Artikkeli on julkaistu ensin gynekologisen potilasjärjestö Korento ry:n sivuilla valtakunnallisen vulvodyniaviikon yhteydessä 11.11.20.

Vulvodynialla tarkoitetaan yleisesti ulkosynnyttimien alueella tuntuvia kipuja. Kipu voi olla jatkuvaa tai ilmetä esimerkiksi kosketukseen, seksiin, tamponin tai kuukautiskupin laittoon tai istumiseen tai pyöräilyyn liittyen.

Useimmiten vulvodyniasta puhuttaessa puhutaan vestibulodyniasta, josta käytetään myös nimitystä vestibuliittioireyhtymä. Vestibulodyniassa kipu tuntuu emättimen aukossa ja ilmenee kipualueen kosketukseen liittyen. Tyypillisimmin kipu ilmenee yhdyntäkipuna. Vestibulodynian syytä ei tiedetä, mutta se voi olla seurausta esimerkiksi pitkittyneestä hiivainfektiosta tai muusta tulehduksesta, genitaaleihin kohdistuneesta vammasta, toimenpiteestä tai hankauksesta tai syystä tai toisesta aiheutuneesta herkistymisestä kivulle.

Vaihdevuosien jälkeen kivun syyt ovat moninaisemmat

Vestibulodyniasta kärsivät ovat useimmiten alle 40-vuotiaita, mutta ongelmalla ei ole yläikärajaa. Vaihdevuodet saavuttaneilla ja ohittaneilla esiintyy nuoria useammin myös toista vulvodynian muotoa, josta käytetään nimityksiä yleistynyt vulvodynia, neuropaattinen vulvodynia ja essentielli/essentiaalinen vulvodynia.

Genitaalien kivun taustalla voi olla vaihdevuosien jälkeen myös muita tekijöitä, joista ei käytetä nimitystä vulvodynia, mutta jotka voivat aiheuttaa samankaltaisia oireita. Tavallisin genitaalien kivun syy vaihdevuosi-ikäisillä ja tätä vanhemmilla on estrogeeninpuutteen aiheuttama limakalvojen oheneminen ja kuivuus. Limakalvot voivat tuntua myös kirveleviltä tai kutisevilta. Estrogeeninpuutteen aiheuttamat oireet voidaan hoitaa turvallisesti emättimeen annosteltavilla paikallisestrogeenivalmisteilla. Vaihdevuosien jälkeen yleistyvät myös valko- ja punajäkälä, jotka ovat pitkäaikaisia limakalvojen sairauksia, joihin liittyy limakalvojen kutinaa, kirvelyä, haavautumista, aristusta ja polttelua.

Yleistynyt vulvodynia

Yleistyneeseen vulvodyniaan liittyen kipu voi olla polttavaa, kirvelevää, viiltävää, jomottavaa tai pistävää tai tuntua enemmänkin vaikeasti kuvailtavalta aristukselta tai paineelta. Kipu voi tuntua missä tahansa ulkosynnyttimissä, limakalvon tai ihon puolella ja joskus myös emättimessä. Toisin kuin vestibulodyniassa, jossa kipu on paikallinen, yleistyneessä vulvodyniassa kipu on usein vaikeasti paikannettavissa ja voi säteillä esimerkiksi nivusiin, reisiin, pakaroihin tai virtsateihin. Kipu on usein jatkuvaa ja saattaa pahentua iltaa kohti ja pitkään istuttaessa.

Yleistyneen vulvodynian aiheuttaja jää usein tuntemattomaksi. Kipu on hermoperäistä ja voi johtua esimerkiksi hermon jäämisestä puristuksiin selän tai lantion alueella, hermoon kohdistuneesta vauriosta tai hermojen toimintaan vaikuttavasta sairaudesta. Vaurio voi olla seurausta selän, lantion, vatsan tai genitaalien alueelle kohdistuneesta tapaturmasta tai toimenpiteestä. Hermon jääminen puristuksiin voi aiheutua esimerkiksi selän välilevyprolapsista, selkäydinkanavan ahtaumasta tai alavatsalla olevasta kasvaimesta, ja mahdollisesti lantion alueen hankalasta lihasjumistakin. Joskus pitkittynyt hermokipu on seurausta sairastetusta lantion alueen vyöruususta tai genitaaliherpeksestä.

Yleistyneen vulvodynian hoito on yleensä hermokipuun vaikuttava lääke. Useimmiten käytetään trisyklisiä masennuslääkkeitä tai epilepsialääke gabapentiiniä. Pinnallista tiettyihin tilanteisiin liittyvää kipua voidaan helpottaa puudutegeelillä. Tilanteesta riippuen myös fysioterapiasta voi olla hyötyä. Jos kipu vaikuttaa seksielämään, on tilanteesta hyvä keskustella seksuaalineuvojan tai -terapeutin kanssa.

Omahoidossa on tärkeää huolehtia limakalvojen kunnosta ja välttää limakalvoja ärsyttäviä ja kuivattavia tekijöitä ja limakalvojen hankautumista. Genitaalien saippuapesua ei suositella ja veden kuivattavaa vaikutusta voi ehkäistä käyttämällä pesuihin hajusteetonta perusvoidetta. Pikkuhousunsuojien käyttöä on vältettävä, sillä ne ärsyttävät ja kuivattavat limakalvoja. Pikkuhousujen olisi hyvä olla väljät. Materiaaleista suositeltavia ovat esimerkiksi puuvilla ja bambu. Pikkuhousujen värinä on syytä suosia valkoista, sillä värillisten alushousujen sisältämät väriaineet voivat ärsyttää limakalvoja. Seksissä on tärkeää käyttää riittävästi liukuvoidetta. Vaihdevuodet saavuttaneille suositellaan paikallisestrogeenivalmisteiden käyttöä.