Päivitetty 27.20.2020, julkaistu alun perin 30.10.2018

Vaihdevuosien hormonikorvaushoito voidaan toteuttaa useilla erilaisilla valmisteilla. Tarjolla on tabletteja ja laastareita sekä iholle annosteltavia geelejä ja suihke. Valittava hoito riippuu käyttäjän omien mieltymysten lisäksi henkilökohtaisista riskitekijöistä ja siitä onko kohtu aikaisemmin poistettu.

Jos kohtua ei ole poistettu, on estrogeenin lisäksi käytettävä aina keltarauhashormonia eli progestiinia. Ilman keltarauhashormonia estrogeeni lisäisi kohtusyövän riskiä. Lisäksi, vaikka kohtu olisikin poistettu, kannattaa hoitoon yhdistää keltarauhashormoni, jos taustalla on hankala endometrioosi. Tämä siksi, että pelkkä estrogeeni voi saada endometrioosin aktivoitumaan ja oireilemaan.

Estrogeenikorvaushoito voidaan toteuttaa suun kautta otettavina tabletteina tai annostella iholle (laastari, geeli, suihke). Mikäli tarvitaan myös keltarauhashormonia, voidaan käyttää tabletteja tai laastaria, joka sisältää sekä estrogeenia että keltarauhashormonia tai lisätä pelkkää estrogeenia sisältävän valmisteen (tabletti, laastari, geeli tai suihke) rinnalle keltarauhashormoni erillisenä valmisteena. Estrogeenin rinnalla käytettävä keltarauhashormonihoito voidaan toteuttaa tabletein tai asettamalla kohtuun keltarauhashormonia sisältävä hormonikierukka. Vaihtoehtoina on siis: yhdistelmätabletti, yhdistelmälaastari, estrogeenitabletti + hormonikierukka, iholle annosteltava estrogeeni (laastari, geeli tai suihke) + hormonikierukka ja iholle annosteltava estrogeeni (laastari, geeli tai suihke) + keltarauhastabletit.

Markkinoilla on lisäksi kaksi valmistetta, jotka poikkeavat yllä kerrotusta. Toisessa vaikuttavana aineena on estrogeenin sijaan hormoni nimeltä tiboloni ja toisessa keltarauhashormoni on korvattu batsedoksifeenilla. Tiboloni on synteettinen hormoni, jonka elimistö muuttaa estrogeeniksi, keltarauhashormoniksi ja mieshormoneiksi, eikä sen rinnalla tarvitse käyttää erikseen keltarauhashormonia. Batsedoksifeeni on puolestaan selektiivinen estrogeenireseptorin muuntelija (SERM), joka vaikuttaa eri lailla eri kudosten estrogeenireseptoreihin. Progestiinin tapaan se suojaa kohdun limakalvoa estrogeenin vaikutuksilta. Tällä hetkellä markkinoilla on vain yksi batsedoksifeenia sisältävä valmiste, jossa batsedoksifeeni on yhdistetty kantavan tamman virtsasta eristettyyn estrogeeniin (konjugoitu estrogeeni). Kyseisen estrogeeni on eläinsuojelullisista näkökulmista ongelmallinen (Animaliamedia).

Kaikkien muiden Suomessa myynnissä olevien tablettien ja ihon kautta käytettävien valmisteiden estrogeeni on estradioli, joka vastaa täysin ihmisen omaa estrogeenia, vaikka valmistetaankin laboratoriossa. Nimenomaan estradiolista tulee puute vaihdevuosissa, ja sanoisinkin, ettei estradioli juurikaan aiheuta sivuvaikutuksia.

Jos hormonikorvaushoito aloitetaan ennen kuin viimeisistä kuukautisista on kulunut aikaa vähintään vuosi ja keltarauhashormoni otetaan tabletteina tai laastarissa, aloitetaan hormonihoito jaksottaisella valmisteella. Tämä tarkoittaa sitä, ettei keltarauhashormonia käytetä päivittäin vaan valmisteesta riippuen eripituisina kuureina. Tuolloin aina kuurin jälkeen voi tulla verinen vuoto. Jos viimeisistä kuukautisista on kulunut aikaa yli vuosi, voidaan keltarauhashormonia käyttää päivittäin, eikä verisiä vuotoja tule. Myös tibolonihoito ja batsedoksifeenia sisältävä hoito ovat vuodottomia vaihtoehtoja.

Keltarauhashormoneja on tablettivalmisteissa useita erilaisia, joten jos ensimmäinen vaihtoehto ei tunnu sopivalta, voidaan valita toinen. Valinnassa voidaan huomioida käyttäjän toiveet. Joku haluaa keltarauhashormonin, joka on kemialliselta rakenteelta mahdollisimman lähellä luonnollista, toinen esimerkiksi sellaisen, joka vähentää nesteenkertymistä eli turvotuksia ja vaikuttaa mahdollisimman vähän verenpaineeseen. Tutkimusten mukaan keltarauhashormonista ei ole apua vaihdevuosioireisiin. Sitä tarvitaan siis vain suojaamaan kohtua estrogeenin vaikutuksilta.

Mitä tulee hormonikierukkaan, voi ajatus siitä tuntua vieraalta, jos raskaudenehkäisylle ei enää ole tarvetta. Se on kuitenkin hyvin yleinen ja pidetty vaihtoehto vaihdevuosi-ikäisten keskuudessa. Hormonikierukasta erittyy hormonia verenkiertoon hyvin vähän ja vaikutus on lähinnä paikallinen. Samaa kierukkaa voi käyttää osana hormonikorvaushoitoa noin seitsemän vuoden ajan. Se on siis hyvin helppo vaihtoehto. Sen kanssa ei vaihdevuosi-ikäisillä myöskään yleensä tule kuukautisia. Tai jos tulee, ovat kuukautiset niukat ja loppuvat viimeistään siinä vaiheessa, kun loppuisivat luonnostaankin.

Normaalipainoiset perusterveet tupakoimattomat henkilöt voivat käytännössä itse valita millaista hoitoa haluavat käyttää. Ihon kautta annosteltava estrogeeni on tablettihoitoa turvallisempi vaihtoehto, jos käyttäjällä on verisuonitukoksen riskitekijöitä. Hormonikorvaushoitoon liittyvistä hyödyistä ja riskeistä voit lukea aikaisemmasta blogikirjoituksestani.

Suun tai ihon kautta otettu estrogeenihoito ei aina riitä hoitamaan estrogeenin puutteesta kärsiviä limakalvoja. Estrogeeninpuutteen aiheuttamia oireita voivat olla emättimen limakalvojen kuivuus, oheneminen, kutina, kirvely ja tulehdukset. Emättimen limakalvojen oireet voidaan hoitaa tehokkaasti paikallisestrogeenivalmisteella. Paikallisvalmisteiden hormonipitoisuus on varsinaiseen hormonihoitoon verrattuna minimaalinen ja valmisteet vaikuttavat vain paikallisesti emättimessä ja emätintä ympäröivissä kudoksissa. Paikallishoito ei siis tehoa muihin vaihdevuosioireisiin. Myös paikallishoitovalmisteita on valittavana useita erilaisia. Näitä ovat pienet puikolla tai sormella asetettavat emätintabletit, suuremmat emätinpuikot eli vagitoriot, voiteet, geeli ja emätinrengas. Rengas vaihdetaan uuteen kolmen kuukauden välein. Muita valmisteita käytetään joka toinen tai joka kolmas päivä.

On syytä huomata, että kaikki ovat yksilöitä; osa tykkää tableteista, osa kokee ihon kautta annostelun itselleen sopivammaksi. Koska hoidon toteuttamiseen on useita vaihtoehtoja ja hormonikorvaushoidon hyödyt ja riskit ovat yksilölliset, on hormonikorvaushoidon suunniteluun syytä varata riittävästi aikaa.