeutua keskustelemaan seksuaalineuvojan tai -terapeutin vastaanotolle.

Turku

Turun Gynekologikeskus
Aurakatu 14 B, Turku

Ajanvaraus 02 251 4444
tai nettivarauksella.

Aava/ Turku Hansakortteli
Yliopistonkatu 20, Turku

Ajanvaraus 010 380 3838
tai nettivarauksella.

Hinnasto

Parainen

Pihlajalinna Parainen
Vanha Bläsnäsintie 3,
Parainen

-EI AIKOJA TÄLLÄ HETKELLÄ-

Ajanvaraus 010 312192
tai nettivarauksella.

Hinnasto

Gynekologi
Riina Katainen

Instagram:

@riinakatainen

@vaihdevuosiblogi

Ethän ota potilasasioissa yhteyttä sosiaalisen median tai sähköpostin välityksellä. Yhteydenotot ainoastaan sen lääkäriaseman kautta, missä olet asioinut.

Sidonnaisuudet

 

Sivusto käyttää evästeitä.