Vaihdevuodet voivat vaikuttaa negatiivisesti seksuaalitoimintoihin ja seksuaalisuuteen liittyvään elämänlaatuun. Usein on kuitenkin vaikea erottaa vaihdevuosien ja iän tuomia muutoksia toisistaan. Suuressa yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa (SWAN-tutkimus) todettiin, että vaihdevuosiin liittyen seksuaalinen halu väheni ja seksiin liittyvät kivut lisääntyivät. Tämän lisäksi vaihdevuosi-ikäisillä seksin tärkeys, seksuaalinen halu, kiihottuminen, seksuaalisen kanssakäymisen tiheys ja fyysinen nautinto vähenivät iän mukana vaihdevuosista riippumatta. Lohdullista on, että ikä ja vaihdevuodet eivät kuitenkaan vaikuttaneet tunnepohjaiseen nautintoon.1 Omassa tutkimuksessani kolmannes tutkittavista koki seksuaalisen elämänlaadun olevan huonompi vaihdevuosien jälkeen kuin ennen niitä.2 Suurin osa ei kuitenkaan kokenut vaihdevuosien vaikuttaneen negatiivisesti.
Seksuaalinen halukkuus ja kiinnostus seksuaaliseen kanssakäymiseen ovat hyvin herkkiä ja alttiita niin ulkoisille tekijöille kuin fyysisen ja psyykkisen terveyden muutoksillekin. Esimerkiksi stressi on omiaan alentamaan halua. Koska vaihdevuosi-ikäiset voivat kohdata suuria elämänmuutoksia, paineita töissä ja vaihdevuosien mukanaan tuomia muutoksia kehossa ja monet sairaudetkin yleistyvät samaan aikaan, on monesti mahdoton erottaa vaihdevuosien vaikutusta näiden muiden tekijöiden vaikutuksesta.
Useimmat lopettavat seksuaalisen kanssakäymisen ikääntyessään.1–4 Osalla tämä voi liittyä omiin tai puolison sairauksiin tai puolison puutteeseen. Toki myös erilaisilla parisuhdetekijöillä kuten erimielisyyksillä, koetulla epäoikeudenmukaisuudella tai pitkään parisuhteeseen mahdollisesti liittyvällä kyllästymisellä voi olla suuri merkitys. Valitettavan monella voi ainoana syynä kuitenkin olla emättimen paikallisoireet, jotka olisivat helposti hoidettavissa. Näitä paikallisoireita ovat emättimen limakalvojen kuivuus, kirvely ja aristus. Etenkin penetroivaan seksiin voi liittyä voimakastakin kipua. Usein emättimessä on todettavissa estrogeenin puutteen aiheuttama tulehdustila, atrofinen vaginiitti. Vaikka muut vaihdevuosioireet menevät yleensä ajan kanssa ohi, on estrogeenin puutteen vaikutus emättimen limakalvoihin pysyvä.
Emättimen limakalvojen oireet voidaan hoitaa paikallisesti annosteltavalla estrogeenilla. Valmisteita on erilaisia. Useimmille mieluisin vaihtoehto ovat pienet asettimen kanssa emättimeen asetettavat tabletit. Muita vaihtoehtoja ovat estrogeenivoide, emätinpuikko ja emätinrengas. Valmisteista vain estrogeenia sisältävän emätinrenkaan osto vaatii reseptin. Rengas vaihdetaan uuteen kolmen kuukauden välein. Muut valmisteet annostellaan emättimeen 2-3 kertaa viikossa. Paikallishoitovalmisteet sisältävät estrogeenia todella vähän ja niiden vaikutus on paikallinen. Näin ollen niistä ei ole hyötyä muiden vaihdevuosioireiden hoidossa. Seksuaalinen halukkuus ja kiinnostus voivat kuitenkin lisääntyä, kun seksiin liittyvä ja sitä seuraava kipu ja kirvely vähenevät. Paikallisestrogeenin käyttöön ei liity hormonikorvaushoitoon liitettyjä riskejä. Käyttöön ei ole esimerkiksi yhdistetty kohonnutta rintasyöpäriskiä. Paikallisestrogeenin käyttö onkin sallittua myös rintasyövän sairastaneille. Rintasyövän hormonihoitoa käyttävien on kuitenkin syytä keskustella paikallisestrogeenin aloituksesta lääkärinsä kanssa.
Apteekeissa on myynnissä paljon muitakin emättimen paikallisoireiden hoitoon tarkoitettuja valmisteita. Näillä on mahdollista helpottaa vaihdevuosi-ikäistenkin limakalvo-oireita, mutta paikallisestrogeenin veroisia ne eivät teholtaan missään nimessä ole. Paikallisestrogeenin käytölle ei ole aikarajaa vaan sitä suositellaan käyttämään hamaan tappiin saakka.
Seksuaaliseen haluun, kiihottumiseen ja nautintoon liittyvät ongelmat voivat liittyä myös muihin vaihdevuosioireisiin. Jos yöt menevät valvoessa, ei energiaa ehkä riitä seksiin. Kuumat aallot voivat myös saada olon tuntumaan tukalalta, eikä toisen tuottama lisälämpö välttämättä houkuttele. Vaihdevuosiin liittyviä hikoilu- ja uniongelmia voidaan hoitaa tehokkaasti hormonikorvaushoidolla. Sillä on positiivisia vaikutuksia myös emättimen limakalvoihin, mutta vaikutus ei ole yleensä paikallisesti annosteltavan estrogeenin veroinen. Paikallisestrogeenia voidaan kuitenkin käyttää yhtä aikaa hormonikorvaushoidon kanssa.
Jos seksi ei huvita, kannattaa pysähtyä pohtimaan mahdollisia taustalla olevia syitä. Onko olo väsynyt? Miten yöt menevät? Imeekö työ kaikki mehut? Jääkö harrastuksilta aikaa ja energiaa seksiin? Harmittaako partnerin käytös? Koetko olosi parisuhteessa arvostetuksi? Saatko riittävästi läheisyyttä? Joudutko tekemään kaikki kotityöt? Pidätkö puolisoasi seksuaalisesti haluttavana? Onko seksi tylsää? Entäpä nautinnollista? Auttaisiko vaihtelu? Oletko kertonut toiselle, millaista seksiä haluaisit? Kukaan kun ei osaa lukea ajatuksia. Jos seksuaalisen kiinnostuksen puutteen tai kiihottumisongelmien taustalla on edellä mainittuja tekijöitä, voi ratkaisu ongelmaan löytyä taustalla olevan ongelman ratkaisemisesta. Helppoa se ei toki useimmissa tapauksissa ole. Ehkä parisuhteeseen voisi kuitenkin panostaa enemmän ja elämää rauhoittaa hieman liialta tekemiseltä. Moni hyötyy seksuaalineuvojan tai -terapeutin tapaamisesta. Mikäli taustalla on nukkumisvaikeuksia tai muita vaihdevuosiin liittyviä oireita, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle hormonikorvaushoidon aloituksen harkintaa varten. Paikallisestrogeenin käytön voi aloittaa ilman lääkärin tapaamistakin.
Päivitetty 5.2.2020, julkaistu alunperin 28.8.2018
Lähteet:
- Avis NE, Brockwell S, Randolph JF, et al. Longitudinal changes in sexual functioning as women transition through menopause: results from the Study of Women’s Health Across the Nation. Menopause. 2009;16(3):442-52.
- Katainen R. Climacteric-related symptoms in midlife and beoynd – Studies using Women’s health questionnaire. Annales Universitatis Turkuensis. 2018; D1394: 1-179.
- Lonnèe‐Hoffmann RAM, Dennerstein L, Lehert P, Szoeke C. Sexual Function in the Late Postmenopause: A Decade of Follow‐Up in a Population‐Based Cohort of Australian Women. J Sex Med. 2014;11(8):2029-2038.
- Lee DM, Nazroo J, O’Connor DB, Blake M, Pendleton N. Sexual Health and Well-being Among Older Men and Women in England: Findings from the English Longitudinal Study of Ageing. Arch Sex Behav. 2016;45(1):133-144.