Vulvan limakalvot joutuvat pyöräillessä ja ratsastaessa koville, ja kaikkien limakalvot kestävät tämän eri tavoin. Osa kokee vaivoja vain pyöräillessään tai ratsastaessaan pidemmän tauon jälkeen, osa pitkillä pyöräily- tai ratsastuslenkeillä ja osa joka kerta harjoituksen määrästä riippumatta. Myös hiertymisen oireet ja niiden haittaavuus voivat vaihdella epämukavasta tuntemuksesta mustelmiin ja jopa haavaumiin.

Vaiva koetaan usein nolottavaksi, eikä ongelmasta puhuta juurikaan muiden kuin gynekologin kanssa. Tämän takia moni luulee, että ongelma on omissa genitaaleissa. Etenkin henkilöt, joilla sisemmät häpyhuulet tulevat ulompien välistä näiden ulkopuolelle, ajattelevat usein häpyhuuliensa olevan poikkeavat. Tämä on kuitenkin täysin normaalia, ja yhtä yleistä kuin se, että ne jäisivät ulompien sisäpuolelle. Lisäksi henkilöt, joiden sisemmät häpyhuulet ovat hyvin pienet, valittavat kokemukseni mukaan hankautumista vähintään yhtä usein kuin henkilöt, joiden sisemmät häpyhuulet ovat kookkaammat. Aiemmin sisemmät häpyhuulet saatettiin joskus leikata pienemmiksi, mutta toimenpiteestä seuraava arpikudos voi entisestään pahentaa ongelmia. Hoikilla henkilöillä hankautumisen syy voi olla siinä mielessä rakenteellinen, että ulommissa häpyhuulissa voi olla hyvin vähän rasvakudosta, jolloin väliin jäävä limakalvo saa vähemmän suojaa hankautumiselta ja ärtyy helpommin.

Hankausoireet eivät välttämättä liity vain pyöräilyyn tai ratsastukseen, vaan hankautumista voivat aiheuttaa myös ahtaat tai muutoin huonosti istuvat housut tai alusasut. Tässäkään tapauksessa vika ei yleensä ole genitaaleissa vaan sopimattomassa vaatetuksessa. Hankaavien housujen käyttökin on asia, jota osan limakalvot kestävät paremmin, osan huonommin. Ei se kenenkään limakalvoille hyvää tee.

Useimmiten oireet ovat siis täysin normaali reaktio. Joskus oireiden taustalla voi kuitenkin olla myös sairaus, kuten iho- tai limakalvosairaus, tulehdus tai vulvodynia eli pitkäaikainen vulvan kiputila. Sairauteen voi viitata se, jos limakalvot ovat aiemmin kestäneet hankautumista paremmin tai jos limakalvo-oireita esiintyy muutoinkin, esimerkiksi seksiin tai tamponin laittoon liittyen.

Vaihdevuosien jälkeen limakalvot ohenevat estrogeenin puutteen vuoksi, ja ovat aiempaa herkemmät hankautumiselle. Oheneminen voidaan estää paikallisesti emättimeen annosteltavilla estrogeenivalmisteilla. Estrogeenin vähäisyys voi selittää myös matalahormonisten e-pillereiden käyttäjien, imettäjien ja testosteronihoitoa käyttävien transihmisten oireet.

Tavallinen syy hankautumiseen pyöräillessä tai ratsastaessa on pyöräily-/ratsastusasento. Joillakin paino pääsee välilihan ja peräaukon puolelta liikaa vulvan alueen päälle, jolloin hankautuminen on lähes väistämätöntä. Pyöräillessä kannattaa tarkkailla, ettei lantio pääse kallistumaan eteen ja että satula ja ohjaustanko ovat sopivalla korkeudella. Myös satulan mallilla on merkitystä; ei ole olemassa satulaa, joka sopisi kaikille. Satulassa, jossa on syvennys/ura keskellä, paino ei kohdistu limakalvojen alueelle. Mitä tulee ratsastukseen, kokemattomalla ratsastajalla paino karkaa hyvinkin helposti eteen, etenkin jos hevonen yrittää saada ratsastajan kannattelemaan itseään.

Pyöräillessä ja ratsastaessa kannattaa panostaa hyvin istuviin saumattomiin ja hengittäviin alushousuihin. Ja toki myös päällyshousuilla on merkitystä. Pyöräilijöille on tarjolla tarkoitukseen suunniteltuja pehmustettuja pyöräilyhousuja, joita voi käyttää myös pitkänmatkan ratsastuksessa. Pyörän satulaan voi laittaa myös geelipehmusteen. Markkinoilla on lisäksi (ainakin) yksi strap on -seksivälineiden kanssa käytettäväksi suunniteltu pehmuste (Sili Saddle), joka sopii valmistajan mukaan hiertymien ehkäisyyn pyöräillessä. Itse suhtaudun tästä saatavaan hyötyyn hieman skeptisesti, mutta kuulen mielelläni käyttökokemuksista.

Limakalvot voi voidella ennen pyöräilyä/ratsastusta silikonipitoisella liukuvoiteella tai muulla hankautumista ehkäisevällä liukastavalla voiteella (esim. Linola). Lisäksi limakalvojen yleisestä terveydestä kannattaa huolehtia. Saippuan ja erilaisten pesevien tuotteiden käyttöä on syytä välttää. Sitä vastoin hajusteettoman perusvoiteen käyttö genitaalien pesuun on suositeltavaa, sillä tämä ehkäisee veden kuivattavaa vaikutusta. Limakalvojen ärtymistä ja siten heikentynyttä hankauksen sietoa voivat aiheuttaa myös alushousuihin jääneet pyykinpesuaineiden limakalvoja ärsyttävät ainesosat ja jatkuva pikkuhousunsuojien käyttö. Karvojen ajelulla voi myös olla merkitystä. Karvoituksen tehtävä kun on suojata genitaalien herkkiä limakalvoja. Jos karvoja haluaa ajella, on se syytä tehdä säännöllisesti ja usein, sillä jo muutaman päivän sänki raapii ikävästi häpyhuulten väliin jäävää ja vastakkaisen puolen limakalvoa. Osalle sokerointi sopii karvojenajelua paremmin.

Mikäli epäilet, ettei genitaaliesi rakenne tai ulkonäkö ole ”normaali”, tutustu ihmeessä The Guardianin julkaisemaan Laura Dodsworthin vulvakuvastoon. Kuvat tuovat hyvin esiin vulvien moninaisuuden.