Viidenkympin lähestyessä moni odottaa jo kuukautisten poisjäämistä ja hämmennys voi olla suuri, jos kuukautiset muuttuvatkin runsaiksi. Tämä on yleinen ilmiö ja johtuu useimmiten vaihevuosiin liittyvistä hormonaalisista muutoksista. Joskus taustalla voi kuitenkin olla myös jokin hoitoa vaativa syy.

Kuukautiset loppuvat keskimäärin 51-vuotiaana, yleensä 45‒55-vuoden iässä. Kuukautiskierrossa tapahtuu usein muutoksia jo vuosia ennen tätä. Alkuun kuukautiskierto hieman lyhenee, mahdollisesti jo kymmenenkin vuotta ennen kuukautisten poisjäämistä. Tässä vaiheessa ei vielä ole estrogeenin puutosta, vaan munasarjoissa kuukautiskierron aikana tapahtuvat muutokset tapahtuvat aiempaa nopeammalla tahdilla. Seuraavassa vaiheessa munasolut eivät enää kypsy ja irtoa säännöllisesti joka kuukausi ja kuukautiskierto voi muuttua epäsäännölliseksi. Tämäkin voi tapahtua jo useita vuosia ennen kuukautisten poisjäämistä. Samaan aikaan vuodot tuppaavat muuttumaan aikaisempaa runsaammiksi ja pitkäkestoisemmiksi. Estrogeenitasossa tapahtuu aiempaa huomattavampaa vaihtelua ja osa kokee vaihdevuosioireita.

Vaikka kuukautisten muuttuminen runsaiksi vaihdevuosia edeltävästi on useimmiten vaaratonta, on se syy hakeutua lääkärin vastaanotolle, sillä myös jotkin vuodon runsastumista aiheuttavat sairaustilat yleistyvät vaihdevuosien lähestyessä. Lisäksi runsaat kuukautiset aiheuttavat usein raudanpuuteanemiaa, mikä voidaan todeta verikokein. Runsaiden kuukautisten taustalta voi löytyä esimerkiksi myoma eli kohdun lihaskasvain, kohdun polyyppi, kohdun limakalvon liikakasvu eli hyperplasia, kohdun endometrioosi eli adenomyoosi tai jopa kohdunrungon syöpä. Joskus vuodon runsastuminen liittyy verenvuotoa lisäävään lääkitykseen tai kilpirauhasen toimintahäiriöön.

Mikäli kuukautisten runsastumisen todetaan liittyvän vaihdevuosien lähestymiseen, on runsaiden vuotojen ensisijainen hoito hormonaalinen, johtuuhan vuodon runsastuminenkin hormonaalisista muutoksista. Vaivattomin vaihtoehto on hormonikierukka, jolla päästään vuodoista useimmiten kokonaan. Hormonikierukoita on nykyään kolme eri vahvuutta. Kaikki niukentavat vuodon määrää, mutta runsaiden kuukautisten hoito on näistä virallisesti vain eniten hormonia sisältävän (Mirena) käyttöindikaatio. Hormonikierukat vaikuttavat vuodon määrään estämällä kuukautisten yhteydessä ulos vuotavan kohdun limakalvon paksuuntumisen. Hormonikierukat eivät vaikuta juurikaan munasarjojen toimintaan, vaan kuukautiskierron hormonaaliset muutokset tapahtuvat yleensä kuten tapahtuisivat ilman kierukkaakin.

Myös ehkäisypillerit vähentävät tehokkaasti kuukautisvuodon määrää. Yhdistelmäehkäisypillerit eli pillerit, jotka sisältävät sekä estrogeenia että keltarauhashormonia, sopivat tässä iässä käytettäväksi vain, mikäli henkilöllä ei ole mitään verisuonitukoksen tai sydänsairauden riskitekijöitä. Pelkkää keltarauhashormonia sisältäviä minipillereitä voi käyttää missä iässä tahansa. Hormonikierukat ja ehkäisypillerit vähentävät kuukautisvuodon lisäksi tehokkaasti myös kuukautiskipuja.

Joillakin kuukautisvuodon määrää saadaan rajoitettua riittävästi lääkityksellä, joka saa vuodon tulemaan säännöllisesti kerran kuukaudessa. Hoito voidaan toteuttaa keltarauhashormonitableteilla tai hormonikorvaushoitovalmisteilla. Keltarauhashormonitabletteja syödään tällöin esimerkiksi 10‒14 päivän kuureina kuukausittain. Hormonikorvaushoitovalmisteet ovat hyvä vaihtoehto etenkin silloin, kun runsaisiin vuotoihin liittyy vaihdevuosioireita. Alkuvaiheessa hormonikorvaushoitoa käytetään siten, että vuoto tulee joka kuukausi (aiheesta lisää blogikirjoituksessa Miten hormonihoitoa käytetään?).

Jos hormonaalisia valmisteita ei haluta tai voida käyttää, voi verenvuotoa hillitä tulehduskipulääkkeillä tai traneksaamihappolääkityksellä. Näitä lääkkeitä käytetään reilulla annostuksella runsaiden vuotopäivien ajan. Traneksaamihappo ja osa tulehduskipulääkkeistä vaativat lääkärinmääräyksen.

Mikäli lääkkeelliset hoidot eivät auta riittävästi tai sovellu käytettäviksi, voidaan joutua turvautumaan kirurgiseen hoitoon. Hoito valitaan tapauskohtaisesti. Osalle sopiva hoito on kohdun limakalvon tuhoaminen. Joskus päädytään tekemään kohdunpoisto, mikä lopettaa kuukautiset varmuudella kokonaan.

Runsaat kuukautiset voivat alentaa elämänlaatua ja johtaa anemiaan. Lisäksi taustalta voi löytyä jokin hoidettavissa oleva sairaus. Oli runsaiden kuukautisten syy mikä tahansa, on niitä mahdollista hoitaa tehokkaasti. Kuukautisten runsastuessa on siis hyvä hakeutua lääkärin vastaanotolle. Sen jälkeen, kun kuukautiset ovat loppuneet ja olleet poissa yli vuoden ajan, ei verisiä vuotoja pitäisi ilmetä enää lainkaan. Tällöin vähäisetkin veriset vuodot emättimestä ovat syy hakeutua tutkimuksiin.

Lisää tietoa aiheesta: Runsaiden kuukautisvuotojen Käypähoito/potilasversio