Vaihdevuosien hormonikorvaushoito voidaan toteuttaa useilla erilaisilla valmisteilla. Tarjolla on tabletteja ja laastareita sekä iholle annosteltavia geelejä ja suihke. Valittava hoito riippuu käyttäjän omien mieltymysten lisäksi henkilökohtaisista riskitekijöistä ja siitä onko kohtu aikaisemmin poistettu. Jos kohtua ei ole poistettu, on estrogeenin lisäksi käytettävä aina keltarauhashormonia eli progestiinia. Ilman keltarauhashormonia estrogeeni lisäisi kohtusyövän riskiä. Lisäksi, vaikka kohtu olisikin poistettu, kannattaa hoitoon yhdistää keltarauhashormoni, jos taustalla on hankala endometrioosi. Tämä siksi, että pelkkä estrogeeni voi saada endometrioosin aktivoitumaan ja oireilemaan.

Estrogeenikorvaushoito voidaan toteuttaa suun kautta otettavina tabletteina tai annostella iholle (laastari, geeli, suihke). Mikäli tarvitaan myös keltarauhashormonia, voidaan käyttää tabletteja tai laastaria, joka sisältää sekä estrogeenia että keltarauhashormonia tai lisätä pelkkää estrogeenia sisältävän valmisteen (tabletti, laastari, geeli tai suihke) rinnalle keltarauhashormoni erillisenä valmisteena. Estrogeenin rinnalla käytettävä keltarauhashormonihoito voidaan toteuttaa tabletein tai asettamalla kohtuun keltarauhashormonia sisältävä hormonikierukka. Vaihtoehtoina on siis: yhdistelmätabletti, yhdistelmälaastari, estrogeenitabletti + hormonikierukka, iholle annosteltava estrogeeni (laastari, geeli tai suihke) + hormonikierukka ja iholle annosteltava estrogeeni (laastari, geeli tai suihke) + keltarauhastabletit.

Markkinoilla on lisäksi valmiste, jossa vaikuttavana aineena on estrogeenin sijaan hormoni nimeltä tiboloni, joka on synteettinen hormoni, jonka elimistö muuttaa estrogeeniksi, keltarauhashormoniksi ja mieshormoneiksi, eikä sen rinnalla tarvitse käyttää erikseen keltarauhashormonia.

Kaikkien muiden Suomessa myynnissä olevien tablettien ja ihon kautta käytettävien valmisteiden estrogeeni on estradioli, joka vastaa täysin ihmisen omaa estrogeenia, vaikka valmistetaankin laboratoriossa. Nimenomaan estradiolista tulee puute vaihdevuosissa, ja sanoisinkin, ettei estradioli juurikaan aiheuta sivuvaikutuksia.

Jos hormonikorvaushoito aloitetaan ennen kuin viimeisistä kuukautisista on kulunut aikaa vähintään vuosi ja keltarauhashormoni otetaan tabletteina tai laastarissa, aloitetaan hormonihoito jaksottaisella valmisteella. Tämä tarkoittaa sitä, ettei keltarauhashormonia käytetä päivittäin vaan valmisteesta riippuen eripituisina kuureina. Tuolloin kuurin jälkeen tulee yleensä kuukautisia vastaava vuoto. Vaihtoehtona on käyttää estrogeenia sisältäviä e-pillereitä, joiden kanssa vuodot pysyvät paremmin hallinnassa ja vuodotonkin hoito voi onnistua. Joskus saatetaan päätyä myös yhdistämään estrogeenihoito minipillereiden eli pelkkää keltarauhashormonia sisältävien e-pillereiden käyttöön. Tästä hoitovaihtoehdosta ei ole kuitenkaan tutkimusnäyttöä, ja hoidon aloitus vaatii lääkäriltä tarkkaa harkintaa. Jos viimeisistä kuukautisista on kulunut aikaa yli vuosi, voidaan keltarauhashormonia käyttää päivittäin, eikä verisiä vuotoja tule. Myös tibolonihoito on vuodoton vaihtoehto.

Keltarauhashormoneja on tablettivalmisteissa useita erilaisia, joten jos ensimmäinen vaihtoehto ei tunnu sopivalta, voidaan valita toinen. Valinnassa voidaan huomioida käyttäjän toiveet. Tutkimusten mukaan keltarauhashormonista ei ole apua vaihdevuosioireisiin. Sitä tarvitaan siis vain suojaamaan kohtua estrogeenin vaikutuksilta. Ihmisen omaa keltarauhashormonia vastaava progesteroni, josta käytetään usein myös nimitystä bioidenttinen progesteroni, voi kuitenkin väsyttää, mistä voi olla hyötyä, mikäli progesteroni annostellaan iltaisin. Toisin kuin muut keltarauhashormonit, progesteroni on mahdollista annostella emättimen kautta.

Mitä tulee hormonikierukkaan, voi ajatus siitä tuntua vieraalta, jos raskaudenehkäisylle ei enää ole tarvetta. Se on kuitenkin hyvin yleinen ja pidetty vaihtoehto vaihdevuosi-ikäisten keskuudessa. Hormonikierukasta erittyy hormonia verenkiertoon hyvin vähän ja vaikutus on lähinnä paikallinen. Samaa kierukkaa voi käyttää osana hormonikorvaushoitoa noin seitsemän vuoden ajan. Se on siis hyvin helppo vaihtoehto. Sen kanssa ei vaihdevuosi-ikäisillä myöskään yleensä tule kuukautisia. Tai jos tulee, ovat kuukautiset niukat ja loppuvat viimeistään siinä vaiheessa, kun loppuisivat luonnostaankin.

Normaalipainoiset perusterveet tupakoimattomat henkilöt voivat käytännössä itse valita, millaista hoitoa haluavat käyttää. Ihon kautta annosteltava estrogeeni on tablettihoitoa turvallisempi vaihtoehto, jos käyttäjällä on verisuonitukoksen riskitekijöitä. Hormonikorvaushoitoon liittyvistä hyödyistä ja riskeistä voit lukea aikaisemmasta blogikirjoituksestani.

Suun tai ihon kautta otettu estrogeenihoito ei aina riitä hoitamaan estrogeenin puutteesta kärsiviä limakalvoja. Estrogeeninpuutteen aiheuttamia oireita voivat olla emättimen limakalvojen kuivuus, oheneminen, kutina, kirvely, kipu ja tulehdukset. Emättimen limakalvojen oireet voidaan hoitaa tehokkaasti paikallisestrogeenivalmisteella. Paikallisvalmisteiden hormonipitoisuus on varsinaiseen hormonihoitoon verrattuna minimaalinen ja valmisteet vaikuttavat vain paikallisesti emättimessä ja emätintä ympäröivissä kudoksissa. Paikallishoito ei siis tehoa muihin vaihdevuosioireisiin. Myös paikallishoitovalmisteita on valittavana useita erilaisia. Näitä ovat pienet puikolla tai sormella asetettavat emätintabletit, suuremmat emätinpuikot eli vagitoriot, voiteet, geeli ja emätinrengas. Rengas vaihdetaan uuteen kolmen kuukauden välein. Muita valmisteita käytetään joka toinen tai joka kolmas päivä.

On syytä huomata, että kaikki ovat yksilöitä; osa tykkää tableteista, osa kokee ihon kautta annostelun itselleen sopivammaksi. Koska hoidon toteuttamiseen on useita vaihtoehtoja ja hormonikorvaushoidon hyödyt ja riskit ovat yksilölliset, on hormonikorvaushoidon suunniteluun syytä varata riittävästi aikaa.

Estrogeenigeelin osalta on tärkeää, että geeli levitetään oikein ja oikea levitystapa riippuu valmisteesta. Tästä lisää toisessa kirjoituksessa.

Yhteenveto:

Vaihtoehdot henkilölle, jolla on yhä kuukautiset

    1. Estrogeenia sisältävät e-pillerit
    2. Hormonihoitovalmiste, jossa osa valmisteista sisältää pelkkää estrogeenia, osa sekä estrogeenia että keltarauhashormonia (vaihtoehtoina tabletit ja laastarit)
    3. Estrogeeni (suun kautta tai iholle annosteltavat laastarit, geeli tai suihke) + hormonikierukka
    4. Estrogeeni (suun kautta tai iholle annosteltavat laastarit, geeli tai suihke) + parin viikon ajan käytettävä keltarauhashormonikuuri kerran kuukaudessa
    5. Estrogeeni + pelkkää keltarauhashormonia sisältävät e-pillerit (ei tutkimusnäyttöä, vaatii lääkäriltä erityistä harkintaa)

Vaihtoehdot henkilölle, jonka kuukautiset vaikuttavat päättyneen, mutta viimeisistä kuukautisista on aikaa alle vuosi

    1. Hormonihoitovalmiste, jossa osa valmisteista sisältää pelkkää estrogeenia, osa sekä estrogeenia että keltarauhashormonia (vaihtoehtoina tabletit ja laastarit)
    2. Estrogeeni (suun kautta tai iholle annosteltavat laastarit, geeli tai suihke) + hormonikierukka
    3. Estrogeeni (suun kautta tai iholle annosteltavat laastarit, geeli tai suihke) + parin viikon ajan käytettävä keltarauhashormonikuuri kerran kuukaudessa/ joka toinen kuukausi tai joka kolmas kuukausi (yksilöllisesti tilanteesta riippuen)
    4. Estrogeeni + pelkkää keltarauhashormonia sisältävät e-pillerit (ei tutkimusnäyttöä, vaatii lääkäriltä erityistä harkintaa)

Vaihtoehdot henkilölle, jonka kuukautiset ovat päättyneet yli vuosi sitten

    1. Hormonihoitovalmiste, joka sisältää sekä estrogeenia että keltarauhashormonia (vaihtoehtoina tabletit ja laastarit)
    2. Estrogeeni (suun kautta tai iholle annosteltavat laastarit, geeli tai suihke) + hormonikierukka
    3. Estrogeeni (suun kautta tai iholle annosteltavat laastarit, geeli tai suihke) + erikseen päivittäin tabletteina käytettävä keltarauhashormoni
    4. Estrogeeni (suun kautta tai iholle annosteltava laastari, geeli tai suihke) + parin viikon ajan käytettävä keltarauhashormonikuuri joka toinen kuukausi tai joka kolmas kuukausi (yksilöllisesti tilanteesta riippuen)
    5. Tiboloni

Vaihtoehdot henkilölle, jolta on kohtu poistettu

    1. Yleensä riittää pelkkä estrogeeni (suun kautta tai iholle annosteltava laastari, geeli tai suihke)
    2. Mikäli henkilö on sairastanut hankalaa endometrioosia, kannattaa hoitoon liittää keltarauhashormoni
    3. Tiboloni
  1.  
  1.