Jos estrogeenigeeli ei vaikuta toivotusti tai laastarit eivät pysy iholla, voi ongelman taustalla olla valmisteen virheellinen käyttö.

Jotta estrogeenigeeli imeytyy oikein, on se levittävä ohjeiden mukaisesti ja oikea tapa riippuu käytettävästä valmisteesta. Suomessa on markkinoilla kolme estrogeenigeeliä, Divigel, Estrena ja Estrogel. Näistä Divigel ja Estrena levitetään mahdollisimman pienelle alueelle (1-2 kämmenen kokoiselle alueelle tai laajemmalle, jos käytettävä annos on isompi), kun taas Estrogel sivellään mahdollisimman laajalle ihoalueelle. Valmistajien ohjeiden mukaan Divigel levitetään alavartalon (esim. vatsa tai pakarat) tai reisien iholle, Estrena ja Estrogel vatsaan, reisiin, käsivarsiin tai hartioihin. Divigel levitetään päivittäin paikkaa vaihdellen, Estrogel mieluiten päivittäin samalle alueelle. Estrenan osalta en ole löytänyt yksiselitteistä ohjeistusta tämän osalta, joten tällä ei lienee oleellista merkitystä.

Estrogeenisuihke annostellaan yleensä kyynärvarren sisäsyrjän iholle, mutta imeytyminen on samaa luokkaa annosteltaessa valmiste sisäreiteen. Jos päivittäiseksi annokseksi on määrätty enemmän kuin yksi suihkautus, ne on annosteltava vierekkäisille ihoalueille, ei limittäin.

Kaikkien valmistajien geelit ja suihke levitetään aina puhtaalle ja kuivalle iholle, johon ei ole levitetty ihovoiteita ja annetaan kuivua 2-3 minuutin ajan. Geeliä ei tarvitse käyttöohjeiden mukaan hieroa, mutta tästä tuskin on suurta haittaa, jos kuivumisaikaa on tarvetta lyhentää. Ihoalueen kastelua on syytä välttää vähintään tunnin ajan annostelun jälkeen, mieluummin kuitenkin pidempään.

Lemmikit ja muut ihmiset, etenkään lapset, eivät saa olla kosketuksissa ihoalueeseen, johon estrogeenigeeli tai -suihke levitetty, ei edes geelin/suihkeen kuivuttua. Estrogeeni jää ihon sisään useiden tuntien ajaksi. Altistumista voidaan ehkäistä peittämällä alue vaatteella, pesemällä kädet huolellisesti levityksen jälkeen, levittämällä geeli koko käden sijaan parilla sormella tai käyttämällä levityksessä muovihanskoja. Estrogeenisuihke on altistumisen välttämiseksi mahdollista annostella kyynärvarren sisäsivun sijaan sisäreiden iholle. Pienikokoiselle lemmikille hyvinkin vähäinen altistus voi aiheuttaa terveyshaittoja.

On syytä huomata, että eri geelivalmisteiden vahvuudet eroavat toisistaan huomattavasti. Divigelin annospussit sisältävät pakkauskoosta riippuen 0.5 mg tai 1 mg estradiolia, Estrena-pumppupullosta yksi painallus sisältää 0.5 mg estradiolia, Estrogel-tuubista annostelulastalla annosteltuna yksi mittaurallinen sisältää 1,5 mg estradiolia, kun taas Estrogel-pumppupullosta annosteltuna yksi painallus sisältää 0,75 mg estradiolia. Jos siis esimerkiksi saatavuusongelman vuoksi joudutaan vaihtamaan valmistetta, on annostelussa oltava erityisen tarkkana.

Estrogeenilaastarit kiinnitetään puhtaalle ja kuivalle vatsanalueen iholle. Iho ei saa olla rasvainen, vaurioitunut eikä ärtynyt. Laastaria vaihdetaan kahdesti viikossa kiinnityskohtaa vaihdellen. Laastaria ei tule kiinnittää viikon aikana kahta kertaa samaan kohtaan ja ihoalueen valinnassa tulee kiinnittää huomioita siihen, ettei vaatetus hierrä laastaria. Kiinnityspintaa peittävän kalvon poistamisen jälkeen laastari kiinnitetään iholle ja sitä painetaan kämmenellä vähintään 10 sekunnin ajan, jotta laastari kiinnittyy hyvin.

Aiheesta löytyy tietoa valmisteyhteenvedoista, pakkausselosteista sekä esimerkiksi artikkeleista:

Kuhl H. Climacteric 2005: 8(Suppl 1):3–63. Pharmacology of estrogens and progestogens: influence of different routes of administration.

Järvinen et al. British Journal of Obstetrics and Gynaecology. 1997: Vol. 104, Supplement 16, pp. 14-18 Steady-state pharmacokinetics of oestradiol gel in postmenopausal women: effects of application area and washing.