Lähes kaikkien varsinaisten vaihdevuosien hormonihoitovalmisteiden valmisteyhteenvedoissa kerrotaan niiden olevan tarkoitettu henkilöille, joiden kuukautiset ovat loppuneet. Vaihdevuosioireet voivat kuitenkin alkaa vuosia ennen kuukautisten päättymistä ja tällöinkin niitä voi ja kannattaa hoitaa, mikäli ne heikentävät elämänlaatua. Etenkin öisin ilmenevät kuumat aallot ja hikoilu aiheuttavat herkästi unettomuutta, ja uni on tärkeää niin yleiselle hyvinvoinnille kuin terveydellekin.

Vaihdevuosien hormonikorvaushoito voidaan toteuttaa useilla erilaisilla valmisteilla. Tarjolla on tabletteja ja laastareita sekä iholle annosteltavia geelejä ja suihke. Valittava hoito riippuu käyttäjän omien mieltymysten lisäksi henkilökohtaisista riskitekijöistä. Kun kohtua ei ole poistettu, on estrogeenin lisäksi käytettävä aina keltarauhashormonia eli progestiinia, sillä ilman keltarauhashormonia estrogeeni lisäisi kohtusyövän riskiä.

Estrogeenihoito voidaan toteuttaa suun kautta otettavina tabletteina tai annostella iholle (laastari, geeli, suihke). Keltarauhashormonia voidaan käyttää yhdistelmävalmisteena, joka sisältää myös estrogeenia tai lisätä pelkkää estrogeenia sisältävän hoidon rinnalle keltarauhashormoni erillisenä valmisteena. Yhdistelmävalmisteina löytyy tabletteja ja laastareita. Estrogeenin rinnalla käytettävä keltarauhashormonihoito voidaan toteuttaa tabletein tai asettamalla kohtuun keltarauhashormonia sisältävä hormonikierukka.

Kun hormonikorvaushoito aloitetaan kuukautiskierron vielä pyöriessä ja keltarauhashormoni otetaan tabletteina tai laastarissa, käytetään hormonihoitona jaksottaista valmistetta. Tämä tarkoittaa sitä, ettei keltarauhashormonia käytetä päivittäin vaan 10-14 päivän pituisena kuurina kuukausittain. Tällöin kuurin jälkeen tulee yleensä kuukautisia vastaava vuoto.

Vaihtoehtona on käyttää estrogeenia sisältäviä e-pillereitä, joiden kanssa vuodot pysyvät paremmin hallinnassa ja vuodotonkin hoito voi onnistua. Joskus saatetaan päätyä myös yhdistämään estrogeenihoito minipillereiden eli pelkkää keltarauhashormonia sisältävien e-pillereiden käyttöön. Tästä hoitovaihtoehdosta ei ole kuitenkaan tutkimusnäyttöä, ja hoidon aloitus vaatii lääkäriltä tarkkaa harkintaa. Yhden minipillereistä sisältämä hormoni, drospirenoni, on kuitenkin sama kuin mitä on yhdessä menopaussin ohittaneille tarkoitetussa yhdistelmävalmisteessa.

Keltarauhashormoneja on tablettivalmisteissa useita erilaisia, joten jos ensimmäinen vaihtoehto ei tunnu sopivalta, voidaan valita toinen. Valinnassa voidaan huomioida käyttäjän toiveet. Tutkimusten mukaan keltarauhashormonista ei ole apua vaihdevuosioireisiin. Sitä tarvitaan siis vain suojaamaan kohtua estrogeenin vaikutuksilta. Ihmisen omaa keltarauhashormonia vastaava progesteroni, josta käytetään usein myös nimitystä bioidenttinen progesteroni, voi kuitenkin väsyttää, mistä voi olla hyötyä, mikäli progesteroni annostellaan iltaisin. Toisin kuin muut keltarauhashormonit, progesteroni on mahdollista annostella emättimen kautta.

Mitä tulee hormonikierukkaan, voi ajatus siitä tuntua vieraalta, etenkin jos raskaudenehkäisylle ei ole tarvetta. Se on kuitenkin hyvin yleinen ja pidetty vaihtoehto vaihdevuosi-ikäisten keskuudessa. Hormonikierukasta erittyy hormonia verenkiertoon hyvin vähän ja vaikutus on lähinnä paikallinen. Samaa kierukkaa voidaan käyttää osana hormonikorvaushoitoa tilanteesta riippuen noin 5-7 vuoden ajan. Se on siis hyvin helppo vaihtoehto. Sen kanssa ei vaihdevuosi-ikäisillä myöskään yleensä tule kuukautisia. Tai jos tulee, ovat kuukautiset yleensä niukat ja loppuvat viimeistään siinä vaiheessa, kun loppuisivat luonnostaankin. Suomen markkinoilla on kolme erivahvuista hormonikierukkaa, mutta tutkimustiedon puutteen vuoksi näistä vain Mirenaa voidaan suositella hormonihoidon osaksi.

Normaalipainoiset perusterveet tupakoimattomat henkilöt voivat käytännössä itse valita, millaista hoitoa haluavat käyttää. Ihon kautta annosteltava estrogeeni on tablettihoitoa turvallisempi vaihtoehto, jos käyttäjällä on verisuonitukoksen riskitekijöitä. Hormonikorvaushoitoon liittyvistä hyödyistä ja riskeistä voit lukea aikaisemmasta blogikirjoituksestani.

Estrogeeninpuutteen aiheuttamat sukuelinten limakalvojen oireet, kuten limakalvojen kuivuus, oheneminen, kutina, kirvely ja kipu, hoidetaan paikallisesti emättimeen annosteltavilla hormonivalmisteilla, jotka sisältävät estrogeenia tai DHEA:ta (prasteronia). Nämä ovat eri valmisteita kuin muiden oireiden hoitoon käytettävät valmisteet ja sisältävät hyvin vähän hormonia. Paikallisvalmisteet vaikuttavat vain paikallisesti emättimessä ja emätintä ympäröivissä kudoksissa. Lisää aiheesta aikaisemmassa blogitekstissä.

On syytä huomata, että kaikki ovat yksilöitä; osa tykkää tableteista, osa kokee ihon kautta annostelun itselleen sopivammaksi. Koska hoidon toteuttamiseen on useita vaihtoehtoja ja hoidon hyödyt ja riskit ovat yksilölliset, on hormonikorvaushoidon suunniteluun syytä varata riittävästi aikaa.

Yhteenveto:

Hoito valitaan aina yksilöllisesti tilanteen ja ominaisuuksien mukaan, mutta mahdollisia vaihtoehtoja ovat:

Estrogeenia sisältävät e-pillerit

Estrogeeni hoitaa vaihdevuosioireet, eikä vuotoja tarvitse pitää joka kuukausi. Nykyään on markkinoilla luonnollista estrogeenia sisältäviä pillereitä, jotka soveltuvat tähän tarkoitukseen hyvin, jos vasta-aiheita käytölle ei ole.

Yhdistelmävalmiste, jossa osa valmisteista sisältää pelkkää estrogeenia ja osa sekä estrogeenia että keltarauhashormonia (tabletti tai laastari)

Kuukautiset tulevat säännöllisesti.

Estrogeeni (suun kautta tai iholle annosteltavat laastarit, geeli tai suihke) + hormonikierukka

Todennäköisesti ei tule kuukautisia tai jos tulee, ovat ne yleensä hyvin niukat.

Estrogeeni (suun kautta tai iholle annosteltavat laastarit, geeli tai suihke) + parin viikon ajan käytettävä keltarauhashormonikuuri kerran kuukaudessa

Kuukautiset tulevat kuukausittain.

Joskus estrogeenihoito saatetaan yhdistää pelkkää keltarauhashormonia sisältävien e-pillereiden eli minipillereiden rinnalle. Tällaisesta käytöstä ei ole tutkimustietoa, ja hoidon aloitus vaatii lääkäriltä erityistä harkintaa.