Kuukautis­kivut ja runsaat kuukautiset

Kuukautiskipua voidaan hoitaa tehokkaasti

Runsaat tai kivuliaat kuukautiset

Kuukautiskivut ja runsaat kuukautiset voivat liittyä gynekologisiin sairauksiin, mutta isolla osalla potilaista taustalta ei löydy poikkeavuutta. Mikäli kuukautisvuodon määrässä tapahtuu muutos aikaisempaan nähden, voi syynä olla esimerkiksi myooma, polyyppi, kohdun limakalvon liikakasvu (hyperplasia) tai adenomyoosi eli kohdun endometrioosi. Jos kuukautiset ovat olleet runsaat nuorelta iältä alkaen, voi taustalla olla hyytymistekijöiden puutteeseen liittyvä poikkeava vuototaipumus. Poikkeuksellisen kovat kuukatiskivut voivat liittyä endometrioosiin tai myoomiin. Sekä kuukautiskivut että runsaat kuukautiset heikentävät elämänlaatua ja voivat rajoittaa sosiaalista elämää ja työkykyä. Runsaat kuukautiset voivat aiheuttaa myös anemiaa.

Nykyaikana ei kenenkään tarvitse kärsiä kivuliaista kuukautisista. Kuukautiskipujen syystä riippumatta tehokkain hoito ovat hormonaaliset valmisteet (hormonikierukka, ehkäisypillerit, minipillerit, muut keltarauhashormonia sisältävät lääkkeet, ehkäisyrengas ja ehkäisylaastari), jotka endometrioosista kärsivillä ehkäisevät myös endometrioosin leviämistä. Kaikki hormonaaliset ehkäisyvalmisteet vähentävät myös kuukautisvuodon määrää. Valmisteita on lukuisia erilaisia, joten useimmiten jokaiselle löytyy sopiva. Joskus tämä voi kuitenkin vaatia kärsivällisyyttä.

Jotta hormonaalisten valmisteiden käyttö olisi turvallista, on yksilöllisten riskitekijöiden kartoittaminen välttämätöntä. Valittavan hoidon on toki oltava myös käyttäjän toiveiden mukainen. Vaikka käytössä olisikin jo tyydyttävä hoito tai ehkäisymenetelmä, on mahdollista, että valmisteen vaihtaminen tulee joskus ajankohtaiseksi, esimerkiksi henkilökohtaisten riskitekijöiden muuttuessa. On myös mahdollista, että sopivampikin vaihtoehto olisi olemassa, mutta tästä ei ole ollut tietoa. Varattavan vastaanottoajan olisikin hyvä olla riittävän pitkä, jotta on aikaa keskustella vaihtoehdoista.

Turku

Turun Perhelääkärit
Sibeliuksenkatu 3,
Turku

Ajanvaraus 02 250 4433
tai nettivarauksella.

Hinnasto

Parainen

Pihlajalinna Parainen
Vanha Bläsnäsintie 3,
Parainen

Ajanvaraus 02 458 5990
tai nettivarauksella.

Hinnasto

Gynekologi
Riina Katainen

Sidonnaisuudet

 

Sivusto käyttää evästeitä.