Etenkin jos kuukautiset ovat epäsäännölliset voi vastaanottoa olla vaikeaa ajoittaa kuukautisten mukaan. Joissakin tilanteissa tutkiminen kuukautisten aikana on jopa etu, mutta toisissa niistä voi olla huomattavaa haittaa.

Jos oireen kannalta on tarpeellista tutkia kohdun limakalvoa ultraäänellä, on paras ajankohta tutkimiselle kuukautisten aikana, mielellään loppupuolella. Tämä on tilanne lähinnä runsaiden, erityisesti aiempaan nähden runsastuneiden, kuukautisten kohdalla. Jos taas tarkoituksena on tutkia emättimen oireita kuten kutinaa, kirvelyä, poikkeavaa valkovuotoa, epäsäännöllisiä tiputteluvuotoja tai seksiin liittyvää veristä vuotoa, haittaa kuukautisvuoto tutkimusta merkittävästi, vaikka olisi niukkaakin ja vuoto voi estää myös mahdollisesti tarvittavien näytteiden oton. Jos tarkoituksena on ottaa papanäyte tai tehdä kohdunkaulan tähystys eli kolposkopia, on nämäkin parempi siirtää toiseen ajankohtaan, jos vuoto on runsasta. Papanäytteessä vähäinen kuukautisveri ei yleensä haittaa, mutta runsaampi voi häiritä näytteen tulkintaa. Kolposkopiassa runsas veri haittaa näkyvyyttä.

Muissa tilanteissa kuukautisvuoto ei ole este gynekologiselle tutkimukselle, eikä siitä ole haittaa. Tietyt tutkimukset tosin ajoitetaan tietyille kierron päiville, mutta tällöin asiasta ilmoitetaan etukäteen. On myös hyvä huomata, ettei gynekologista tutkimusta ole aina tarpeellista tehdä gynekologikäynnin yhteydessä. Esimerkiksi vaihdevuosioireiden, PMS-oireiden tai raskaudenehkäisyn suunnittelun tai seurannan yhteydessä tutkiminen on tarpeen vain, jos näihin liittyy vuotohäiriöitä, kuten aiemmasta runsastuneet kuukautiset tai toistuvasti kuukautisvuodon ulkopuolella tuleva verinen vuoto.

Meille gynekologeille kuukautisveri on täysin arkipäiväinen asia, eikä sitä tarvitse nolostella tai häpeillä. Moni tulee vastaanotolle nimenomaan parhaillaan käynnissä olevan huolestuttavan runsaan verenvuodon vuoksi. Tamponi on poistettava gynekologisen tutkimuksen ajaksi, tarvittaessa gynekologikin voi sen tehdä. Vastaanottohuoneissa on yleensä siteitä, mutta uutta tamponia ei välttämättä ole tarjota. Jos pelkää, että veri vuotaa lattialle, voi alushousut riisua vasta tutkimuspöydällä tai pitää jalkojen välissä paperia tai muuta suojaa tutkimuspöydälle siirtyessään. Veri on myös pois pestävissä, joten ei syytä huoleen, vaikka verta lattialle tai tutkimuspöydälle päätyisikin.