Kuukautis­kivut ja runsaat kuukautiset

Kuukautiskipua voidaan hoitaa tehokkaasti

Runsaat tai kivuliaat kuukautiset

Kuukautiskivut ja runsaat kuukautiset voivat liittyä gynekologisiin sairauksiin, mutta useimmiten taustalta ei löydy varsinaista poikkeavuutta. Mikäli kuukautisvuodon määrässä tapahtuu muutos aikaisempaan nähden, voi syynä olla esimerkiksi myooma, polyyppi, kohdun limakalvon liikakasvu (hyperplasia) tai adenomyoosi eli kohdun endometrioosi. Jos kuukautiset ovat olleet runsaat nuorelta iältä alkaen, voi taustalla olla hyytymistekijöiden puutteeseen liittyvä poikkeava vuototaipumus. Poikkeuksellisen kovat kuukautiskivut voivat liittyä endometrioosiin tai myoomiin. Sekä kuukautiskivut että runsaat kuukautiset heikentävät elämänlaatua ja voivat rajoittaa sosiaalista elämää ja työkykyä. Runsaat kuukautiset voivat aiheuttaa myös anemiaa.

Nykyaikana ei kenenkään tarvitse kärsiä kivuliaista kuukautisista. Oleellisin tekijä kuukautiskipujen taustalla on prostaglandiini, kehon oma välittäjäaine, joka saa kohdun supistelemaan, mistä seuraa kohdun verenkierron väheneminen, hapenpuute ja kipu. Tulehduskipulääkkeet (tavalliset kipulääkkeet lukuun ottamatta parasetamoli) estävät prostaglandiinin muodostumisen ja ovat siten täsmälääke kuukautiskipuihin. Myös hormonaaliset valmisteet (hormonikierukka, ehkäisypillerit, minipillerit, muut keltarauhashormonia sisältävät lääkkeet, ehkäisyrengas ja ehkäisylaastari) vähentävät prostaglandiinien muodostumista ja tehoavat hyvin kuukautiskipuihin. Hormonaaliset valmisteet ehkäisevät endometrioosia sairastavilla myös endometrioosin leviämistä.

 Joissakin tutkimuksissa on saatu viitteitä, että kohdun supistelua vähentävillä hormonittomilla lääkkeillä kalsiumkanavan salpaajilla (esim. nifedipiini) voisi olla vaikutusta kuukautiskipuihin. Kyseiset lääkkeet tunnetaan perinteisesti verenpainelääkkeinä, eivätkä ne siten sovellu henkilöille, joiden verenpaine on matalanpuoleinen.  

Mikäli lääkkeellisistä keinoista ei ole riittävästi apua tai niitä ei haluta käyttää, voi kipua pyrkiä lievittämään keinoilla, jotka lisäävät lantionalueen verenkiertoa. Myös mielihyvää tuottavista asioista voi olla hyötyä, sillä mielihyvähormonit vähentävät kipua. Esimerkiksi liikunta, lantion alueen fysioterapia, toisen ihmisen läheisyys, rentoutusharjoitukset ja TENS-laitteen käyttö voivat helpottaa oloa.

Kaikki edellä mainitut hormonaaliset ehkäisyvalmisteet vähentävät myös tehokkaasti kuukautisvuodon määrää. Mikäli hormonaalisia valmisteita ei kuitenkaan voida tai haluta käyttää, voi kuukautisvuotoa vähentää traneksaamihappolääkityksellä tai tulehduskipulääkkeillä. Nämä eivät kuitenkaan ole vuodon vähentämisessä yhtä tehokkaita kuin hormonaaliset vaihtoehdot. Joissakin tapauksissa runsaiden kuukautisten hoitona voidaan käyttää kohdunlimakalvon tuhoamista lämmön avulla (termoablaatio).

Hankalimmissa tapauksissa voidaan päätyä kohdunpoistoon, jonka seurauksena kuukautiset päättyvät täysin. Toimenpiteisiin liittyy kuitenkin aina komplikaatioiden riski, joten leikkaushoitoon turvaudutaan vain, mikäli kuukautiset ovat hyvin runsaat tai kivuliaat, eikä muista keinoista saada riittävää apua.

Turku

Turun Gynekologikeskus
Aurakatu 14 B, Turku

Ajanvaraus 02 251 4444
tai nettivarauksella.

Aava/ Turku Hansakortteli
Yliopistonkatu 20, Turku

Ajanvaraus 010 380 3838
tai nettivarauksella.

Hinnasto

Parainen

Pihlajalinna Parainen
Vanha Bläsnäsintie 3,
Parainen

-EI AIKOJA TÄLLÄ HETKELLÄ-

Ajanvaraus 010 312192
tai nettivarauksella.

Hinnasto

Gynekologi
Riina Katainen

Instagram:

@riinakatainen

@vaihdevuosiblogi

Ethän ota potilasasioissa yhteyttä sosiaalisen median tai sähköpostin välityksellä. Yhteydenotot ainoastaan sen lääkäriaseman kautta, missä olet asioinut.

Sidonnaisuudet

 

Sivusto käyttää evästeitä.