Seksiin liittyvät kivut ovat yleinen ja valitettavan usein vaiettu vaiva. Kivut voivat tuntua niin ulkosynnyttimissä kuin syvemmällä emättimessäkin. Vaihdevuosi-iässä voi esiintyä samoja kipuja aiheuttavia tekijöitä kuin nuoremmallakin iällä. Lisäksi vaihdevuosiin liittyvä estrogeeninpuute aiheuttaa emättimeen muutoksia, jotka voivat johtaa kipuihin.

Emättimen limakalvoilla tuntuva hankaus, kuivuuden tunne, kipu ja kirvely liittyvät vaihdevuosi-iässä useimmiten estrogeenin puutteeseen. Joskus taustalla voi olla myös hiivatulehdus, bakteerivaginoosi tai jokin muu emätintulehdus tai limakalvojen sairaus. Estrogeeninpuutteesta johtuen emättimen limakalvot muuttuvat ohuiksi ja niiden kimmoisuus ja poimuisuus vähenevät. Emättimeen normaalisti kuuluvat bakteerit vähenevät ja korvautuvat osittain suolen bakteereilla. Oireina esiintyy kuivuuden tunnetta, kirvelyä, kutinaa sekä aristusta tai varsinaista kipua. Joskus oireet tulevat esiin ainoastaan seksin yhteydessä. Vaikka muut vaihdevuosioireet menevät yleensä ajan kanssa ohi, on estrogeeninpuutteen vaikutus emättimen limakalvoihin pysyvä.

Estrogeenin puutteeseen liittyvät emättimen limakalvojen oireet voidaan hoitaa tehokkaasti ja turvallisesti emättimeen annosteltavalla paikallisesti vaikuttavalla estrogeenivalmisteella (emätintabletti, -puikko, -voide, -geeli tai -rengas). Oireita voidaan hoitaa myös hiljattain markkinoille tulleella emättimeen annosteltavalla prasteronilla. Prasteroni on DHEA (dehydroepiandrosteroni), joka muuttuu emättimen limakalvolla estrogeeniksi ja testosteroniksi. Senkin vaikutus on paikallinen. Estrogeenia tai prasteronia sisältäviä valmisteita voi suositella kaikille vaihdevuodet ohittaneille säännölliseen käyttöön.

Myös emättimen ulkosuulla tuntuva kipu ja kirvely voivat liittyä estrogeeninpuutteeseen. Taustalla voi olla kuitenkin myös esimerkiksi emättimen suun kiputila eli vestibulodynia tai jokin limakalvojen sairaus, esimerkiksi valkojäkälä. Valkojäkälään liittyen emättimen ulkosuulla tuntuu yleensä kutinaa tai kirvelyä myös ilman kosketusta. Limakalvolla on nähtävissä haavaumia, punoittavia tai mustelmaa muistuttavia täpliä tai valkoisia muutoksia.

Syvemmällä emättimessä tai vatsanpohjassa tuntuvat kivut voivat liittyä emätintä ympäröivien lihasten kouristustaipumukseen (vaginismi), endometrioosiin, munasarjakystaan, johonkin tarttuvaan seksitautiin, virtsatietulehdukseen tai esimerkiksi johonkin suolisairauteen. Taustalla voi olla myös aiemmin annettu lantion alueen sädehoito tai alavatsalle tai gynekologisiin elimiin kohdistunut toimenpide.

Edellä mainittu emätintä ympäröivien lihasten kouristustaipumus eli vaginismi voi liittyä useisiin erilaisiin tekijöihin. Lantionpohjanlihakset supistuvat herkästi, jos yhdynnän tai muun seksin pelätään tekevän kipeää. Kaikki muut seksikipuja aiheuttavat tekijät voivat siis aiheuttaa vaginismia. Vaginismille altistavat myös aiemmin koettu fyysinen, henkinen tai seksuaalinen väkivalta ja hyväksikäyttö (mukaan lukien mitkä tahansa kokemukset, joissa omat seksuaaliset rajat on ylitetty). Lapsuuden kokemukset voivat heijastua alitajunnan kautta seksuaalitoimintoihin vielä kypsälläkin iällä, riippumatta siitä muistaako henkilö tapahtunutta.

Lantionpohjanlihakset voivat olla myös jatkuvasti jännittyneet, jolloin ne aristavat penetroivaan seksiin liittyen. Siinä missä niskalihakset voivat jumiutua stressiin tai muuhun henkiseen kuormitukseen liittyen, voivat tällaiset tekijät aiheuttaa myös lantionpohjanlihasten kireyttä. Lihasten kireyden taustalla voi olla myös runsas liikunta. Lantionpohjanlihasten jatkuva jännitys voi seksikipujen lisäksi ilmetä alavatsakipuina tai virtsarakon kipuiluna.

Seksiin liittyvän kivun syyn selvittely ja hoito olisi hyvä aloittaa mahdollisimman pian kipuoireen ilmaannuttua. Valittava hoito riippuu kivun aiheuttajasta.