Mielelläni vastaisin otsikon kysymykseen, että mahdollisuus emättimen umpeutumiseen on tarua. Limakalvoilla esiintyy kuitenkin sairauksia, jotka voivat saada emättimen ahtautumaan ja ajan myötä jopa lähes umpeutumaan. Vaihdevuosien jälkeen emätin voi ahtautua hiljalleen myös estrogeeninpuutteen vuoksi.
Vaihdevuosiin liittyvä estrogeeninpuute aiheuttaa emättimen limakalvojen ohenemista, johon voi liittyä myös pitkäaikainen tulehdus. Limakalvot muuttuvat estrogeenin puutteesta johtuen myös kuiviksi, aroiksi ja helposti verta vuotaviksi. Myös kutinaa ja kirvelyä voi esiintyä. Jos penetraatiota ei tapahdu säännöllisesti, voi emätin hiljalleen ahtautua. Vaihdevuosiin liittyvät emättimessä esiintyvät oireet voidaan hoitaa helposti emättimeen paikallisesti käytettävällä estrogeenilla. Estrogeeni estää myös emättimen ahtautumista. Moni kokee paikallisestrogeenihoidon turhaksi, jos aktiivista seksielämää ei ole. Hoitoa ei kuitenkaan käytetä partnerin, vaan oman emättimen hyvinvoinnin vuoksi.
Jos penetroivaa seksiä ei ole eikä paikallisestrogeeni ole ollut käytössä vaihdevuosien alusta alkaen, voi emätin tosiaan hiljalleen ahtautua. Jos ajatuksissa on, että penetroivaa seksiä vielä joskus voisi olla, kannattaa paikallisestrogeenin käytön lisäksi emätintä venyttää säännöllisesti. Tästä on hyötyä myös mahdollisia gynekologisia tutkimuksia silmällä pitäen. Joskus emätin on niin ahdas, että gynekologinen tutkimus ei onnistu.
Venyttämiseen eli laajennushoitoon voidaan käyttää tähän tarkoitukseen suunniteltuja sauvoja eli dilataattoreita tai seksileluja. Vaikka emätin olisikin jo päässyt kutistumaan, kannattaa laajennushoito edelleen. Limakalvot eivät ole vaihdevuosien jälkeen yhtä mukautuvat kuin nuorempana, mutta venyvät kyllä hiljalleen. Laajennushoito kannattaa aloittaa sauvalla, joka juuri ja juuri mahtuu emättimeen. Kun sauva liikkuu emättimessä vapaasti, voidaan vaihtaa astetta suurempaan. Liukasteen käyttö laajennushoidon yhteydessä on ehdottoman tärkeää.
Estrogeeninpuutteen lisäksi emätintä voivat ahtauttaa limakalvojen sairaudet ja lantionalueelle kohdistunut sädehoito. Limakalvosairauksista ahtautumista voivat aiheuttaa valkojäkälä ja punajäkälä (lichen ruber planus). Valkojäkälästä käytetään usein lyhennettä LSA, joka tulee taudin latinankielisestä nimestä lichen sclerosus et atrophicus. Jos ulkosynnytinten limakalvoilla esiintyy limakalvomuutoksia, joihin liittyy pitkittynyttä kutinaa, kannattaa lääkärin vastaanotolle hakeutua viivyttelemättä. Ajoissa aloitettu kortisolivoidehoito estää edellä mainittujen sairauksien etenemisen. Ilman reseptiä myytävät kortisonivoiteet eivät ole riittävän tehokkaita. Muutokset eivät toki tapahdu hetkessä, mutta valitettavan usein kohtaa potilaita, jotka hakeutuvat vastaanotolle vasta pitkään kestäneen oireilun jälkeen.
Myös lantionalueen sädehoito voi aiheuttaa emättimen ahtautumista. Oletan, että kaikki potilaat saavat hoitoa antavasta klinikasta tietoa asiaan liittyen ja tarvittaessa ajan myös seksuaalineuvojan vastaanotolle. Sädehoitoon liittyen emätin arpeutuu ja menettää joustavuuttaan. Laajennushoito olisi hyvä aloittaa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Ymmärrettävää toki on, ettei emätin ole syöpähoitojen aikana välttämättä päällimmäisenä mielessä.
Seksuaalisesti aktiivisen heterosuhteessa olevan tai muutoin penetroivaa seksiä säännöllisesti joko yksin tai toisen kanssa harrastavan, ei tarvitse murehtia emättimen ahtautumisesta. Muiden vaihdevuosi-iässä olevien tai ne ohittaneiden, kannattaa kiinnittää emättimensä hyvinvointiin erityishuomiota. Alapäätään ei kannata unohtaa ja jättää oman onnensa nojaan.
Vaihdevuosien vaikutuksesta seksuaalisuuteen voit lukea aikaisemmasta blogikirjoituksestani.
Tässä vielä linkki Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin emättimen laajennushoito-ohjeeseen