Harva on kuullut kohtauksittain ilmenevästä peräaukon kiputilasta, vaikka oire on melko yleinen. Tilasta käytetään lääketieteessä nimitystä proctalgia fugax, mikä tarkoittaa vapaasti käännettynä nopeasti ohittuvaa peräaukon kipua. Oiretta esiintyy kaiken sukupuolisilla, eikä kipu varsinaisesti liity genitaaleihin.

Kipu tuntuu peräaukon seudussa, mutta voi olla vaikeasti paikannettavissa. Tuntemus on yleensä hyvin voimakas ja siihen voi liittyä jopa kylmänhikisyyttä, huimausta, heikotuksen tunnetta, silmien sumenemista ja huonovointisuutta. Kipu on luonteeltaan kramppaavaa, kouristavaa, paineentunnetta, jäytävää, kalvavaa, vihlovaa tai viiltävää. Kipu kestää sekunneista puoleen tuntiin, eikä kipukohtauksien välillä esiinny oireita. Jos kipu kestää huomattavasti pidempään, liittyy seksiin tai suolen toimintaan, esiintyy lähinnä kuukautisten aikana, tai kipuun liittyy muita oireita, kuten veristä vuotoa peräaukosta, on kyse todennäköisesti jostain muusta kuin proctalgia fugaxesta.

Proctalgia fugax tulee satunnaisesti, joillekin harvemmin kuin kerran vuodessa, toisille useamman kerran kuukaudessa. Useimmiten kipu herättää yöllä, mutta kohtaus voi tulla myös valveillaoloaikaan. Kipu johtuu todennäköisesti lantionpohjan lihasten krampista ja muistuttaa pohkeen ”suonenvetoa”. Koska oire esiintyy satunnaisesti ja ohittuu nopeasti, on siihen liittyen hyvin vaikeaa tehdä tieteellistä tutkimusta. Tästä johtuen kipu, sen aiheuttajat ja se mitä kivun aikana tapahtuu, tunnetaan hyvin puutteellisesti, eivätkä ehdotetut hoitokeinot perustu tieteelliseen näyttöön. Kivulle voi altistaa muun muassa pitkäkestoinen istuminen, liikunta, seksi, kylmällä alustalla istuminen ja stressi. Useimmiten kipu tulee kuitenkin yllättäen altistavista tekijöistä riippumatta.

Kipukohtauksen hoito

Kivun ohittumista voi kokeilla nopeuttaa erilaisin keinoin. Voi olla, että kipu ohittuisi samassa ajassa itselläänkin, mutta toimet voivat ainakin helpottaa oloa. Hyötyä voi olla esimerkiksi lantionpohjan lihasten kiinnittymiskohtien hieromisesta, peräaukon venyttelystä sormella, lämpimästä istumakylvystä, lämpimän vesipullon tai lämpöpussin pitämisestä vasten välilihaa tai peräaukkoa ja peräaukon ulostamisliikkeistä riippumatta siitä tuleeko ulostetta. Hermoston rauhoittaminen pitkin syvin hengityksin voi nopeuttaa lihasten rentoutumista. Lisäksi kylmän juoman on kuvattu helpottavan oloa. Kipulääkkeistä ei ole apua, sillä kipu ehtii ohittua ennen kuin lääke vaikuttaa.

Hieromisen voi suorittaa istumalla tennis- tai hierontapallon päällä. Myös polkupyörän satula voi toimia. On syytä varautua siihen, että kivuliaan alueen voimakas painaminen pahentaa kipua hetkellisesti. Jos itse kipu ei saa hikeä pintaan ja silmiä sumenemaan, nämä reaktiot voivat tulla pallon päälle istuessa.

Kivun ehkäisy

On arveltu, että lääkkeistä sileää lihasta rentouttavat kalsiumkanavan salpaajat voisivat ehkäistä kipukohtauksia. Lääkityksen tehosta ei kuitenkaan ole näyttöä ja lääkkeen käyttöön voi liittyä hankaliakin sivuvaikutuksia. Kyseinen lääkitys voi muun muassa pahentaa kipukohtauksiin liittyvää heikotusta, huimausta ja kylmähikisyyttä. Koska kyseessä on verenpainelääke, voinee lääkitys kuitenkin sopia henkilöille, joilla on verenpaine koholla. Kalsiumkanavan salpaaja voidaan annostella myös voiteena peräaukon limakalvolle, mutta tällöin teho on todennäköisesti liian paikallinen. Teoriassa myös magnesiumlisä voisi toimia kipukohtausten ehkäisynä. Sen käyttö on vaaratonta, mutta käyttöön voi liittyä laksatiivisia vaikutuksia.

Koska kipu tulee harvakseltaan ja varoittamatta, on sitä vaikeaa ennaltaehkäistä lääkkeettöminkään keinoin. Periaatteessa lantionpohjan lihasten rentoutusharjoitteet tai hieronta saattaisivat ehkäistä kipukohtauksia, mikäli näitä tehtäisiin säännöllisesti.

Kohtauksittainen, nopeasti ohittuva peräaukon seudun kiputila on vaaraton, mutta hyvin tuskallinen ilmiö. Jos kipu tulee usein, kestää yli puoli tuntia, liittyy ulostamiseen tai ummetukseen, tulee erityisesti kuukautisten aikana tai genitaalien tai peräaukon alueella esiintyy myös muita oireita, on kuitenkin syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle.